Victory Tilly död

Victory Tilly är död
Sveriges vinstrikaste travhäst genom tiderna har gått ur tiden.
Victory Tilly var ett fenomen på tävlingsbanan som sprang in över 37 miljoner kronor. 


På söndagen vandrade valacken vidare till de evigt gröna ängarna vid en ålder av 29 år. 
Ingen svenskfödd travhäst har haft en mer framgångsrik karriär än Victory Tilly. 
Fallen efter det franskstammade toppstoet Icora Tilly och i den sista kullen efter den till Sverige importerade amerikanske avelsgiganten Quick Pay föddes han upp av stall Tilly i Almunge och såg dagens ljus 5 mars 1995. 
Tre år och tre månader senare var det dags för tävlingsdebut på Solvalla i regi Glen Norman.
Det slutade med seger och följdes av ett framgångsrikt år på banorna innan hästen såldes för stora pengar under uppmärksammade former och flyttades till Stig H Johansson i maj 1999.
Därefter gick allting spikrakt uppåt. 
Hästen gick obesegrad genom resten av fyraåringssäsongen och krönte den med att ta hem Svenskt Travderby på Jägersro. Victory Till hade stora framgångar på Jägersro och vann även Hugo Åbergs Memorial.
Året efter var det dags att mäta sig mot världseliten och Victory Tilly klev upp på tronen direkt då han besegrade sina äldre utmanare med Prix d’Amerique-vinnaren General du Pommeau i spetsen i Elitloppet på Solvalla. 
Det var efter det loppet som Stig H Johansson, Sveriges främste travtränare genom tiderna, yttrade orden som blivit bevingade. 
”Nu behöver ni inte misstolka det längre, för det här är den bästa häst jag kört och tränat någon gång”, sade Johansson under de massiva hyllningarna efter ett av tidernas mest ikoniska elitlopp. 

Slog världsrekord i USA
Men det var bara början på en makalös karriär. 
Även om Victory Tilly fick ge vika mot sin italienske kullbroder Varenne (världens vinstrikaste travare genom tiderna) i de två kommande lika mytomspunna elitloppen så var hästen i princip oslagbar annars. Han turnerade runt i Europa och vann flertalet storlopp i Danmark, Finland, Italien och Norge.
Segertaktiken var nästan alltid densamma, där hästen använde sin bländande teknik för att blixtra till ledningen och sedan svarade alla attacker.  
Det var också på det sättet som Victory Tilly skrev ny travhistoria när han som sjuåring reste över Atlanten för att tävla på Meadowlands utanför New York. I Nat Ray Trot 3 augusti 2002 spräckte han drömgränsen 1.09 när han travade den engelska milen på kilometertiden och absoluta världsrekordet 1.08,9.
När Stig H Johansson la körhandskarna på hyllan 2006 fick Erik Adielsson ta över tömmarna under hästens sista säsong, som avslutades med seger i Jämtlands Stora Pris.

Somnade in omgiven av sina nära
I förordet till boken ”Från start till mål – En sammanfattning av Victory Tillys suveräna karriär” som kom ut 2006 skriver Stig H Johansson: 
”Victory Tilly är inte bara Sveriges vinstrikaste travare genom alla tider. Han är en angenäm bekantskap på alla sätt. Som individ tillhör han de mest sympatiska topphästar som jag har tränat. Nu när han är ”pensionär” ser jag fram emot att umgås med honom här på Stora Alby.”
Det var precis vad som skedde.
Som valack fanns det ingen framtid i aveln, istället fick hästen tillbringa sina sista 18 år i hagen hos sin forne tränare på gården Stora Alby utanför Stockholm. 
Det var där som hästen drog sina sista andetag på söndagen. 
”I en aktningsvärd ålder av 29 år har Victory Tilly somnat in idag hemma på Stora Alby omgiven av sina nära. En legend har lämnat oss. Tack för allt finaste Victor”,  skriver Stig H Johanssons fru Karin Johansson i ett inlägg på X. 
Totalt vann Victory Tilly 70 lopp på 101 starter. Han sprang in 37 705 278 kronor vilket alltjämt gör honom till Sveriges vinstrikaste travhäst genom tiderna.

Publicerad söndag 7 april 2024.