Toppsport inför storpublik

Nästan 7000 besökare, toppsport och fina framgångar för hemmalaget. Dessutom två högklassiga uttagningslopp till Breeders Course. Gentlemannadagen blev en succé.


Ska historien upprepa sig?

2019 vann Aetos Kronos finalen för 3-åringar på Solvalla; kusk var Johan Untersteiner och tränare Jerry Riordan.

Nu vann Far Wise As, körd av Untersteiner och tränad av Riordan, det tredje och sista uttagningsloppet till Breeders Course 3 years old Stallions and Geldings First Final 2024.

– Visst ger de minnena en bra känsla, säger Johan Untersteiner. Det ska bli en spännande final på Solvalla. Det är en ära att köra den här hästen.

Far Wise As har varit en snackhäst en tid, Johan Untersteiner har i lugn och ro fått bygga upp hästen men nu var det dags att spänna bågen.

– Vi har haft det här loppet som mål och det var dags att spänna bågen nu. Hästen är otrolig och ger en härlig känsla och det känns inte som om vi brukat alla växlar ännu.

Med till final kom stallkamraten Andragathos efter ett lopp bakom vinnaren.

Alessandro Gocciadoro visade upp ytterligare ett toppsto när han vann det tredje uttagningsloppet i Breeders Course 3 years old Fillies First Final 2024. Han vann med Filadonna, ägd och uppfödd av Phillippe Allaire, trots ett lopp utvändigt ledaren.

– Det bekymrade mig inte. Det här är en jättefin häst. Hon var mycket fin som tvååring och vann ett grupp–lopp, sen fungerade hon inte riktigt på Vincennes men är nu tillbaka i form.

Sedan tidigare har Gocciadoro kvalat in Unica S L M och har planer på att anmäla ytterligare något sto till miljonfinalen.

Bakom vinnande Filadonna svarade Zipzeronada för en stark insats. Hon hade galopp på vägen och en dryg slutkurva, men kunde ändå avsluta till andraplatsen.

Thomas Uhrberg hade en bra dag med två segrar. Det började med Hickory som trots tillägg tidigt satt utvändigt ledaren.

– Det var en 5-stjärnig prestation, sa Uhrberg sedan Hickory plockat ner ledande Knockout Charlie den sista biten.

– Jag ville inte störa honom den första biten, så jag lät honom gå fram och det blev ju rätt den här gången.

Sen satte Thomas dit Rustico som spårade varje meter av ett långlopp.

– Jag tyckte att han mötte mycket bättre hästar den här gången, men svarade fint när jag ryckte tussarna, sammanfattade Uhrberg hur han kunde besegra tuffe Luca Barosso.

Precis som Uhrberg så vann Joakim Lövgren dubbelt.

Natorp Bo var heroisk när han trots en tuff öppning kunde hålla undan till en lätt seger.

– Han har tränat på en ny nivå, var fin i ett banjobb för en tid sedan så jag är glad att han också tävlade på den nivån.

Ledningen gällde också för Epicure DE som såg lugn och stabil ut hela vägen.

– Jag testade lite ny utrustning på honom senast och det blev inte rätt. Det är en fin häst som kanske visat 80 procent av sitt kunnande.

Adrian Kolgjini ville givetvis visa upp sig inför den stora publiken. Toppstammade Dark Photon Face dundrade runt banan och imponerade stort.

– Med den här är det så att sitter jag bara kvar i vagnen så vinner han, men han har en del hyss för sig. Jag tror att han har högre än brorsan Ultion Face (trippelmiljonär).

Första upplagan av nyinstiftade Team KWM–stable amatörlopp vanns av Trixwithremix som enkelt avgjorde tillsammans med uppfödaren och delägaren Robert Kerttu.

– Det kändes lugnt hela vägen och jag hade koll, dessutom fanns det krafter kvar.

Publicerad fredag 10 maj 2024.