Tjejerna satte killarna på plats i Svenskt Travderby

Enda stoet.
Enda kvinnliga tränaren.
Joviality och Sabine Kagebrant buntade ihop grabbarna i Svenskt Travderby.
– Det här ska aldrig sluta firas, sa den historiska segertränaren.


Historien om Joviality saknar motstycke. Efter enorma framgångar och över 17 miljoner kronor insprunget i Nordamerika som två- och treåring flyttade hon till Sverige inför fyraåringssäsongen, med Svenskt Travderby som det stora målet. På söndagen nådde hon det målet och uppfyllde drömmen för alla runt henne, när hon spurtade till seger över Jägersros upplopp.
– Det är helt sjukt, fan vad malliga vi känner oss nu! Hon är helt fantastisk! Att bara få hänga med henne och att jag får chansen att jobba med henne är jag evigt tacksam för. Hon är bara bäst! segerbubblade Sabine Kagebrandt efter den historiska segern.
Aldrig tidigare har en kvinnlig tränare vunnit Svenskt Travderby.
– Just nu känns det som när man ligger i sängen och precis har vaknat och drömt någonting... Det här är nog det största man kan vara med om.

Lyckorus i sulkyn
Erik Adielsson skötte tömmarna och han serverade Joviality ett perfekt lopp. Stoet öppnade rappt till ledningen från spår fem bakom startbilen men Erik Adielsson valde omgående att släppa initiativet till loppets favorit Dancer Brodde. Denne galopperade emellertid kort senare och i stället var det hemmahoppet Barack Face som fick överta ledningen. På den sista bortre långsidan eldade Adrian Kolgjini på med ledaren men Joviality hade inga problem att följa och när Erik Adielsson lyfte ut sin häst i andraspår vid upploppets början avgjorde hon i ett nafs.
- När jag fick luckan var det så att säga klart. Då skulle vi ta oss förbi en riktig klasshäst men jag hade inte brukat henne någon gång och hade hon inte vunnit hade vi inte haft något att skylla på, sa Erik Adielsson efter karriärens fjärde kuskseger i derbyt.
– Det har varit väldigt olika känslor vid segrarna men jag kan inte säga att jag har varit gladare vid någon tidigare seger i alla fall.
– Även för mig känns det som en dröm. Jag är otroligt tacksam gentemot både Anders (Ström) som äger och Sabine som tränar, att jag fick chansen att köra henne. Hon är en helt fantastisk häst! Det är en sådan upplevelse att köra henne, det ger ett sådant lyckorus.
Joviality belönades med fyra miljoner kronor för segern och därmed har hon totalt tjänat 23,4 miljoner kronor. Segertiden över de 2 640 meterna skrevs till 1.12,1 – två tiondelar snabbare än stall Kolgjinis Barack Face som höll till andraplatsen.
– Jag känner mig delaktig i vinnaren också eftersom vi hade mamman och mormorn och allting, så jag är lika glad som om vi hade vunnit, sa Lutfi Kolgjini.
Johan Untersteiner fick lite plåster på såren för Dancer Broddes snöpliga galopp genom överraskningen Love Keepers tredjeplats.

Anders Ström och Erik Adielsson.jpg

Publicerad söndag 3 september 2023.