49 år efter första titeln kan Roger bli mästare igen

På lördag kör Roger Allercrantz amatör–SM på Åby.

Då är det på dagen 49 år och nio dagar sedan han blev svensk mästare för första gången.

– Travet är en sport för alla åldrar, säger Roger Allercrantz, 72.


21 september 1974 tog den då 23–årige Roger sitt livs främsta seger så långt i karriären, Med pappa Gerts 4-åring G.A.Victor vann han finalen på Solvalla.

– Jag minns att det var väldigt stort och jag var väldigt ung. Det var många fina hästar med men vi lyckades hålla undan.

G.A.Victor vann på 1.20,1, fick 10 000 för vinsten och gav dryga tolv gånger på toton.

Efter det har Roger varit med i ytterligare nio finaler, vann även SM 1998 på Kalmartravet med Hidalgo Kemp som tränades av Ann–Christin Larsson.

Amatör–SM har bjudit på många fina vinnare genom åren: Satopay med Kalle Adolfsson, Express Gaxe och Gunnar Axelryd, P–O Brasars segermaskin Kapen Limit, vindsnabba Jägersrohästen Mr Black.

Nu är det alltså dags för Gone och Roger Allercrantz. Och börjar man räkna på det borde det vara dags igen för Roger, 24 år mellan de två första vinsterna och nu är det 25 år sedan senaste fullträffen..

– Hon har blivit starkare och starkare. Jag tror inte att hon är sämre än någon annan i fältet, men det gäller förstås att vi har lite tur med löpningsförloppet.

Gone och Roger har spår nio. Det hörs att han gärna kör henne på väntan och kommer tillslut.

– Hon var stark och fin på Jägersro. Då strulade hon lite från start och vi tappade några meter, sen gick hon starkt i tredjespår tillslut.

Roger är pensionär, med ålderns rätt, men hästarna släpper han inte. När vi talas vid är han precis på väg hem från Halmstadstravet där han och dottern Linda varit och skolat två 2-åringar. I det gemensamma stallet finns också två starthästar och runt knuten en 1000–metersbana där hästarna trimmas.

Och det är där Gone har fått de sista förberedelserna för att kunna hjälpa Roger till ytterligare en SM–titel.

– Visst vore det roligt att få vinna, så är det bara.

Publicerad fredag 29 september 2023.