Hugo Åberg – från en dräng till byggmästare


Vem var han då Hugo Åberg, som betytt så mycket för Jägersro och svensk travsport?

Här är historien om drängen som blev byggmästare.

Hugo Åberg föddes den 11 maj 1905 i en banvaktsstuga vid Beijers Park i Malmö, där fadern var banvakt. Naturligt nog drogs också Hugo Åbergs blickar först till järnvägen. Han gick tidigt ut i förvärvslivet för

att hjälpa till i det ­fattiga hemmet. Tog rallarejobb och blev sedan bromsare.

Hugo Åberg var en selfmade man med en egen vilja. Han sökte sig ut till landet som dräng. Här började hans lidelsefulla intresse för hästar. För en liten påg var det väl inte helt rätt arbete att köra in unghästar. Men Hugo Åbergs envishet gjorde sig gällande i tidig ålder. Han antog alla utmaningar från kringresande cirkussällskap när det gällde att sitta upp på bångstyriga hästar för att tjäna en slant.

Några fritidsproblem existerade inte. På kvällarna plockade han fram sitt magdeburgerdragspel och spelade på danstillställningar runt om i bygderna och fick ett extra tillskott i kassan.

Så småningom kom Hugo Åberg in i byggbranschen. Och man kan verkligen tala om att arbeta sig upp. Han började som hantlangare i bistra tider. Det var ont om arbete och det gällde att hugga i. På kvällarna när det tunga jobbet som hantlangare var slut började han bygga sitt första egna hem i Virentofta. Detta hus följdes så småningom av flera hus i Malmös utkanter, så kallade föreningshus, föregångare till HSB.

Hugo Åberg började samarbeta med Hyresgästernas Bostadsproduktion och här började klättringen uppåt. HSB bildades, Hugo Åberg blev först direktör och sedan riks­förbundets styrelseordförande. Hugo Åberg stack aldrig under stol med vilka enkla förhållanden han kom från, trots att han blev en av Malmös rikaste män.

De riktiga storbyggena började när Hugo Åberg blev sin egen. Malmö fick flera nya silhuetter: kvarteret Lübeck (gamla ”Doffeln”) med NK-huset, Pilgården, S:t Jörgen som då var ­landets största hotell och inte minst Kronprinsen. S:t Jörgen byggdes på Wessels Hörna vid Gustav Adolfs Torg och Wessels flyttade ut

till Jägersro där man fick dela parkeringsplats med Jägersro. Det blev senare B&W och heter nu Coop Forum.

Det mest spektakulära bygget var förstås Kronprinsen, som med sina 26 våningar var landets högsta hyreshus. Kronprinsen byggdes på gamla Husarkasernsområdet i Malmö. Här låg Kronprinsens Husar­regemente, K7, bildat 1758 i Rügen men överflyttatHugo_Aberg_2.jpg
till Sverige några år senare. Regementet lades ner 1927 men området var sedan under många år stall för hästar och inhyste bland annat Malmö Civila Ryttareförening. 1959 revs området, ryttarklubben fick flytta till sina nuvarande lokaler vid Jägersro och byggnationen av Kronprinsen påbörjades. Det tog fem år innan det blev slutfört och kvarteret har totalt 723 lägenheter med 150 i det blå höghuset – som ljusnar i färgen ju närmare himlen det kommer. Inte helt okontrover­siellt, det fanns högljudda ­höghusmotståndare och ärendet gick upp på regeringsnivå innan det blev klartecken.

Hugo Åbergs sista stora avslutade byggprojekt blev Almgården med 900 lägenheter. Byggnationen av Caroli City hade också påbörjats.

 

 

 

Jägersro var Hugo Åbergs speciella skötebarn och utvecklades till Europas modernaste anläggning. Den fick en värdig inramning i de cirka 400 småvillor som Åberg byggde i Jägersros villastad.

Ulla Åberg drev Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning fram till sin bortgång i november 2011. Ulla Åberg blev 84 år. Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning drevs sedan vidare av brödratrion Tommy, Mats och Stefan Åberg. Trion är Hugo Åbergs brorson Lennarts barn. 2014 såldes fastighetsbeståndet till Akelius Fastigheter. Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning ägde 2 075 lägenheter, 100 kontors- och butikslokaler men även Helge­andskyrkan som ligger i anslutning till Kronprinsen.

Ulla_aberg_65625.jpg

Jägersro och travsporten kom att dominera Hugo Åbergs hela fritid. Och mer till. Han skaffade med tiden ett av de största travstallen i Sverige i Stall Gån. Stall­pseudonymen bildad av första bokstaven i efternamnet på delägarna Knut ”Sme’-Göran” Göransson, Hugo Åberg och åkaren Albert Nilsson. Stallet bildades redan i början av 40-talet. En av de första häst­arna var Josedale Eagle som nådde fina framgångar för Sture Bengtsson och segrade i bland annat C.L. Müllers Memorial. Göransson och Nilsson köptes dock ut av Åberg 1944 som i ensam regi fortsatte driva Stall Gån.

Han lockade ner Hans Ringström, som etablerat sig på Solvalla, till Jägersro som stallets förste privattränare. Ringström blev champion hos Gån 1945 då Åberg för första gången blev vinstrikaste hästägare, en titel han hade också 1957-58 och under en lång rad av år på 60-talet.

Under åren 1964-66 var Kjell Isgren champion på Jägersro och privattränare för Hugo Åberg, som också drev uppfödning på Göingeholm, inköpt 1941. Där hade han som mest ett 75-tal hästar. Trumps var en av Stall Gåns första stora hästar, bland annat tvåa i Skandinaviskt Mästerskap i Oslo bakom Lime Abbey. Loppet som Åberg vann med Prins Bulwark 1948. Landerne var också en av Gåns stjärnor och segrade i Kungapokalen.

 

Hugo Åberg gjorde flera resor till USA och fick med sig en del hästar hem, bland annat Clipper Hanover och Lep Hanover 1954. Den senare blev en av landets främsta avelshingstar under många år och fick sluta sina dagar som 32-åring 1983. Lep Hanover blev en stor plusfaktor som avelshingst och levde sitt liv på Göingeholm. Han fick 481 avkommor i Sverige.

En av de främste föddes 1976 och fick namnet Marcon Lep och tjänade drygt 1,3 miljoner på 97 starter och med 48 segrar. Segerrikaste avkomman var Molnets Broder som vann 113 vinster i 323 start­er. Han inledde för övrigt sin karriär hos Anshelm Mattsson på Jägersro.

Ytterligare framgångsrika avkommor från Lep Hanover: Tangens, Inside, Miss Curie, Vibrante, Lep Star, Wild Lep, V.I.P., Pelle Lep, Snapphanen och Stall Gåns egen Lepin. Lep Hanovers avkommor vann 2 524 segrar i 20 938 starter och tjänade hela 31 804 560 kr.

Av sentida stjärnor kan nämnas Tumult, Delray, Straw Flower och inte minst härlige ”travmaskinen” Near Me. Hugo Åberg var en tid också galopphäst­ägare med hästar hos George Killick och Thorwald Nordquist och var ett år vinstrikaste galopphäst­ägare i Sverige.

Ulla förde arvet från sin far Hugo vidare och var alltid på plats på Jägersro när Stall Gåns hästar startade i den klassiska svartgula dressen. Höjdpunkten för Ulla var den magiska Åbergskvällen och när hon fick besöka vinnar­cirkeln efter segrar för Stall Gåns hästar. De två sista åren fick Ulla uppleva hemmasegrar genom Lavec Kronos.

 

Jägersro fick genomgå en smått häpnadsväckande ut­veckling och ansiktslyftning under Hugo Åbergs tid. Han hade invalts i Skånska Travsällskapet 1948, kom med i styrelsen 1952 och var ordförande från 1960 fram till sin död i en bilolycka den 16 november 1969. Hustru Klara avled en tid senare i sviterna av olyckan. Hugo Åberg var under åren 1963-1969 även ordförande i Svenska Trav­sportens Centralförbund och gjorde stora insatser för att mellan- och småbanorna skulle få bättre andelar av totomedlen. Hugo Åberg var personligen god vän med statsminister Per-Albin Hansson och senare med finansminister Gunnar Sträng. 1957 blev han Årets Hedersman inom travsporten.

Åberg var de snabba beslut­ens man – men samtidigt planerade han på lång sikt. Han insåg V5-spelets potential och var en av de främsta tillskyndarna till att även travet fick ta del av spelet, som ju infördes av galoppen. Detta sågs med högsta ogillande av konservativa travmän i Stockholm, som gjorde hårdnackat motstånd. Jägersro blev första travbana i landet att införa V5, som kom att bli räddningen för travet som 1959 befann sig i en svår ekonomisk situation.

Hugo Åberg fick också vara med om tioårsjubileet för V5, som inföll dagen före den tragiska bilolyckan i Hurva. Det kördes ett jubileumslopp på Jägersro där hans egen stjärna vid den här tiden, Near Me, var trea.

Hugo Åberg var aldrig rädd för att säga sin mening, som han också alltid stod för. Han var en visionär och föregångsman och har liksom sin föregångare Christian Lauritz Müller ett minneslopp till sin ära, Hugo Åbergs Memorial.