Lovande debutanter kvällens behållning

Två lovande debutanter var lite av kvällens behållning. Både 2-årige Västerbo Gute och 3-årige Peak of Glory startade sina karriärer på bästa sätt. Och båda tog kortaste vägen till mål – ledningen.

– Det är en stor talang och än så länge har det gått på räls.


Det var en snabb start till ledningen, lugnt första 500 och sen gick det undan under slutvarvet. Segertiden 1.15,8 skvallrar om att det finns kapacitet och fart i hästen.

– Han har vuxit jämnt och fint, har gått alla jobb som han ska.

Kanske var den största dramatiken redan innan start, så körde plötsligt Per av banan och tittade intensivt på en av hästens ben.

– Han trampade sig i uppvärmningen. Trampade av sig skon och vi kollade över ordentligt så att han inte gjort illa sig.

Men det var lugnt, ny sko på och sedan var han alltså bara bäst.

Namnet Västerbo Gute är också logiskt eftersom pappan är fransman och heter Gotland.

– Han var unghäststjärnan där [vann en rad stora lopp som två–, tre– och fyraåring] och visade massor av talang.

 

Lite dramatik var det när Peak of Glory skulle inleda sin karriär. I själva loppet tog hon ledningen och spårade hela vägen, men innan det blev allvar stod besvärlige Surprice Boy (Bengt Åke E Andersson) stilla när starten skulle gå och Devs D.Rex (Markus Waldmüller) kunde inte undvika en krock. Det blåstes för omstart, men en handfull kuskar – däribland Thomas Uhrberg bakom Peak of Glory – uppfattade varken ljus– eller ljussignalen.

– Jag var varken hörde eller såg någon signal på borte långsidan, så det var egentligen ännu bättre gjort av henne som fick springa en bit extra.

Samarbetet Stephanie Werder och Kaj Lindell verkar vara en succé. I söndags vann Marys Overandout på Vaggeryd med Stephanie på ryggen, nu var det Il Volo som gjorde samma sak.

– Il Vole vill gärna vara först, så han gjorde det bra även om jag tycker att han inte var som bäst för dagen.

Tränaren Kaj Lindell höll med:

– Vi ska kolla honom i halsen, annars är det fantastiskt att hästarna går så bra. Så något rätt måste jag ju göra.

 

Preben Sövik har utökat sitt stall rejält på sistone, både med unga talanger och etablerade hästar som Revelation. Nu fick han agera skrällkusk med Suddenly Spring. Ett drömlopp i draget och en perfekt lucka på upploppet var segerreceptet.

Och på tal om skrällar så var Nice Run (Christian Cracchiolo) bara bäst i ett galoppfyllt lopp. Positionen utvändigt ledaren bekymrade inte.

– Han är lite målat, springer och fungerar på allt annat. Men det finns kapacitet i honom, sa Cracchiolo.

Vi noterar också en dubbelseger för Victor Rosleff (Moira Boko och Fönix Vang) samt att Sofia Bjärgestad tog andra raka med Cocktail Cake när de vann Juniorchansen.

 

Publicerad fredag 29 september 2023.