Lars–Åke Mårtensson avliden

Lars-Åke Mårtensson, tidigare sportchef och VD på Jägersro, har avlidit.


Lars-Åke Mårtensson hade en gedigen historia inom travet genom fadern Karl och träffade redan i mycket ung ålder travets stora som Hugo Åberg, Curt Jacobsson och Nils ”Fortuna” Bengtsson vid familjens stambord på Jägersro.

Han tränade och körde framgångsrikt hästarna i familjestallet i Netråms gula dress. När Lars-Åke kom till Jägersro som sportchef 1996 och efterträdde Hans G Lindskog, hade han gedigen bakgrund även inom näringslivet. Han hade varit chef för Hotel Maritime i Travemünde och VD för TT-Line i Trelleborg.

Under Tysklandstiden hade han häst hos Johannes Frömming och vann bl a det största fyraårsloppet, ett s k zuchtrennen med Diana R.S.

Som frilansjournalist hade jag ett gott samarbete med Lars-Åke Mårtensson, han var enkel, vänlig och chosefri. Som VD efter sportchefstiden var han mycket korrekt och respekterad på Jägersro trav & galopp under många intensiva år.

Jag minns speciellt en spännande resa vi gjorde till långt avlägsna Kazan 2006. Kazan var huvudstad i Sovjetrepubliken Tatarstan. Här hade byggts en ny travbana, 1800 meter lång, med alla tänkbara moderniteter. Med besök av Putin vid invigningen 2005…

Jag skulle skriva till programmet och Lars-Åke inspektera anläggningen och hotell eftersom Kazan skulle arrangera finalen i World Cup Trot några veckor senare 2006. En serie som initierats av Jägersro som var navet i serien med Hugo Åbergs. Första året vann Activity och Anders Lindqvist och 1995 deltog tre banor, det utökades senare med Frankrike, Italien, Tyskland, Kanada och alltså Sovjet i olika konstellationer.

I Kazan träffade vi banans ägare (har tyvärr glömt namnet) en ”äkta rysk oligark”, en av de största vodkaproducenterna i Sovjet (Akdov, vodka baklänges) med flott restaurang och en fantastisk vinkällare med exklusiva viner. Jag har fortfarande lite Akdov kvar i en av de flaskor han furnerade oss med vid hemresan efter tre dagar. Som han också utökade när han senare gästade Jägersro. 2006 års final i Kazan, som vanns av franske Lady d’Auvrecy med Sebastien Baude, blev näst sista året med World Cup Trot.

2014 lämnade Lars-Åke Mårtensson Jägersro för att på heltid kunna ägna sig åt sina hästar. Tyvärr drabbades han efterhand av allt svårare sjukdomar som gjorde att han under senare år inte kunde besöka Jägersro. Nu har Lars-Åke, en stor man i Jägersrohistorien, fått somna in i en ålder av 77 år.

Text: PETER KASTENSSON
Foto: CLAES KÄRRSTRAND/TR BILD

Publicerad tisdag 20 februari 2024.