Etta, etta och tvåa – Jägersro dominerade Åbys storloppsdag

1,5 miljoner kronor och en biljett till Elitloppet...
Önas Prince bjöd på uppvisning i Paralympiatravet.
- Det känns som man kan gå på moln. Han har gett oss så mycket och jag tror inte det är färdigt än, sa tränaren och kusken Per Nordström.


Lördagens största segercheck, 1,5 miljoner kronor, delades ut i Paralympiatravet och det blev ren uppvisning av Önas Prince. Trots att Per Nordströms stjärna fick köras offensivt till ledningen från spår 7 i en 1.07-öppning första halvvarvet var han helt överlägsen när han försvann från konkurrenterna över upploppet i V75-7.
- Jag tror att han är bättre än någonsin nu faktiskt, sa Per Nordström i TV4 direkt efter segern.
Per Nordström drog tussarna ur öronen på sin stjärna för första gången i karriären på Åbys upplopp och sjuåringen såg oerhört stark och laddad ut hela vägen hem. Segertiden blev 1.10,1 över distansen 2 140 meter autostart och sista 500 visade klockorna 1.08,0 på vinnaren.
Tvåa på behörigt avstånd blev förre stallkamraten Kentucky River, numera i regi Daniel Redén.
Per Nordström var uppumpad efter loppet och som väntat tog han upp snacket om sin dröm om ett tredje raka Elitloppet för Önas Prince.
- Han springer en 1.08-tid om vi nu får en elitloppsbiljett. Jag tror på tredje gången gillt, vi har varit i två finaler.
Jägersrokusken behövde inte vänta länge på inbjudan. Solvallas Anders Malmrot fanns på plats på Åby med en rosa biljett.
- Det var fantastiskt att se. Jag är precis på väg till Per. Det är inget snack, Önas Prince ska med för tredje året i rad, sa Anders Malmrot i TV4.
Kungliga glädjetårar 
Baron Tilly vann Konung Gustaf V:s Pokal och en miljon kronor! Då brast det för både tränaren David Persson och kusken Carl Johan Jepson som båda bjöd på glädjetårar.
Den fyraårige talangen Baron Tilly är utan tvekan en häst som berör. Uppfödd och ägd av Stall Tilly där grundaren Hans-Gunnar Tillander gick bort tidigare i år. Gissningsvis kom det även en glädjetår hos hustrun Kerstin i samband med lördagens triumf på Åby.
Baron Tilly anföll från tredje utvändigt 600 meter från mål och samtidigt såg favoriten Holcombe Zet oslagbar i spets där Örjan Kihlström fått bestämma tempot helt efter eget behag.
Men genom slutsvängen och in mot upploppet närmar sig Baron Tilly med stormsteg och dryga 100 meter från mål galopperar Holcombe Zet av förskräckelse när kusken ryckte först tussarna och sedan även det norska huvudlaget.
- Jag vet inte vad jag ska säga…, det är enorm glädje. Det är en häftig häst som utvecklas för varje dag, jag tror ingen fattar hur bra han är. Det är kallblodsfart och ändå bara går han runt dem, kommenterade David Persson karriärens hittills största seger.
- Dra åt helvete vilken häst det här är. Det är helt sjukt. Det ska inte gå när det går 1.14.5 första varvet. Han ser inte mycket ut för världen, men det ör en fruktansvärd häst, sa segerkusken.
Segertiden blev 1.11,0 över distansen 2 140 meter autostart.

Bakom vinnaren svarade Joakim Lövgrens Remember Me De för en stark insats som två.
Bildskön drottning
I fjol Joviality. I år Karaboudjan. Båda tränade i USA hos Marcus Malender innan flytt hem till Sverige. Drottning Silvias Pokal (V75-5) blev en favorit i repris för ägaren Stall Courant och kusken Erik Adielsson.
- Det känns fantastiskt roligt, jag är fantastiskt tacksam, sa segerkusken som ville hylla tränaren Adrian Kolgjini.
- Han har lyckats med balansen på grammet. Hon var perfekt!
Adrian Kolgjini hade tre hästar i finalen för de fyraåriga stona och bildsköna Karaboudjan visade utan tvekan vem som är kullens drottning.

Från tredje utvändigt körde Erik Adielsson resolut mot spets och väl i ledningen såg hon ut som den drottning hon är vann överlägset. En seger värd en miljon kronor!
- Vi börjar säsongen på topp med seger i ett grupp 1-lopp, konstaterade en mycket nöjd tränare Adrian Kolgjini.
Segertiden blev 1.12,5 över distansen 2 140 meter autostart.
Adrian Kolgjini två övriga finalister, Countess Face och Xia Lloyd, galopperade båda.

 

Publicerad lördag 4 maj 2024.