Möt Simon Mitman – ny proffstränare på Jägersro

För snart sex år sedan la Simon Mitman ner sin lovande hockeykarriär och blev hästskötare. På lördag startar han sin första häst proffstränare inom travet – och han gör det på V75 och dessutom i Gulddivisionen med kämpen Harran Boko.
– När jag slutade med hockeyn och började jobba med hästar hade jag väl inte en tanke på att det skulle bli mitt framtida jobb.


Nu är Simon, 32, Jägersros färskaste proffstränare med knappa 20 hästar i träning och oanade möjligheter i sin nya karriär.

– Tävlingsdjävulen i mig kom fram. Det här med hästar och trav passar mig perfekt och att vi nu drar igång är ingen slump utan något vi planerat i flera år.

Om ni kikar på hans träningslista (https://sportapp.travsport.se/sportinfo/licenseholder/ts752175/traininglist) så är det en satsning för framtiden. Det finns någon enstaka starthäst, resten är unga talanger.

– Vi hoppas att vår kull av fina 3-åringar ska få en fin säsong. Det är så vi har planerat i alla fall.

När Simon tog steget över till travet hamnade han hos Conrad Lugauer. Det stannade han i drygt tre år, nästa steg tog han hos Per Nordström. Hos de två tränarna har han snappat upp det bästa av två världar och kombinerat med lite andra intryck.

– Jag har bara jobbat för de två, men också gjort en rad studiebesök hos andra tränare för att få inspiration.

Ett steg i planeringen inför proffssatsningen kom när han tillsammans med sambon Frida Skullman köpte en gård; den gård i Sövde som den förre Jägersrotränaren Olle Larsson ställt i ordning.

– Vi har jobbat ett par år med att uppgradera gården och anpassat den till vårt sätt att träna hästar. Det är ju utmaningen med det här jobbet, du måste utvecklas och gå framåt hela tiden och det passar mig perfekt.

Idag finns det en rundbana, en rakbana, en sandbana och en sandslinga. Vid årsskiftet tog han så ut sin proffslicens och ska nu slå sig in på en stentuff marknad. Men han vet vad som krävs och han gillar utmaningen.

– Rent träningsmässigt kan vi inte önska oss bättre. Vi kommer att se hästarna som individer. Hästar ska få vara hästar och att träna dem ska vara ett samspel med oss. Jag lovar de som sätter en häst i vår träning att vi kommer att ge allt – och lite till.

Han har det nog i kroppen från sin tid som hockeyspelare, att gå in och ge allt i varje byte. Men hockeyn är idag ett avslutat kapitel.

– Jag hänger inte alls med, jag var nog inte så intresserad av hockey när jag spelade heller. Jag ser mycket trav, sen kollar jag gärna på Formel–1 och NFL (amerikansk fotboll).

På lördag kommer alltså den första starten som proffs. Harran Boko från bakspår, men över kort distans och som avslutning Axevallas långa upplopp.

– Han ska få springa invändigt och sen spurta till slut. Han börjar bli en gammal herre så han får starta på så länge han själv vill. När han inte vill mer så får han bli en läromästare till våra unghästar hemma på gården.

Simon kör själv på lördag och det är tanken med satsningen, att både träna och köra lopp.

Och vi kan ju inte låta bli att fråga om vilket lopp han helst vill vinna?

– Elitloppet kommer spontant upp. Men Derbyt på hemmaplan kanske är ännu bättre. Det är ett styrkeprov i precis rätt ålder, en gul kavaj hägrar.

Simon Mitman har tankar och mål. För de som är intresserade så når ni Simon på: 0708642698.

 

 

Publicerad torsdag 25 januari 2024.