Auktionsfyndet kan slå till i Svenskt Travderby

Första, andra, tredje – SÅLD.

Priset var 175 000 euro och 4-årige Coquaholy hade fått nya ägare.

På söndag kan han vinna Svenskt Travderby på Jägersro och ett förstapris på fyra miljoner.

– Jag känner mig inte slagen, säger tränaren Tomas Malmqvist. Visst är det en chansning med spår ett i finalen, men det känns som vår möjlighet att vinna loppet.


Coquaholy tränades och ägdes av Solvallatränaren Roger Walmann fram till för ett par månader sedan. Han har hela tiden tillhört årgångstoppen, men kanske inte riktigt fått till det den här säsongen. I mitten av juni bjöds han ut till försäljning och tillsammans med den danske trav– spelprofilen Jens Glud Hansen slog Tomas Malmqvist till. Det blev ett litet ägargäng där förutom Hansen även Bengt Kjell, Bertel Maigaard, Egebro Racing och Tomas Patomella finns med.

– Coquaholy var väl i första hand tänk för att starta i Frankrike, men jag visste ju att möjligheten med Derbyt fanns.

Efter köpet gjorde Coquaholy ytterligare en start för Walmann, sedan gick han ner till Tomas Malmqvists franska filial. Där tränades han en period, fick sedan ett lopp i franska Enghien där han kördes väldigt försiktigt.

– Det loppet ingick i min planering fram mot Derbyt, han fick ett invändigt lopp och sköt till bra mellan hästar.

Tomas Malmqvist var väldigt positiv inför Derbykvalen, sen serverades hästen ett perfekt lopp av Björn Goop – som också ska köra i finalen – och segern blev enkel.

– Visst fick han gå en bit i tredjespår, men loppet blev ändå inte lika tufft som jag trodde att det skulle bli.

 

imageh7zvq.pngEfter den vinsten har Coquaholy stannat kvar på Jägersro. Han har gått underhållande intervaller varannan dag, med ett lite tuffare jobb i onsdags. Någon hårdkörning är det inte aktuellt med mellan kval och final.

– Nej, det finns ingen anledning. Han är precis där jag vill ha honom.

Coquaholy har aldrig gjort sig känd som någon startkatapult, ändå valde Tomas – efter en stunds funderande – att välja innerspåret där han knappast kan hålla ledningen.

– I den sista starten för Walmann visade han sig snabbare från start än tidigare och jag bedömde risken stor att han skulle komma på ”vingel” om vi valt ett spår längre ut. Jag tror väl egentligen inte att han kan hålla ledningen, men vi får se var vi hamnar. Det är ju ofta så i den här typen av lopp att de stora pengarna delas ut till hästarna som springer på innerspår.

En framgång för Coquaholy skulle vara Tomas Malmqvists första framgång i det svenska derbyt (han har bl a två danska Derbysegrar). Hans enda starthäst i Svenskt Travderby genom alla år har varit Tassel Tutiluren som satt fast och slutade oplacerad i det Derby som Remington Crown vann 1997.