Skånska Travamatörklubben

Initiativet till bildandet av Skånska Travamatörklubben togs av Harald Möller. Möller var hästsportsjournalist och skrev i Sydsvenska Dagbladet under signaturen Equo. Tillsammans med Gunnar Åkesson, en annan dåtida entusiast, samlade Möller ett gäng likasinnade till en sittning på Hotell Tunneln – en träffpunkt för den tidens hästfolk.


Förutom Möller och Åkesson deltog Albin Andersson, Manfred Andersson, Folke Jacobson, John Persson och Walter Persson. Dessa herrar drog upp riktlinjerna för klubben och dess verksamhet och beslöt att ett konstituerande sammanträde skulle hållas den 7 mars. Året var 1946.

Skånska Travamatörklubben var den första av sitt slag i Sverige och blev därigenom en förebild för andra föreningar runt om i landet. Tillsammans med amatörklubbarna på Solvalla och Åby bildade STA 1958 Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR).
Fyra år tidigare, 1954, hade STA’s ordförande Kjell Nilsson varit med om att i Paris bilda Fédération Européene des Gentlemen et Amatturs de Trot (FEGAT).

I och med bildandet av den europeiska amatörfederationen blev det internationella samarbetet mer intensivt än tidigare. STA har haft ett mycket livligt utbyte av travamatörer från andra länder. Skånska amatörkuskar har förutom i de skandinaviska länderna kört lopp i USA, Kanada, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Schweiz, Österrike, Ungern, Ryssland, Spanien, Italien och Malta.

INFORMATION
Skånska Travamatörklubben håller årsmöte fredag 8 mars 2024 på Radisson Blu Hotel, Östergatan 10, Malmö, kl 19.00.

Anmäl senast 4 mars med e-post till rj@ekonomitjanst.nu 
Se inbjudan som skickats till samtliga medlemmar för mer information.