Svenskt Travderby.jpg

Svenskt Travderby har körts sedan 1928 och är det finaste loppet man kan vinna. Av hävd och tradition som går långt tillbaka i historien som inleds i England 1780. 

Då handlar det förstås om galopp och 1780 reds det första loppet på Epsom i Surrey och där rids det fortfarande.
Dock flyttades det till Newmarket under krigsåren 1915-1918 och 1940-45 för att göra historien fullständig. Det var 12e Earlen av Derby, Edward Smith-Stanley, som namngav loppet som 1780 fick sin första vinnare i Diomed riden av Sam Arnull.

1918 fick Sverige sitt första Derby - och det gäller fortfarande galopp - då Voter och Jimmy Allen segrade på Jägersro. Där galoppderbyt ridits alla år sedan dess.
Det var också då som Skånska Fältrittklubben sedan 1916 ägde Jägersro och allt totalisatorspel var förbjudet. '

Annars var det ju så att när Jägersro invigdes 20 maj 1907 så var det travhästarna som först kom till allmänhetens beskådande på den nya banan.
Det dröjde sedan till 1928 innan vi i Sverige fick Svenskt Travderby med ”Det Blå Bandet” som loppet också kallades sedan regeringen hävt totalisatorstoppet 1923. Vilket kanske också är värt en liten historielektion. Även denna hämtar vi från galoppens hemland England. Det var Benjamin Disraeli som först kallade The Derby för galoppens Blå Band.

Det Blå Bandet var den finaste orden som delades ut i England, Strumpebandsorden - The Most Noble Order of the Garter. Disraeli kallade loppet för ”the blue ribbon of the turf”, det vill säga galoppens Strumpebandsorden. Alltid för treåriga hästar.

Det dröjde till 1935 innan travet fick ”köpa tillbaka” Jägersro från galoppen som varit hyresvärd fram till dess. Men 1928 kördes alltså det första Travderbyt – för fyraåriga hästar - och det blev danskt. Charlottenlund utanför Köpenhamn var starkare efter att ha haft premiär redan 1891 som Skandinaviens äldsta travbana. Segrade gjorde Ibrahim Pascha och Sophus Sörensen som också vann andra Travderbyt 1929 med Karina S.

Men sedan var det stopp för danska hästar. Det danska Travderbyt var stängt för svenskfödda hästar och nu tyckte man det fick räcka med dansk överlägsenhet och Svenskt Travderby blev svenskt.

image2su2q.png

Det första ”riktiga” Travderbyt vanns av Peterdotter och Anton Fyhr.

Men Jägersro fick inte ensamt njuta av Travderbyts attraktion. Avundsjuka eller vad… men Svenska Travsportens Centralförbund bestämde 1935 att loppet skulle köras på Solvalla vartannat år. Men inte nog med detta. 1955 bestämde man att även Åby skulle få vara med på Derbyparketten. Alltså tre år mellan Travderbyts lopp på Jägersro!

1966 tog man dock sitt förnuft till fånga och Svenskt Travderby har sedan dess körts där det hör hemma. På Jägersro.
På galoppsidan har det under alla år handla om distansen 2400 meter. På travsidan har man dock inte tagit det där med tradition alltför allvarligt. För det är så, att Travderbyt som 1928 kördes över 3000 meter sedan har handlat om såväl 3100 som dagens 2640 meter. Från 1960 har startbilen använts.

Svenskt Travderby är det tredje och sista loppet i Triple Crown där Svensk Uppfödningslöpning för tvååringar och Svenskt Travkriterium för treåringar är de första. Det är faktiskt bara en häst som lyckats med bedriften att vinna alla loppen i Triple Crown, nämligen Etta June och Gotthard Ericsson 1932-34.
Sören Nordin var nära att ta hem Triple Crown. 1977 vann han Svensk Uppfödningslöpning med Janbro Active som året efter tog hem Svenskt Travkriterium, då under namnet Active Bowler, men i Travderbyt fick nöja sig med andraplatsen bakom May Björn med Sven-Gunnar Andersson.

Men om någon ska kallas för Mr Derby inom travet så är det Sören Nordin med 11 vinnare: 1947 Belle Day (på Solvalla), 1951 Madame Song (Solvalla), 1954 Codex, 1955 Smaragd (Åby), 1958 Ilotar (Åby), 1960 Clementz, 1962 Julienne (Solvalla), 1969 Galint, 1972 Ocos, 1973 Pom Chips och 1980 Mustard.

Jägersros tränare har vunnit Svenskt Travderby 12 gånger: 1930 Petersdotter-Anton Fyhr, 1931 Peter Spjuver, 1938 Respekt Hugo Andersson, 1944 Fänrik Scott-Carl A Schoug, 1948 King Brodde-Ture Persson, 1949 Presidenten-Folke Bengtsson, 1968 Björn-Birger Bengtsson, 1983-Micko Fripé-Bo W Takter, 1995 Good As Gold-Mats Rånlund, 2010 Joke Face-Lutfi Kolgjini (Erik Adielsson körde), 2013 Mosaique Face-Lutfi Kolgjini. När Hans Ringström vann med Etawah Asa 1942 var han tränare på Solvalla.

En seger som etsat sig fast på näthinnan för folk som upplevde det på Jägersro var när Birger Bengtsson vann med Björn 1968 efter en oerhörd slutstrid med Rikitikitavi och Gunnar Nordin. Jägersro höll bokstavligen på att välta. Efter en lång rad med hästar från bröderna Nordin på Solvalla (14 gånger från Madame Song och Sören 1951) var längtan efter hemmaseger stor. Denna längtan fick en makalös upplösning när Björn utropade som segrare för Jägersros 12-faldige championtränare Birger Bengtsson.

Vi citerar vad Olle Carlbom, signaturen Cim, skrev i Travronden:
”Aldrig någonsin har jag varit med om någon liknande segeryra på en travbana! När skånske Björn steg för steg segade sig närmare storfavoriten Rikitikitavi för att just på själva mållinjen sticka sin nos först, snappande åt sig 126.000 kr, då släppte hemmapubliken alla hämningar. Program flög i luften, porslin krossades på restaurangen och jublet steg som en orkan mot den blå skånska himlen. Ja, det var verkligen en dag att minnas för skåningarna, som nu för första gången på 20 år fick bevittna hur en Jägersrohäst - den ende i det 19 hästar stora fältet – tog hem denna den mest eftertraktade av alla löpningar. Och det var en häst som vann på sin klass, sin form och sin styrka och inte på grund av någon tursam lottning.”

Det här var före de gula Derbykavajernas tid. Dessa ”uppfanns” av sportchefen Claes Ahlström på 70-talet efter mönster från golfens värld. ”Den gula kavajen” har iklätts Bo W Takter (Micko Fripé), sonen Johnny (kusk bakom Commander Crowe), Mats Rånlund (Good As Gold) och Lutfi Kolgjini (både som tränare Joke Face och tränare/kusk Mosaique Face). Tillsammans med ägare och uppfödare.