Jägersro i centrum av V75–historien

V75® 30 år: Ögonblicken som skrivit historien och där har Jägersro en central roll.

Det började för 30 år sedan med Copiad som vann det första V75–loppet just på Jägersro, den största V75–skrällen levererade Thomas Uhrberg på Jägersro och Adrian Kolgjini har satt dit den största skrällen – räknat på antalet streck.


Rekordvinsterna. Superskrällarna. Publikfavoriterna. Här är ögonblicken som skrivit historien.

30 oktober 1993. Platsen är Jägersro. V75® körs för första gången.

Samtidigt premiär i TV4 för programmet Vinnare där Lasse Brandeby agerade programledare med hjälp av Lydia Capolicchio som flygande reporter. Den allra första segerintervjun görs med Erik Berglöf efter att han vunnit med den då fyraåriga Copiad, en häst som skulle utvecklas till en av landets absolut främsta genom tiderna och påföljande vår stod som segrare i en historisk upplaga av Elitloppet.

30 år av Sveriges största spel på hästar har sedan dess förflutit. Här är några av de mest minnesvärda ögonblicken på V75. Så här långt.

Rekordvinsten: 67 miljoner kronor

Vem har vunnit mest på V75? Jo, en spelare hemmahörande på västkusten.

En snöslaskig eftermiddag på Axevalla den 27 februari 2010 förändrades lirarens liv för alltid. Efter att samtliga avdelningar avverkats kvarstod ett system med sju rätt. Värdet: 67 312 633 kronor.

Man får anta det var en spännande lördag för rekordvinnaren. Den avslutande vinnaren, Alien’s Kiss, gick nämligen in som reserv sedan loppets favorit Foreign Life blivit sent struken. Tony Wallin skulle ha kört hästen – och satt även upp bakom systemets enda spik. Wallin belönades av den anonyma vinnaren med en resa till Aruba som tack för hjälpen.

Den lägsta utdelningen på V75 då, kanske du undrar? Jo, när derbyuttagningarna kördes på Jägersro i augusti förra året blev en enda lång favoritparad – och resultatet 54 kronor för alla rätt.

 

Rekordhästarna: ”Faksen” och Piraten”

Hästen som vunnit flest lopp på V75. Du har redan anat det: Järvsöfaks.

201 segrar på 234 starter totalt hann det makalösa kallblodet med under sin karriär, 48 av dem kom på V75.

Det varmblod som upplevt flest segerceremonier efter V75 är en annan av Sveriges mest ikoniska fyrbenta stjärnor. On Track Piraten vann under 2020 års sista skälvande dagar sin 33:e seger inom spelformen, då som tolvåring. ”Piraten”, som han kom att kallas, vann sammanlagt 47 lopp och kom att vinna varje år under en tioårsperiod.

Hästen som varit V75 allra mest trogen är den oefterhärmlige Harry Haythrow.

Den 26 oktober 2013 noterade han fantastiska 50 raka starter på V75. Fast sviten skulle hålla i sig betydligt längre. Nästan två år till och med, 71 (!) raka starter på V75 blev det för ”Harry”.

Bland travsportens tvåbenta aktörer innehar Lars Lindberg en särskild roll.

Redan 1996, på Solänget, blev han historisk som den första kusken att vinna fyra lopp på V75. Den bravaden har därefter, ett fåtal gånger, återupprepats men endast en kusk har hittills lyckats med konststycket att vinna fem avdelningar.

Åke Svanstedt hade en alldeles förträfflig Stochampionats-dag hemma på Axevalla i juli 2012. Efter att ha satt dit fyra vinnare från det egna stallet kompletterande han femlingen med att lotsa in Drillbit Ås åt Svante Båth i huvudloppet.

 

Rekordoddset: slog till spelad till 170 gånger

På tal om 2012. Bara några dagar senare skriver historiens största skräll på V75 in sig i historieböckerna.

Victoria Fame var överlägset minst spelad i stayerloppet Malmö Stads Pris under Hugo Åbergs-kvällen den 31 juli. Det skulle dock inte vara något hinder för stoet, körd av Thomas Uhrberg. Spelad till 169,51 i vinnarodds passerade hon mållinjen som vinnare – på nytt svenskt rekord.

Den största skrällen på V75 sett till antalet streck levererade emellertid Owen Face. Adrian Kolgjini styrde in spelformens hittills största korsdrag i kuponghögen. Hästen var streckad på 0,2 procent av insatsfördelningen när han i en Breeders’ Crown-semifinal i oktober 2015 plockade ned jättefavoriten Nuncio.

Då kan det kanske vara på sin plats att ytterligare en gång nämna Järvsöfaks. Han innehar, föga förvånande, även rekordet som den största favoriten att infria på V75. Fenomenet var streckat på 97 (!) procent av alla kuponger när han vann Svensk-Norska loppet på Romme, november 2003.

Här är ytterligare några höjdare ur V75®:s första 30 år:

Harry Boy® lanserades samtidigt som V75. Harrys största vinst är 21 257 702 kronor. Det på Solvalla, 9 april tidigare i år.

201 408 496 kronor. Den hittills största omsättningen. Det vid tävlingarna i Eskilstuna 10 november 2018.

V75 Boost® introducerades 2016. Tidigare i år, i augusti, bärgade en spelare 12 069 290 kronor efter att först fått sju rätt – och sedan prickat rätt boostnummer.

Till dags dato har totalt 3763 miljonvinster delats ut på V75. 136 av dem i år. Hittills.

Publicerad torsdag 26 oktober 2023.