Per hoppas på en rolig Norgehistoria

Tredje raka finalen i Elitloppet blev inte riktigt som man hoppats.
Fast fler storlopp står snart på schemat. Nu siktar Önas Prince på revansch i Norge.
Per Nordström ser med tillförsikt fram mot stjärnans start i Ulf Thoresen Grand International. 


Tre raka segrar och stor uppvisning i Paralympiatravet. 
Det var den strålande upptakten av säsongen för 5 Önas Prince (V75-7). Insatser som gjorde honom till en av favoriterna inför årets Elitloppet, hästens tredje raka framträdande i Solvallas stora slag. 
Men inte heller den här gången slutade det som teamet kring hästen hade hoppats. 
Önas Prince tog sig till en ny final, men fick från det svåraste läget bakom bilen också en tuff resa utvändigt ledaren och var likt övriga fältet maktlös att värja sig mot franske Horsy Dreams enorma avslutning. 
Tränaren Per Nordström sitter i traktorn när vi når honom under onsdagsförmiddagen och ber honom att reflektera kring Önas Prince prestation i Elitloppet. 
– Han var ju jäkligt fin i försöket, tycker jag. Jag såg att Magnus Djuse (bakom Don Fanucci Zet reds.anm.) ville prova i dödens där så då lade jag i stället in backen och satt mig invändigt, det var ju så när att vi kunde få fritt och komma ut men det gjorde vi och tog oss till finalen som fyra. Väl i finalen var det lite otur, jag fick trycka gasen i botten från start och sparade inte på krutet, men sedan kunde vi välja tredje invändigt eller dödens fast jag ville inte ha rygg på Denver Gio då jag sett att den inte orkade i finalen av Lotterian. Så jag spände bågen, körde i dödens medveten om att det skulle bli tufft och efter 1.08-fart första 1000 blev hästen såklart lite mör till slut, säger Per och tillägger: 
– Han var lite tassig, lite rullig till slut också, så vi gjorde en hälsocheck efteråt. Det var inga stora grejer alls, men han fick en lugn vecka efter Elitloppet och sedan har han tränat på rejält och känns mycket fin.Fick det bästa läget på länge 
Snart sex veckor har gått. Elitloppet är lagt till handlingarna för den här gången. 
På söndag knyter Önas Prince på sig handskarna igen och återvänder till ringen. Resan går till Norge, närmare bestämt Jarlsberg. Storloppet Ulf Thoresen Grand International, med cirka 800 000 kronor i förstapris, blir nästa uppgift. 
Det finns inget att anmärka på inför söndagen start? 
– Nej, det gör det inte. Sedan är det svårt säga om formen är 95 eller 100 procent, men det här är ett lopp som han ska genomföra inför Hugo Åbergs; det ligger rätt tiden och jag tycker att hästen är klart i ordning och nu fick vi ju ett bättre läge än på länge. Han har ju fått en del jobbiga spår ett tag nu och det tar på krafterna när man trycker iväg från början så där. Det här är hans bästa läge på länge. 
Just femtespår, en bit ut bakom vingen, kan passa honom perfekt? 
– Ja, jag tror väl nästan det. Dels på just Jarlsbergs bana, dels för ”Prinsen” själv är det här ett väldigt bra läge, en bit ut. Det enda kruxet på söndag blir väl att försöka komma förbi Stoletheshow från början som vi vet också kan öppna snabbt. Sedan tror jag kanske att vi kan plocka en längd på honom, osvuret är bäst, men det är i alla fall plan a och vi gör allt för att komma förbi, säger tränaren som också berättar om lite ändringar i utrustningen: 
– Vi kommer stänga in honom helt nu. Hästen kommer gå med ett helstängt huvudlag. Han har gått med ”open-eye” ett tag nu men hade helstängt som treåring i några starter, blev lite för vass med det då men nu är hästen äldre och klokare. Vi vill ha en liten förändring till den här starten som gör att hästen skärper till sig det lilla extra, i och med att vi inte har någon pisk när vi tävlar i Norge så är det ingen idé med ett öppet huvudlag. Så vi kan lika gärna stänga in honom helt nu och prova. I övrigt blir det barfota runt om precis som tidigare. 
Det är troligt att Önas Prince blir favorit i loppet. Men det är berättigat? 
– Ja, det tror jag han blir och det ska han nog också vara, särskilt från det här läget. Han gick ändå två 1.09-tider i Elitloppet och vad hästen gjorde i Paralympiatravet innan det vet vi ju. Ställer siktet mot Hugo Åbergs 
Efter helgens utflykt till Norge är som sagt planen klar. Önas Prince ska, även i Hugo Åbergs Memorial, göra sin tredje raka start. Hästen är redan inbjuden till hemmabanans superlopp som alltid avgörs sista tisdagen i juli. 
– Jajamän. Det blir spännande helt klart. Sedan tänker vi nog att vi står över Åby World Grand Prix, även om han är väldigt stark också och ju har bra statistik över lång distans. Han vann ju försök till kriteriet och var tvåa i derbyt, men jag tror det sundaste ändå är att leta något annat lopp efter Hugo Åbergs. 
Men det finns ingen uttalad plan för matchningen efter Hugo Åbergs? 
– Nej, det är ingen kristallklar plan därefter, men det finns Sundsvall Open Trot och andra tänkbara lopp, men vi tar de här två först så får vi lägga upp planen sedan.

Även Adrian Kolgjinis Barack Face startar i det norska storloppet.

Publicerad torsdag 4 juli 2024.