Sweetman firade Alla Hjärtans dag

1640 meter auto på Jägersro och hemmahästen Sweetman återigen i huvudroll. Åttaåringen visade än en gång hur svårpasserad han när han kommer till ledningen varifrån han tagit karriärens samtliga 17 segrar,
– Han har burit vårt stall i flera år nu – ja, man har honom runt hjärtat, sa Lars I Nilsson på Alla Hjärtans dag.


Lars I Nilssons Sweetman var en av kvällens stora favoriter, spelad på 38 procent på V86 i  sprinterloppet för den högsta klassen som inledde omgången. Åttaåringen gör sina bästa lopp i ledningen och Adrian Kolgjini såg också till att köra sig dit i den första kurvan.

Sweetman såg mycket löpsugen ut och lämnade konkurrenterna med krafter sparade. En hedershäst som tagit alla sina 17 segrar från spets.

– Att gå 1.11,5 i dag är väldigt bra. Han har hittat en bra form och fick plåster på såren med tanke på starten i gulddivisionen där vi fick punktering sulkyhjulet, sa Adrian Kolgjini.

Tränaren Lars I Nilsson hyllade stallets stora stjärna efter loppet.

– För oss är han otroligt viktig. Han har burit vårt stall i flera år nu – ja, man har honom runt hjärtat. Han är ändå åtta år nu men ser hur pigg och fint ut som helst.

Sweetman var en av alla favoriterna som radade upp sig på V86. Ingen utdelning på varken sex eller sju rätt (dubbel jackpot på Åby/Solvalla nästa onsdag) och en annan som bidrog till den favoritparaden var Joakim Lövgren. Hans Ytowns Magnifik svarade för ytterligare en favoritvinst. Det blev full fart från start, ledningen i stenhårt tempo en bra bit före klungan.

– Han har hög kapacitet, men han måste acceptera det här med att tävla. Vi måste ”vända” på loppen.

Nu går det fort i början, men betydligt långsammare över upploppet.

– Det duger inte. Våra motståndare lär ju sig att han bara rusar på, så de kan bara följa med bakom.

Den här gången höll det, Ytowns Magnifik var trött men höll undan.

– Jag ville inte heller jaga på för mycket. Han är ju trött och gör vad han kan. Fast fem meter kvar såg jag att Stefan [Persson med Vancouver High] kom fort och strax efter mål var han förbi.

Stall Kolgjini har ju som bekant riktigt bra form just nu. Kvällens seger kom med Xia Lloyd som stack direkt till ledningen för Dante Kolgjini och sedan var stoet aldrig hotat.

– Hon är väldigt kvick bakom bilen så planen var klar. Det är en fin häst som utvecklas och kanske spänner vi bågen lite under säsongen. Det kan bli Drottningens Pokal och Sprintermästaren.

Stall Lövgren har också bra form, Tyler Mifsud vann lärlingsloppet med Milles Tobin. Det var ledningen som gällde och segern blev säker sedan hotet Chef Axe galopperat kort före mål.

– Jag tror att det finns en bra framtid för honom, det känns som om han blir bättre och bättre.

En som hade en dubbelseger på gång var också Lars I Nilsson. Here’s Johnny Sox satt i ledningen i sista sväng när han galopperade, utan galoppen hade det varit en toppchans. Nu slank Magnus Johanssons Brain Game fram invändigt och kunde vinna.

Mest känslosam var Morten Melin sedan Michelle Mönster ridit hans Tour Eiffel till en lätt seger i montéloppet.

– Hästen har betytt så mycket. Nu tio år gammal debuterar hon i monté och det är fantastiskt. Michelle testade henne i 500 meter på Skive och var jättenöjd. Kanske åker vi till Frankrike och provar.

Givetvis högg Halmstad för sig en del också:

Johan Untersteiner gav Lightningflash (tränad av Peter Arnqvist men ägd av Johan själv) ett perfekt lopp och vann sedan lätt. Samma sak också för Hanna Lähdekorpi med That’s So Spicy och för Bengt A Nilsson med Mitzy Power.

 

Publicerad torsdag 15 februari 2024.