Pers filosofi: Hästarna ska få vara hästar

Det är inte svårare än att hästarna får vara hästar.


Kanske går det att sammanfatta Jägersrotränaren Per Nordströms framgångar på det enkla sättet. Under alla omständigheter gör han sitt bästa år som tränare någonsin och på lördag kan han kröna året med en seger i Svensk Uppfödningslöpning.

– Det känns otroligt spännande, alla mina tre hästar har chans och ska jag vara ärlig vet jag inte vem av dem som kommer att vara först i mål.

Det handlar om Good Vibes, Islay Mist Sisu och Felix Orlando som alla tre imponerade i kvalen och som Per bara strör lovord över inför lördagens start.

Men vi tar det från början. Per hade en plan när han 2017 köpte marken vid Snogeholmsvägen utanför Sjöbo. Han skulle bygga upp en anläggning helt anpassad efter hästarnas behov och ”önskemål”. Bygget startade tidigt 2018, invigdes hösten samma år och kompletterades med en sandbana 2019 – idag disponerar han över drygt 15 hektar.

– Jag har 30 års erfarenhet och har haft två egna anläggningar [Bonnarp och Vollsjö] och hyrt in mig på några ställen, så jag har väl tagit med mig det bästa från varje ställe och skapat något anpassat för mitt sätt att jobba med hästarna.

Grunden i Pers tänk är att hästarna ska vara ute och hela konceptet handlar om lösdrift. Hans hästar går ute dygnet runt, varje dag i veckan. Inte ens natten innan lördagens start kommer de in.

– Nej, en häst är skapt för att få röra sig fritt. Det säger sig självt att en hage på 25×150 meter är bättre än en box på 3×3 meter. Det finns undersökningar som visar att hästar som går ute på lösdrift rör sig drygt två mil om dygnet helt spontant.

Just måttet på hagen, den avlånga utformningen, är inte heller någon slump.

– Nej, med en avlång hage rör sig en häst mer än i en fyrkant.

Med lösdriften spar också Per en hel del tid, det ger utrymme till lite mer pyssel med hästarna. Massage, stretching och kanske lite solarium efter ett avslutat träningspass. Men sen är det på med utetäcket och ut till lösdriften.

När det gäller träningen så har Per hämtat en hel del inspiration från humanidrotten, han för en ständig dialog med ett par friidrottstränare som han bollar idéer med.

– Träningen för humanidrottare ligger 100 år före träningen av travhästar, så det finns mycket att hämta. Sen måste det givetvis anpassas till hästarna. En människa som tränar vet varför han tränar och att det kanske ger utdelning på bankkontot. En häst vet ju inte det så, det gäller att hålla den på gott humör för att den ska vara motiverad att jobba.

Per har själv idrottat (alpin skidåkning och simning) så han vet vad det innebär att träna och tävla, något som han också bär med sig när han jobbar med hästarna.

En annan tanke är att inte ha för många hästar i träning. Just nu är taket 40 och Per utvecklar den tanken.

– Det innebär att jag har bättre koll på hästarna. Jag kör dem oftare än en tränare som har kanske 200 hästar i träning. Jag skor nästan alla själv. Det ger mig en närhet till de hästar jag tränar.

Att ur en total av 40 hästar plocka fram tre finalister i Svensk Uppfödningslöpning är unikt. Och tittar ni i statistiken så finns det fler små detaljer som förklarar hans framgångar. Att samtliga tre gör sin femte start i finalen av Svensk Uppfödningslöpning är inte någon slump.

– Nej, hästarna utvecklas för varje start fram till den femte. Sen räcker inte grunden längre för en så ung häst.

En annan detalj är att samtliga tre av Pers finalhästar är startsnabba.

– Det är inte heller någon slump utan något jag medvetet tränar. Det är så många lopp som vinns från ledningen att det är viktigt att hästarna kan öppna bra.

Så här på förhand låter allt uppåt från stall Nordström som redan slagit alla tider rekord för inkörda pengar, men det som Per är mest nöjd med är att stallets hästar drar in dryga 52 000 kronor per start.

– Det är bara Daniel Redén som är bättre i Sverige, så det är klart att jag är stolt över den saken.

Nu kan alltså allt krönas under lördagseftermiddagen. Per kör själv Good Vibes som han också deläger, Peter Ingves sitter upp bakom Islay Mist Sisu som han också körde i kvalet medan storloppsspecialisten Örjan Kihlström kör Felix Orlando.

En plan som startade på en hövall utanför Sjöbo för tre år sedan ska nu upp till bevis.

Svensk Uppfödningslöpning avgörs lördagen den 21 november på Jägersro. Distansen är 1640 meter med 1 400 000 kronor i förstapris.

Publicerad fredag 20 november 2020.