Blir det Peak of Glory ikväll?

Fyra segrar på sju starter har det blivit för Peak Of Glory.
I förra starten kom första förlusten i ett felfritt lopp för talangen från Jägersro.
Det fyraåriga stoet höll då på att springa ut på stallbacken i sista kurvan.
– Solvalla har utkörningen till stallbacken i sista sväng och det är lurigt för unga hästar – den här gången kommer det att gå bättre, säger Elke Frinta inför onsdagens V86®.


Peak Of Glory segrade som omgångens största favorit på Jägersro på luciadagen och var överlägsen trots en löpning utvändigt ledaren för Per Nordström.
Thomas Uhrberg har också vunnit med stoet och på onsdag kan det vara Ulf Ohlssons tur.
Amatörtränaren Elke Frinta som håller till i Hans Adielssons gamla stall en bit från Jägersro har tagit fram ett riktigt ämne.  En häst som var obesegrad i felfri löpning fram till förra starten.
I loppet för drygt två veckor sedan hade Peak Of Glory ett niondespår bakom bilen. Uppgiften var ett försök i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga ston och stoet fick prova en långresa för första gången. 
Elke Frinta är nöjd med hur hennes häst uppträdde på resan men vill helst glömma själva loppet. 
Det blev fjärde utvändigt och egentligen var loppet över redan där. När den nyblivna fyraåringen dessutom fick hemlängtan i den sista kurvan slutade det med en sjätteplats.
– Solvalla är lite märklig för unghästar som aldrig varit där tidigare, du har utkörningen till stallbacken i sista sväng och just där var hästen framför henne trött. Uffe (Ohlsson) berättar att hon såg utgången när han gick ut ett spår för att attackera, Hon bara spottade ut bettet och trodde att jobbet var klart klart. Vi åker hem nu liksom! berättar tränaren Elke Frinta, ägare och uppfödare tillsammans med sambon Daniel Larsson.
Sjätteplatsen på Solvalla blev hästens första förlust i ett felfritt lopp. Hon har mött och slagit både ston och hingstar i karriärupptakten. På onsdag är det ston som gäller igen i V86-4 på Solvalla.
Peak Of Glory står bra inne i loppet med sina 167 000 kronor intjänade och lär bli mycket betrodd.
– Resan i sig var det inga problem med senast. hästen var lugn och åt normalt, det var inga konstigheter. Uffe berättade att hon gick bra i loppet. Sista 150 meterna spurtade hon igen när hon väl fattade att loppet inte var över. På onsdag åker vi till Solvalla igen över dagen och hoppas på bättre tur, säger Elke Frinta.

”Startsnabb men väldigt envis”
Den här gången sitter Ulf Ohlsson beredd i den sista kurvan och ekipaget lär, om inte något händer, ligga bättre till än senast nu när det bjuds ett sjättespår bakom bilen. 
Talangen från Jägersro har visat sig startsnabb och även stark och oöm för positioner.
Elke Frinta flaggar dock för att stoet själv måste få bestämma.
– För det första har hon en helt annan position bakom bilen den här gången. Det är en smart häst det här så jag tror inte att det kommer att bli problem. Hon är startsnabb men väldigt envis och när det blivit galopp har kusken antingen försökt köra på henne eller hålla i henne i startmomentet, säger hon.
Sjättespåret bakom bilen?
– Hon kommer att öppna automatiskt bättre med spår sex nu när hon har hästar bredvid sig och spåret är lite längre ut på vingen också. Naturligtvis kommer vi inte att riskera något från start men det kanske kan bli spets ändå. Annars klarar hon att göra mycket själv. Jag tror att det här är en bra uppgift för henne. Hon möter hästar som inte är lika som förra gången och jag förväntar mig en bra insats av henne, säger Elke Frinta.
Hon har vunnit från alla positioner. Som storfavorit i V86 i mitten av december tog Per Nordström en lugn start och körde upp utvändigt ledaren och stack undan i den sista kurvan till seger med fem längder. Hon ser ut att gilla tävling.
– Ja, hon vill verkligen vinna och egentligen är hon en travsäker häst. Men en bestämd dam är det och det måste vi komma ihåg. Hon är lite extra men ser inte ut så mycket ut för världen när hon står på stallgången kanske. Det är en liten häst men hon är väldigt bra tycker vi.

Publicerad onsdag 21 februari 2024.