Preben Sövik har laddat inför V75–festen på lördag

V75® firar 30 år när Jägersro står för värdskapet den här lördagen.
Hemmatränaren Preben Sövik mönstrar fullt manskap och har två riktigt spännande nyförvärv till start.


Oktober månad lider mot sitt slut och i helgen är det faktiskt 30-årsjubileum för V75®.
Något som bland annat firas med att återvända till samma bana som allt en gång tog sin början på under hösten 1993: Jägersro. Skånebanans tränarkollektiv är såklart taggade och en av dem är Preben Sövik som redan haft ett riktigt starkt år. På lördag mönstrar han fyra hästar inom V75® varav två av dem är mycket intressanta nyförvärv till stallet.
Först ut är just en sådant. Fyraåriga 11 Every Day Elegant (V75-1) har nyligen kommit till Jägersrotränaren efter att tidigare ha funnits hos Roger Walmann. I dennes regi var valacken i fjol finalist i kriteriet och startade senast, för drygt två månader sedan, i uttagningarna till derbyt. 
– Every Day Elegant gör första starten för mig och hästen kom hit i fin författning. Han var senast med i derbyuttagningarna och har ju gått tuffa lopp hela livet, så han borde ha en fin hårdhet för att passa i Bronsdivisionen, säger Preben som dock inte var lika nöjd med utgångsläget:
– Tyvärr blev läget iskallt här, tycker jag. Hade vi fått ett lite bättre läge hade jag nog varit lite uppåt på honom för jag är väldigt nöjd med vad jag känt i träningen, det känns som en häst som nog inte gett allt på banan än, men från bricka elva behöver vi lite tur på vägen.
Vi noterar att Every Day Elegant är anmäld med amerikansk vagn för första gången?
– Ja, det kan eventuellt bli amerikansk vagn på, men det är inte helt bestämt. Hade det varit ett bättre läge så hade vi nog kört så, men jag får se under veckans gång om det kanske blir en vanlig vagn ändå så att vi sparar ”biken” till ett bättre tillfälle. 
Unghäststjärna i intressant ny regi
I C.L Müllers Memorial, som är veckans Gulddivisionen, har stall Sövik nästa nyförvärv.
Det handlar om den i dag sexårige dubbelmiljonären 6 Revelation (V75-3) som redan som tvååring etablerade sig i kulltoppen med seger i Svensk Uppfödningslöpning, då i träning hos Per Nordström. Hästen har därefter funnits hos flera andra tränare, närmast kommer Revelation från Timo Nurmos.
– Revelation kom till oss i mitten av september och även han var i fin författning direkt. Vi har ändrat lite smått på honom, lagt in hästen i vårt system och det verkar som om han trivs här i alla fall. Han gick ett hyggligt rundbanejobb i förra veckan och det var jag tillfreds med, men självklart är det bra hästar som vi möter här och för mig handlar det lite om att se att hästen fungerar så som han ska, säger Sövik och adderar:
– Sedan är det en häst med bra kapacitet, det vet alla redan, så det handlar om att få ut den ur honom också.
Vad är det för ändringar som ni gjort?
– Nej, det är inget större. Han var en liten tur hos veterinären och sedan handlar det mest om att hästen kommit in i vårt system hur vi tränar, så det är inget större hokus pokus direkt.
Inte många procent från toppformen
Kvarstående två V75®-kandidater är mer välkända för tränaren.
3 Sobel Caviar (V75-4) kommer från en färsk och övertygande seger i Kalmar och ser ut att ha fått riktigt fina förutsättningar med ett tredjespår bakom bilen över sprinterdistans.
– Sobel Caviar var jag väl egentligen inte överraskad över hur bra han var senast. Vi hade ställt i ordning honom för att vara i form till Amatör-SM i starten före, men där blev det galopp och det gick inte riktigt som vi hade planerat. Han fick utdelning senast i Kalmar i stället och jag tycker att det känns som om hästens form håller i sig. Nu fick vi ett fint läge, han är ju hygglig ut bakom bilen och ska i alla fall få ett bra lopp.
Är det ett så bra läge att det kan bli aktuellt med ledningen?
– Det beror på hur snabba de andra är, men jag misstänker att det kan bli svårt att ta en längd på Adrians (2 Warrior’s Tale) häst, fast vi får göra ett försök förstås.
Sist ut i Sövik-kvartetten är 9 Bottnas Idol (V75-6).
En häst som redan faktiskt hunnit med att segerdefilera på V75® vid tre tillfällen i år. Efter ett litet sommaruppehåll har han nu fått två lopp i kroppen inför lördagens start som sker i Oktoberstayern vilken avgörs över mastiga tre varv runt Jägersros bana.
– Han behövde faktiskt de här två loppen. I första starten var han lite trög och barnslig av sig och senast blev det ett halvkonstigt lopp; vi satt väl mest och passade på varandra egentligen, det var ingen som ville ta något initiativ där bak. Det blev långt fram, men jag tycker nog att han stod på bra ute i tredjespår de sista 800 meterna så han börjar nog närma sig den form man önskar. Distansen är inga bekymmer, det är nästan en fördel ju längre det är.
Så, är det toppform på hästen nu då?
– Det fattas nog inte många procent i alla fall, han känns så som han ska när han är bra.
Är han din bästa chans på lördag, eller vad säger du?
– Ja, jag tycker väl att ”Bottnas” är den bästa chansen, avslutar Preben Sövik.

Publicerad onsdag 25 oktober 2023.