Copiad första V75–vinnaren – 30–årsjubileum på Müllersdagen

1993 vann Copiad premiärloppet i V75® och utvecklades till en av världens bästa hästar.
Erik Berglöf håller fortfarande den dubble elitloppsvinnaren som den bäste svenskfödde travaren genom tiderna.
– Klart att jag är partisk men hästen var fruktansvärd helt enkelt, säger travtränaren från Färjestad.


När värmländske Copiad i oktober 1993 skrev in sig i historien som den förste V75-vinnaren var hästen redan en stjärna i det lilla med flera segrar i dåtidens stora lördagsspel V65 på sitt cv.
Copiad var billig i inköp och det blev aldrig så att hästen anmäldes till de stora unghästloppen i Sverige. Uppfödaren Trygve Kraft tillsammans med ägargänget Stall Succé med Tre Kronors förbundskapten, Conny Evensson, i spetsen kunde i stället glädjas åt stora segrar som Copiad tog som äldre i Europaeliten.
Erik Berglöf minns en häst med en energi som ibland tog överhanden.

– Ju mindre jag störde honom, desto bättre var han faktiskt. När han tog tag i grejerna var det bara att hålla sig och åka med. Så det var ingen svårkörd häst på det viset. Däremot galopperade han ibland och hade sig men när han var frisk och travade hela vägen – ja då var han oslagbar, säger Berglöf som 70 år gammal håller igång som professionell med 17 hästar på träningslistan. 
1982 vann han Stochampionatet med Brilana, 1991 och 1992 blev det två raka derbysegrar med Utini och Sans Rival. 
Hästen som skulle komma att bli hans bästa genom tiderna hade sin storhetsperiod i mitten av 1990-talet. Copiads dubbla segrar i Elitloppet 1994 och 1995 är förstås självklara toppar. 
Segern i det allra första loppet i V75® är ett annat kapitel i framgångssagan. 
Trots ett bakspår bakom bilen lördagen 30 oktober 1993 spelades Copiad till favorit.
– Han vann ju väldigt enkelt men var ändå lite rullig över upploppet så jag kunde inte köra undan som jag ville. Stig H hade släppt spets till mig med Ambro Keepsake (slutfyra i loppet) och den dagen borde vi ha vunnit med större marginal och kört undan så att Stig H hade fått bli tvåa, säger Erik Berglöf.

Världsrekord – och Stig H fick åka
Matchen i matchen mellan Erik Berglöf och Stig H Johansson från V75-premiären hade Karlstadtränaren i bakhuvudet när han året efter körde världsrekord hemma på Färjestadstravet med Copiad.
– Vi var ju goda vänner, Stig H och jag. Men eftersom han blev lite arg på mig för det där i premiärloppet – och det hade jag full förståelse för –  så var det här med att ta spets av honom lite speciellt. Han hade Market Leader och den drog ju till spets hur enkel som helst. När jag kom fram på utsidan i första sväng frågade jag Stig H att släpper du? ”Ja, på ett villkor sa han, att du kör undan den här gången!”. Ja, då ska du få åka! sa jag, säger Erik Berglöf och fyrar av ett av sina många skratt under intervjun.
Segern i Färjestads Jubileumslopp i augusti 1994 håller han som en av sina allra största segrar. Ett världsrekord inför hemmapublik smäller högt. Copiad travade 1.10,7 över 1640 meter vilket var den dittills snabbaste tiden på en 1 000-metersbana.
En uppvisning med norske Bicycle som tvåa och Market Leader på tredjeplatsen. 
– Jag körde ju som fan hele löppet – det var fullt tempo hela vägen kan man säga! säger Berglöf.

Klassisk elitloppsduell
Ett världsrekord av en värmlandsfödd häst var något fantastiskt för hemmapubliken.
Ändå rådde det redan värmländsk travfeber i landet.
Tidigare samma år hade Berglöf och Copiad blivit två av travvärldens största kelgrisar med segern i Elitloppet. Copiad hade utklassat motståndet i Oslo Grand Prix i starten innan men mötte nu världens hetaste travare från USA och var nederlagstippad.
Som de flesta vet är Elitloppet 1994 ett av de mest minnesvärda travloppen som körts. Hela sista varvet utkämpade Copiad och Erik Berglund en hård duell med amerikanske Pine Chip med Chris Boring i sulkyn. 
– En tänker ju inte på publiken i första hand när man sitter och kör lopp. Men den här gången gjorde jag det. Det var 30 000 på plats på Solvalla och vilket väsen det var! Som han kämpade. En oerhörd häst, säger han.

En stenhård häst
Elitloppet 1994 är det lopp som Copiad mest förknippas med. Men Erik Berglöfs stjärna vann även 1995 efter en duell mot Zoogin och Åke Svanstedt.
Dubbla upplagor blev det även av Oslo Grand Prix (1994 och 1995) och Olympiatravet (1995 och 1996). Copiad vann även Årjängs Stora Sprinterlopp, Finlandia-Ajo och tyska Preis der Besten med flera stora segrar. 
– Vi åkte ju runt överallt i Europa och han hade aldrig några problem med resor. Copiad var stenhård. Jag hade världens bästa häst där ett par år.

Copiad bäst av de blågula?
Av svenskfödda hästar är Copiad den bäste genom tiderna om man får tro Berglöf. Ina Scot och Zoogin var samtida och Victory Tilly kom in i bilden några år senare.
På senare år har hästar som exempelvis Readly Express och Maharajah presenterat sig.
– Nu är jag lite partisk men som jag tycker är han den bäste vi haft från Sverige. 
En världsstjärna som blivit ett med travpubliken, Värmland och spelet V75 som i år fyller 30 år!
– Ja, V75 var scenen. Spelet har betytt oerhört mycket för trav-Sverige. Vi fick ett nytt spel som folk blev väldigt intresserade av och omsättningen sköt i höjden vilket genererat stora pengar till sporten. Det blev bättre tävlingar varje helg och det känns bra att ha varit med på ett hörn, säger Erik Berglöf.

Publicerad onsdag 11 oktober 2023.