Hans G hade en nyckelroll när V75 startade

V75 fyller 30 år – precis som travprogrammet Vinnare.

Ingen har väl varit så involverad i premiären på Jägersro den 30 oktober 1993 som Hans G Lindskog.

Han var inte bara sportchef på Jägersro på den tiden utan också den som refererade loppen i premiärsändningen av Vinnare med Uno Hedin (bordtennisoraklet som tippade V75 i Sportradion och avslutade alla tips med ett kraftfullt LYCKA TILL) som bisittare.


Allt började egentligen året innan, V65–spelet hade börjat tappa en aning, något nytt skulle komma och idén var V75. På luciadagen 1992 röstades det om förändringen inne på Jordbruksdepartementet och med en ynka röst klubbades V75 igenom. Premiären planerades till den 30 oktober 1993 – på Jägersro.

– Kanske valdes datumet med tanke på att folk skulle ha fått lön och att det var garanterat med fina tävlingar och ett bra evenemang på Jägersro, funderar Hans G.

Men Hans G ville sätta färg på tillställningen, funderade en stund och ringde sedan kompisen och värmlänningen Erik Berglöf. Idén var att skriva ut ett lopp som passade hans stjärna Copiad. Erik lovade komma och V75 inleddes med ett 4-åringslopp. Copiad, som inte var anmäld till några klassiska lopp (han var samma årgång som Ina. Scot) fick möjligheten att tjäna 250 000 kronor. Copiad kom, från bakspår rundade han fältet och vann.

Sen var festen gång; tusentals ballonger skickades upp mot Malmöhimlen, Erik Berglöf gick på händer i Vinnarcirkeln och intervjuades sedan av Lydia Capolicchio som var reporter i programmet Vinnare. Tillsammans med Lasse Brandeby skulle Lydia ansvara för Vinnare‚ Lydia helt cool och Brandeby jättenervös.

– Men allt gick bra. Däremot blev travnördarna tokiga eftersom TV4 ville ha ett program med lite underhållning som vände sig till en bredare publik.

Men på Jägersro var det tårta, ärtsoppa och massor av folk.

– Det var väldigt lyckat och alla hade kul.

Extra roligt blev det när omsättningen på premiäromgången ropades ut; nära 40 miljoner vilket i runda slängar var 15 miljoner mer än vad V65 brukade omsätta. Och det fortsatte på den vägen, de tidigare tvivlarna tystnade snabbt.

 

Men inte Hans G – han snackade vidare i TV och blev ett radarpar tillsammans med Thomas Nilsson. Dubbeljobbet pågick två år innan Remy Nilson lyckades locka över Hans G till TV–sidan på heltid.

Där skapade Hans G en egen stil med egna uttryck som blivit klassiska.

Upploppsklockan ringer?

– Förr fanns det en klocka på Jägersro som ringde när fältet svängde in på upploppet.

De kommer från alla håll.

– Det är stulet. Jag hade hört en referent från New Jersey som skrek: ”They come from everywhere”. Det var en tävlingsdag i Gävle, det var ett målfoto med massor med hästar och då kom jag på att ropa ”Dom kommer från alla håll”.

Idag är Hans G Vinnarambassadör på ATG och följer sporten på nära håll.

– Det är så jäkla kul fortfarande.

Hans G kommer givetvis att finnas på plats när det stora kalaset för V75 startar den 28 oktober på Jägersro.

Här kan du se premiärsändningen av programmet Vinnare från den allra första V75–omgången:

youtube.com/watch?v=fCj40JP6YPY

Publicerad tisdag 24 oktober 2023.