Önas Prince klar för Paralympiatravets final

Tredjespår runt första sväng fram utvändigt ledaren i stenhårt tempo. 
Önas Prince fick ingenting gratis när knep första biljetten till Paralympiatravet. 
– Hästen känns fantastiskt bra. Nu har vi en månad på oss att förbereda till finalen, mös Per Nordström efter styrkedemonstrationen på Åby. 


Storfavorit trots spår längst ut bakom startbilen. 
Såväl spelarkollektivet som Per Nordström var nog inne på att Önas Prince skulle lyckas förvandla sitt vanskliga utgångsläge till tidig ledning i lördagens första uttagning till Paralympiatravet.
Men hästen som flög till spets i elitloppsfinalen i fjol kunde inte passera sina invändiga konkurrenter den här gången. 
Kagan och Beartime såg till att storfavoriten tvingades trava första kurvan i tredjespår och den förre tog emot med varma servetter när Nordström körde till för att få överta kommandot. 
– Jag trodde nog att vi skulle ta oss till ledningen, men det var lite om och men när vi kom upp till bilen. När bilen släppte slog han i sulkyhjulet två gånger och jag kunde inte skicka åt honom som jag brukar. Han kan öppna bättre än så här, konstaterade Nordström sedan han fått parkera i dödens via 1.06,7 första halvvarvet. 
Tempot dämpades till 1.11,9 på kilometern och i slutsvängen stod det klart att ledaren var besegrad.
Men det fanns gott om smygkörda konkurrenter som gottat sig av hårdkörningen. Ferrari Sisu gick en vass repa runt slutsvängen och Beartime slank loss från ledarryggen, men Nordströms elvafaldige miljonär visade varför han sprungit in mer än dubbelt så mycket pengar som sina utmanare när han sträckte på sig och höll huvudet främst. 
– Spetskörningen var rejäl, men han lugnar sig så fort man säger åt honom och låg fint i handen hela vägen. Det är tufft att gå utvändigt, man han har gjort några fantastiska lopp därifrån också, bland annat när han vann Sprintermästaren. Är det någon häst som skulle klara det så är det den här, fortsatte Nordström som därmed är klar för landets första miljonlopp på samma bana om fyra veckor och även stärkte sina aktier för en inbjudan till sitt tredje raka elitlopp sista söndagen i maj. Det var också ett kvitto på att höstens operation där Önas Prince tog bort en lös benbit i ett framknä varit lyckad. 
– Hästen känns fantastiskt bra. I fjol var det något som störde honom, men nu känns han mjuk smidig och fin. Det här ingreppet har verkligen gjort hästen gott. Nu har vi en månad på oss att förbereda till finalen. Han fick ett tufft lopp dag, så är det skönt att det är en månad till nästa start. Nu kan han få en lugn återhämtningsvecka och sedan sikta mot finalen. 
Nöjd var även Carl Johan Jepson vars Beartime utmanade storfavorit till mållinjen. 
– Jag förstod att om jag skulle vina loppet så var jag tvungen att hjälpa Robban (Robert Bergh och Kagan) att hålla upp. Det lyckades ju och jag var nöjd med hur loppet utvecklade sig, men det räckte inte riktigt. Hade Robbans häst hållit längre så hade vi nog vunnit skulle jag tro, det var ganska tight i mål. Hästen gjorde det fantastiskt bra och även om man alltid vill vinna så får vi vara nöjda, kommenterade Jepson kring Helena Edlunds nioårige vinterspecialist som visade att han trots skor på hovarna och stigande ålder kan vara en faktor i högsta klassen även under vårmånaderna. 
Samma omdöme får ges år Conrad Lugauers Ferrari Sisu som också bara var ett drygt huvud bakom den trolige elitloppsdeltagaren över mål. 

Publicerad lördag 6 april 2024.