Hur många lopp vinner Kolgjinis på lördag?

Fyra segrar på fyra starter.
Italienska Danao Degli Dei går från klarhet till klarhet och är storfavorit inför helgens travfest på Solvalla. När blivande proffstränare besöker ATG tog vi ett snack med Dante Kolgjini om stjärnhästen, framtiden och stallets två andra starter på V75®.
- Vi kan förvänta oss en rejäl prestation igen.


Det vankas storlopp på nationalarenan. Solvalla är värd för V75 som denna vecka bjuder på årets andra finaler i Svenska Travligan.
I den fjärde avdelningen sitter Dante Kolgjini i sulkyn på en av Adrian Kolgjinis tre hästar på V75®.
Dante har jobbat hos storebror ett bra tag och när vi pratar med honom under ett besök hos Kanal 75 om helgens starter är han mitt uppe i en tränarlicensutbildning.
Framtidsmålet är glasklart.
- Tränarlicensen är bra att ha men just nu vill jag fortsatt jobba vidare som kusk. Jag ska slå igenom på allvar.
Genombrottssäsongen hade Dante redan förra året när han körde in strax över två miljoner kronor som kusk. På lördag kör Dante en häst på V75 och fattar tömmarna bakom 5 Xia Lloyd (V75-4).
Xia Lloyd kommer till Solvalla med två raka segrar. Duon gick segrande ur ett stolopp på Jägersro för två starter sedan. Senast vann hon på V75 tillsammans med Adrian efter en ledning från start till mål.
- Sista två starterna har hon varit exceptionell. Vi hade inga höga förväntningar på henne som treåring men hon har visat en fighting-spirit och velat utvecklas själv, då kommer resultaten. Nu åker jänkarvagnen på och det passar henne perfekt. Det är osäkert om vi rycker framskorna, men baktill kör vi utan, säger Dante.
Vad tror du om segerchanserna?
- Spets och slut kanske?
11 Bold Face startar i samma lopp – vilken form kommer hon med?
- Grundkapacitetsmässigt är hon bäst av dessa två. Xia har läget men Bold är en bra häst. Hon tål att göra mycket själv och hon kan mycketväl gå i tredjespår sista 1000 men ändå vinna ett sådant här lopp.
Hon är lite betrodd trots att hon kommer från seger på V75.
- Just den starten hade hon ändå missat en del jobb i träning, så det fattades ganska mycket. Hon visade en bra inställning och fightades hela vägen. Hon kommer vara mycket bättre nu än senast, trots att hon vann då.
Italienska spetsfavoriten
När Alessandro Gocciadoro under fjolårsvinter skulle satsa i Frankrike valde han att Donao Degli Dei (V75-5) skulle stanna i Sverige.
Beslutet om vad som skulle hända med den femårige hingsten landade i att ställa den hos Adrian Kolgjini. I efterhand är det en guldklimp som har hamnat i händerna på Jägersrotränaren.
Fyra segrar på fyra starter har hingsten stått för i nya regin. Nu är han anmäld till helgens V75 – med den gamla tränaren i sulkyn.
- Det är vårt tack till Gocciadoro.
Vad säger du om hästen?
- Han har utvecklats väldigt bra i vår regi. Han är bara fem år gammal och redan tagit det klivet han har tagit. Vi ska fortsätta ha honom i träning och tanken är att han ska klättra succesivt i klasserna. Med den kapaciteten han har är känslan att han kommer gå snabbt upp i gulddivisionen, säger Dante Kolgjini.
Vad hade ni för förväntningar när ni fick honom av Gocciadoro.
- Vi hade inga jätteförväntningar på honom. Han hade haft en lång säsong när vi plockade in honom och vi tvingades träna på med honom en månad innan han kunde komma ut. Vi kända att han var fin men han visade inget speciellt.
Hur gick tankarna efter succédebuten i Åby?
- Vi var väldigt förvånade när han kom ut och sprang på 11.3 men det visade sig att han är en väldig bra tävlingshäst.
Vad tror du om helgens lopp?
- Hästen är väldigt het och Alessandro är inte den som håller tillbaka så det kan gå undan. Jag tror han har styrkan och hans största vapen är att hålla farten. Även om det blir en tuff öppning så tror jag att han kan hålla hela vägen.
Hur känns han i träning?
- Han tränar nästan bättre nu än tidigare.
Vad tror du om segerchanserna?
- Han är anmäld med barfota fram och jag tror det kan passa honom perfekt. Vi kan förvänta oss en rejäl prestation.

Publicerad tisdag 19 mars 2024.