Vinnartisdag en succé och "himmalaget" imponerade

Jubel i restaurangen, snudd på osannolika prestationer på banan och gott om hemmasegrar. En tisdagskväll på Jägersro kan vara något alldeles extra. Det kan vara en Vinnartisdag.


Amatörtränade Caton slog alla med häpnad när han drog undan i ledningen i ett våldsamt tempo. – Jag vände mig inte om förrän efter ett varv för att kolla var de andra var. Jag satt bara och fick hålla i mig, sa kusken Thomas Linder och skrattade.

När alla väntade att Caton skulle tröttna fortsatte han bara i samma tempo och ingen kom i närheten av honom.

– Ska jag vara ärlig så vet jag inte vad jag kör för häst, sa Linder och fortsatte:

– Vänta till sommaren, på 1600 meter kommer han att springa riktigt fort. Det här kommer nog att bära en bit.

Caton tränas av amatören Ronny Jönsson som på frågan om hur han tränar sin häst gav ett kort och koncist svar:

– Mycket.

Sen skrattade han och la till:

– Han går sina jobb tre gånger i veckan. Vi försöker också lära honom att gå i rygg, men det är inte så lätt.

Lite av samma typ av monsterprestation svarade Azzurro och  Joakim Lövgren för i loppet efter.

– Jag blev lite inspirerad av Linder, sa Joakim lite skämtsamt.

Lövgren satte sig utvändigt ledaren och tryckte stenhårt, efter ett drygt varv var ledaren slagen – men Azzurro gick sedan bara undan för de smygkörda gänget som jagade bakom.

– Han har inte fått något gratis i början av karriären. Nu tyckte jag att det var dags att visa vad jag hade att. När vi sedan kört så länge om ledningen fanns det ingen anledning att backa. Jag litade på min häst, för han är riktigt bra.

Adrian Kolgjini vann dubbelt under kvällen och rev ner applåder i restaurangen (närmare 300 som åt en het Texas Chili) när han klev upp på podiet för prisutdelning.

Det började med Made for Metalimo som trots positionen utvändigt ledaren bara var bäst.

– Jag var väl rätt säker på att plocka ner ledaren, men var lite orolig för den jag hade i rygg [Kovi Stream]. Det gällde att lägga upp tempot perfekt och det lyckades jag med. Kul att hon fick vinna och hoppas att det lossnar nu.

Sen avslutade Adrian V64–omgången med att vinna med Doctor Gio. Det enkla segerreceptet var ledningen från start till mål.

– Det är en väldigt fin häst. Det var faktiskt första gången jag körde honom i lopp. Det är kanske så att han som många italienska hästar är bäst över 1600 meter, men det känns som om det är bra styrka i honom så 2000 meter går bra. Annars är helt stallet i fin form, ikväll blev det två segrar, en andra och en fjärdeplats på fyra starter. Det är bra.

Markus Waldmüller tog sin snart obligatoriska dagsseger med Caddie Skott, lätt till ledningen och sedan var hon aldrig hotad.

– En väldigt fin häst som vann mycket enkelt, berömde Markus.

 Danske Rene Kjaer har haft en fin start på året, nu var det hedershästen Alvin CG som hjälpte honom till Vinnarpodiet. Rene körde till tufft och fick ta över ledningen, svarade sedan en tryckare och ändå hade Alvin CG kraft och mod att gå undan till en säker seger.

– Det är en häst som haft flera fina säsonger, nu är han tio år men fortfarande still going strong, berömde Rene.

Ken Ecce gav favoriten By Credit Hanover en fin resa i andra ytter, det tackade hästen för genom att spurta till en enkel seger.

Dagens montélopp blev en rivig historia, men tillslut var det Ronja Walter, stadig gäst på Jägersro när det handlar om monté, som kunde spurta till en säker seger tillsammans med Gold Cup BR.

Publicerad onsdag 31 januari 2024.