Ronny hittade sin stjärna på Facebook

Ronny Jönsson såg en film på Facebook, det var en 1,5–årig travare som visade upp sitt trav. Han gillade vad han såg, slog en signal och hade nog mentalt redan köpt hästen innan han såg den live.


– Jag fastnade för honom direkt, så vi [även sonen Nicklas] tog hästbilen och körde upp för att titta på honom.

Och visst gick det som förväntat, det blev affär och hästen var med på bilen hem.

– Jag vill inte nämna något pris, men det var inte någon dyr häst.

Ni kanske redan har förstått att det handlar om Caton som imponerat så stort vid ett par segrar på slutet. Trots att han dragit iväg rejält från start, lämnat klungan med många meter, så har han vunnit på topptider över lång distans.

Pappa till Caton är forne Kriterie– och Derbyvinnaren Pato, mamma är tyskfödda Chariotsoffire som under en period tränades av Peter Untersteiner och Caton blev hennes enda startande avkomma. Det handlar om en stor och rejäl häst som lägger mycket mark under sig, men han är också lite speciell. Caton vill alltid tävla, så han är inte helt enkel att träna tillsammans med andra hästar. Han måste hållas i ryggar, annars drar han bara iväg.

– Vi kände väl direkt att det här var något extra, men han är stor så han har fått lite tid.

De tre senaste starterna har gett två segrar och ett andrapris. Och det utan att hästen har varit pressad på något sätt.

– Han har knappt blåst efter loppen och har varit lugn och fin efteråt, kastat i sig maten.

För Ronny och Nicklas är det lite som en dröm. Caton är förmodligen den mest kapabla häst de någonsin haft även om King of Orlov vann fem lopp och provade V75 vid ett par tillfällen. Far och son tränar sina hästar på veterinären Ulrike Neu’s bana i Omma strax utanför Sjöbo. Där finns också möjligheten till en del skogsslingor, men när det gäller snabbjobb så åker de förstås in till Jägersro. De jobbar på ren amatörbasis, 74-årige Ronny jobbar fortfarande som smed även om sonen Nicklas tagit över rörelsen och sedan har de hästarna som ett stort och gemensamt intresse.

Caton har alltså vunnit över 2640 meter på slutet, men också visat stor snabbhet. Thomas Linder, kusk vid de senaste segrarna, funderade också lite hur fort Caton skulle kunna springa på kort distans.

– Han går nu med aluminiumskor, så jag tror att han skulle kunna gå barfota och på en sommarbana kan han säkert under 1,12.

Men närmast väntar en matchning mot V75. Planen att att Caton ska debutera på V75 den andra mars på Halmstad, fast innan dess ska Caton få ett lopp för att underhålla formen. Riktigt var det blir har Ronny inte riktigt bestämt.

Sen får vi väl nämna att Ronny och Nicklas har bra stallform. White Sock, den andra hästen i stallet, var tvåa i tisdags – med just Thomas Linder som kusk.

Publicerad fredag 9 februari 2024.