Aetos Kronos i Birger Bengtssons Minne – dubbel till Uhrberg

Efter lång segertorka var Aetos Kronos på nytt en vinnare i en rafflande upplaga av Birger Bengtssons Minne på Jägersro.
– Man får vara glad att han har kommit tillbaka till den här nivån, sa segerkusken Örjan Kihlström.


Lördagens gulddivision blev en rivig historia. Night Brodde dundrade till ledningen bakom startbilen men släppte ifrån sig taktpinnen när Aetos Kronos kom fram utvändigt i första sväng. Kort senare kastade Magnus A Djuse loss Brother Bill från jumbopositionen och via en rykande speed satt han i ledningen vid utgång av andra sväng.
– Han är otroligt snabb Brother Bill, jäklar vad han gick där i svängen. Men han fick lägga en jättespeed och han blev lite pigg, så att han skulle stumna var en lite förhoppning jag hade, kommenterade Aetos Kronos kusk Örjan Kihlström.

Brother Bill nådde varvet på 1.08,8 och halvvarvet från mål gled skuggande Aetos Kronos ut i andraspår. I slutkurvan kopplade han grepp på ledaren och över upploppet stack han undan till säker triumf på kilometertiden 1.09,5 över 1 640 meter.
– Han känns strålande fin och gjorde ett bra lopp, konstaterade Kihlström.
Segern var Aetos Kronos första seger sedan mars och hans andra efter det långa tävlingsuppehåll han tvingades till efter att en veterinärbehandling gått snett och äventyrat hans tävlingskarriär.
– Jag gråter inte åt mycket men sådana här saker får mig att vilja gråta. Han var ett offer och hade alla ursäkter att inte komma tillbaka. I åtta månader var halva hans ansikte förlamat. Men han gav aldrig upp och tyckte aldrig synd om sig själv, sa topphingstens tränare Jerry Riordan.

Sjätte raka utan att vara på topp
Nederländaren Mondriaan Boko kom till start i klass II med fem raka segrar i programraden och från ledningen förlängde han sin svit. För att försvara innerspåret bakom startbilen tvingades han öppna första 500 meterna på 1.09,0, men efter att ha fått dämpa till 1.12,0 första varvet höll fyraåringen undan knappt men säkert.
- Han var inte alls lika fin som förra gången och han blev tjurig på mig när jag ville sänka tempot i andra sväng. Han gick inte undan som jag trodde heller, så han vann utan att vara på topp, sa Erik Adielsson om den Hugo Langeweg-tränade fyraåringen.

Bytte häst och vann
Stoeliten blev en odramatisk historia när startsnabba Nova Mahiron programenligt tog hand om ledningen och efter ett långsamt förstavarv enkelt höll konkurrenterna bakom sig hela vägen till mållinjen.
– Hon är snabb som vinden och ger alltid allt hon har, sa stoets tränare och kusk Thomas Uhrberg.

image71tge.png

Innan V75–spelet hade Thomas också vunnit med det stora löftet De Chambeau som tog tredje seger på fyra försk.
I klass I gick segern till Tearsinheaven sedan Peter Untersteiner lämnat tredje par utvändigt och dundrat till ledningen i ett tidigt skede av loppet.
– Han är i en väldigt fin fas i livet nu och då kommer resultaten också, kommenterade tränaren Johan Untersteiner.
Gennaro Castillo-tränade Demon spurtade hem bronsdivisionen från andra par utvändigt i händerna på Mats E Djuse.
– När startlistan kom valde jag först Gennaros andra häst i loppet. Men sedan kollade jag upp hästarna och tyckte det verkade som att den här hade högre kapacitet, så då bytta jag, berättade den nöjde segerkusken, som även satte dit Fredrik Wallins Global Collection i diamantstoet.
I den avslutande silverdivisionen skar Robert Berghs Kagan mållinjen som etta före en urtapper Callisto.

Kind of Magic F.R. målgång2.jpg

I dagens första lopp ett bonuslopp i Breeders Course visade Adrian Kolgjini upp King of Magic FR i ett bländande skick.

– Jag har hela tiden vetat hur bra hon är, nu fick alla andra se det också, sa Adrian om helsystern till Bold Eagle.

 

Publicerad lördag 2 september 2023.