"Gul kusk" vann med allt – Under Armour magnifik

Det blev italiensk seger i den tredje deltävlingen i Paralympiatravet.
Fältets mest meriterade häst Bengurion Jet stod i en klass för sig på Jägersro.
- Vilken fantastisk dag! kommenterade hästens tränare och kusk Alessandro Gocciadoro, som var lördagens store dominant med totalt tre fullträffar på V75®.


Bengurion Jet, fjolårsvinnaren av Sweden Cup under elitloppshelgen på Solvalla, fick nöja sig med andraplatsen när han årsdebuterade hemma i Italien i mars. Men med loppet i kroppen var han redo större uppgifter. Sjuåringen spelades till favorit från spår fyra bakom startbilen och sedan han planenligt övertagit ledningen dundrade han undan till mycket enkel seger på banrekordet och årets snabbaste segertid i Sverige över 2 140 meter – 1.10,6.

- Det var fantastiskt gjort av honom för jag tror inte att han har toppform än. Det blev ett ganska tufft lopp när han fick press under vägen men han bara tågade på. Jag är jättenöjd med honom, sa Alessandro Gocciadoro, sedan han tagit den fjärde biljetten till Paralympiatravets final på Åby 4 maj.

Världsstjärna i vardande

Bengurion Jet kan mycket väl även vara en kandidat till Elitloppet senare i vår och i hans stallkamrat Catullo Jet har Alessandro Gocciadoro ytterligare en häst med potential att nå den yppersta eliten. När han nu gick ut i silverdivisionen var enda bekymret att den inte så startsnabba hästen hade innerspår bakom startbilen. Alessandro Gocciadoro kunde emellertid direkt glida ut i andraspår och sedan han sänt hästen till ledningen med 1 400 meter till mål stack sexåringen ifrån motståndet på snabba 1.11,1 över 2 140 meter.

- Om ett år tror jag att han kommer tävla på allra högsta nivå. Vi gjorde en liten operation för sex månader sedan och nu blir han bara bättre och bättre, sa Gocciadoro, som deläger hästen med travbitne basketstjärnan Nikola Jokić.

- Han ringer alltid efter loppen, både när vi vinner och när de går dåligt. Han är en av mina bästa vänner.

Också bronsdivisionen gick till Alessandro Gocciadoro. Där körde han resolut till ledningen från spår åtta bakom startbilen med Dany Capar och därmed var loppet över. Femåringen sprintade undan till mycket enkel triumf.

- Han var fantastisk i dag, väldigt snabb bakom startbilen, sa italienaren.

 

Horn i pannan

Vårstayern över tre varv vanns av Joakim Lövgrens Under Armour efter en mäktig långspurt. Under Armour sladdade en bit bak under inledningen av loppet, men det var medvetet.

– Jag körde ”på” klockan, det var bra dröm i loppet. Sen kunde jag smyga ikapp när tempot gick ner, berättade Lövgren.

Han smög från i slagläge, men sista halvvarvet var det inte tal om att smyga. Då dundrade Under Armour runt fältet och fångade ledande Bowler Day i god tid.

– Till vardags är det här inte en häst som sticker ut, men när han ska tävla växer hornen i pannan ut på honom.

Segern i klass I gick till Gustav Johanssons hårding Boreas från positionen utvändigt om ledaren. Under 1.11 efter ett halvtungt lopp – det var starka papper.

– Han gjorde det jättebra och nu ska vi prova att möta de bästa i kullen i år. Han är stark och snabb och visar inga svagheter, sa en mycket nöjd Gustav Johansson som även vann med Olga Utca under dagen.

Och vad Gustav inte nämnde var att Boreas är anmäld till Sprintermästaren – storloppet på hemmaplan.

Emerald Island tog en enkel favoritseger från ledningen tillsammans med Carl Johan Jepson i klass II och bärgade därmed karriärens första seger på V75 åt sin unge tränare Veikko Haapakangas.

- Det är helt otroligt! Mina ben skakar så in i helvete. Jag är så tacksam för hela teamet och ägarna. Det bara stämmer och det är så skönt, sa 23-åringen.

I diamantstoet tog Emma Jet en imponerande seger tillsammans med sin tränare Michel F Rothengatter efter att ha fått lägga flera speeder i loppet.

Innan V75 såg vi en blivande stjärna då Per Nordström vann med Magic In.

– Han har kepsen på rätt ställe och bra hjärta och lungor. Jag tror och hoppas att det här är en häst för de lite större uppgifterna.

Nu var det ledningen och när Per bad om lite mer så lämnade han bara fältet med flera längder.

– Han är så klok och fin, det är en verklig fröjd att jobba med honom. Tanken att han ska till ett Margaretalopp på Solvalla nästa gång.

Kvällen avslutades med att Markus Waldmüller gav Lives Matter ett perfekt lopp i rygg på ledande favoriten Dear P G Gar och när luckan kom blev det en enkel spurtseger.

– Vi fick precis det lopp jag önskade mig och han gör mig aldrig besviken.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad söndag 21 april 2024.