Kolgjini visade upp toppstammad talang

Röde Orm debuterade för stall Kolgjini med en seger. Lägg hästnamnet på minnet, det här kan vara något extra.
– Han har bara tränat tungt, så det var en riktigt bra debut för oss, sa en påtagligt nöjd Adrian Kolgjini.


Röde Orm var en auktionsdyring (helbror till Conrads Rödluva) som inledde karriären hos Per Nordström, nu som 4-åring återfinns han hos stall Kolgjini. Efter några månaders vinterträning var han redo för årsdebut.

– Jag är väldigt nöjd med honom och jag tror att det här kommer att bli bra när han får några lopp i kroppen.

Adrian vann också med Eton Degato, tränad av Lars I Nilsson.

– Han har toppform och var bra igen, berömde Adrian som inte klev av hästen efter segerloppet utan körde istället ett avskrittningsvarv runt banan.

– Jag tog det säkra före det osäkra. Han har maximalt adrenalinpåslag direkt efter loppet.

Eftermiddagens skräll kom redan i det första loppet.

Rose Apple hade aldrig vunnit lopp på 19 försök. Då testade tränaren Patrik Radsten ny utrustning (rycktussar) och det blev seger.

När kusken Thomas Linder ryckte bomullstussarna ur hästens öron blev det snudd på en ”explosion”.

Rose Apple satt bakom ledaren, men när Rose Apple hörde sina konkurrenter höll hon på att springa ifrån sig själv.

– Jag hade testat i ett jobb, men då blev hon så rädd att hon galopperade och det riktig fort, sa Patrik Radsten. Så jag sa till kusken att han fick prova om han vågade.

Och Linder vågade.

– Jag tänkte att nu är hon lite halvtrött så jag provade och fick fantastisk effekt.

Ken Ecce blev eftermiddagens dubbelsegrare. Han inledde med egentränade Harald Derm som hittade direkt till ledningen trots ett besvärligt åttondespår.

– Det var en bra årsdebut, så jag hoppas att han kan vinna lika många lopp som förra året [sju], sa Ecce med ett leende.

Den andra vinsten tog Ecce med Soundtrack, tränad av Tomas Malmqvist. Här var det ledningen mot ett tufft gäng och Soundtrack imponerade sedan stort.

– Det var ju uppvisning, sa en imponerad Ecce. Det här är en riktig häst, som har haft lite problem med temperamentet men det blir bättre och bättre. Nu är det kanske läge att leta lite större uppgifter. Vi försökte ju på V75 i hödå fungerade det inte riktigt.stas, men 

Dagens underligaste seger tog Stefan Persson som vann tillsammans med Ola Samuelssons talang Preacherman. I ett galoppfyllt lopp ledde han med 50 meter när han plötsligt galopperade i den sista kurvan, tappade massor av meter men kom tillbaka i en virvlande avslutning och nådde vinsten i allra sista steget.

– Han snubblade till, skönt att det gick vägen i alla fall. Annars hade det varit surt, sa Stefan.

Johan Untersteiner blev också dubbelvinnare. Tillsammans med Without a Doubt flög han till ledningen och sedan var det mer eller mindre utklassning.

– Det var hästen som skötte jobbet. Det var en mycket trevlig häst att köra, när jag gav marschorder in på upploppet så stack han bara undan.

Johan vann också med egentränade Stens Rebell som i allra steget nådde länge ledande Global Everytime.

– 100 kvar trodde jag att vi skulle vinna lättare. När vi passerade mållinjen var våra vagnar lika, men Joakim’s häst var inte jättestor och min är jättestor. Han är på rätt väg så nu kan vi nog spänna bågen lite.

 

Publicerad fredag 22 mars 2024.