Barack Face imponerade – klar för Europafinalen

Ett kval till europaderbyt förgyllde omgången och såg Barack Face mosa favoriten Dancer Brodde från utsidan i en glimrande uppvisning på 1.11,5/2 140 meter autostart.


- Det finns nog inga gränser för hur bra den här hästen kan bli om han får hålla ihop, mös Adrian Kolgjini om sin derbytvåa som tog med sig Staro Mack Crowe, Never Mind’Em, Dancer Brodde och Julia Sisu till finalen på Solvalla om två veckor.

Det andra försöket kördes innan V75 och såg ledande Bedazzled Sox hålla undan för derbyvinnaren Jovialitys ursinniga sspurt, medan Xanthis Harvey och Bengan knep övriga finalplatser.

– Det känns precis som det ska efter en sån här prestation. Jag har tänkt på revansch sedan en meter efter mål i Derbyt.

Adrian Kolgjini var lyrisk sedan han vunnit uttagningsloppet till Europaderbyt med Barack Face. Final på Solvalla om två veckor.

Utklassning och show. Svenskt Mästerskap 2023 blev inte spännande, det blev en uppvisning. Power sprintade ifrån sina konkurrenter samtidigt som Robert Bergh kunde vinka och bocka till publiken upploppet ner. - Det här är någonting man drömt om, hästen hade sitt livs dag idag, konstaterade Bergh efter en makalös prestation på tangerat svenskt rekord.

Han vann Svenskt Travkriterium och Europaderbyt som unghäst.
Men som äldre har Power inte lyckats vinna mot den yppersta eliten.
Förrän nu.

Prestationen i Svenskt Mästerskap – Olle Goops Pokal på Åby talade för att sjuåringen är på väg att ta klivet upp bland de allra bästa.
- Han har varit fantastisk i livet, men som han kändes idag var helt enormt. Det var otroligt tryck i honom, i dag var det verkligen Prix d’Amerique-känsla. Jag ville göra det svårt för Hail Mary i dödens och visade honom pisken 500 kvar, då bara ”röck” det till i vagnen. Sedan tänkte jag att nu bjuder vi på en segergest som sällan skådats, förklarade Robert Bergh sedan han gasat ifrån fältet i 1.06-fart runt sista sväng och skaffat sig gott om tid att signalera till publiken och ta in ovationerna på sina forna hemmabana.
Segermarginalen till positive tvåan Beartime mättes upp till ”många längder” och tiden 1.11,6/2 640 meter autostart var en tangering av Very Kronos svenska rekord från samma lopp för tre år sedan.
Det innebar att Bergh kunde vända hemåt som trefaldig vinnare på V75.
Detta sedan han själv stått för omgångens knall när Carroty spårade hem Diamantstoet, avdelningen efter att Christina A Hande gjort detsamma på L.L.Royal i Monté-SM.
- Finns det något som är roligare än det här? Jag har ridit för Robert många gånger och man vet att man alltid har styrkan att spela på. Vi kom till ledningen ganska enkelt, då lugnade han ner sig och sedan kände jag att jag hade mycket kvar att rida med, konstaterade ryttarinnan om hästen som svarade för en glimrande debut under sadel och visade potential att bli en tronföljare till stallets montékung Mindyourvalue W.F. som bärgat de två senaste SM-gulden.

”Hellre en bra pappa än en bra tränare”
Dubbla SM-guld blev det även till Daniel Wäjersten sedan hans färska europamästarinna Great Skills bekräftat att hon är landets bästa sto i ännu en svettig uppvisning i Sto-SM.
- Hon är hemsk, på ett bra sätt. Hon har bara startat fem gånger i år, och det känns som att det blir lite bättre för varje start. Hon gör saker som inte många andra hästar kan göra på den här nivån. När hon är så här är hon svår att slå, konstaterade Wäjersten som dessförinnan fått se sin andretränare Oskar Florhed kasta körspöet i glädje efter segern i Lärlings-SM bakom Kingslayer Pellini.
- En otroligt skön känsla. Jag har vunnit V75 förut, men då var det hårt i mål. Nu fick jag njuta av segern. Jag har vunnit något lite större lopp i USA, men idag mötte jag de bästa lärlingarna i landet och fick vara först. Det får jag sätta högst upp på listan, jublade Florhed som har ett sällsynt välfyllt cv då han arbetat som försteman hos Åke Svanstedt, Robert Bergh och nu Wäjersten med enorma framgångar hos samtliga.
- Hos Svanstedt vann vi Elitloppet och Hambletonian, hos Bergh vann vi derbyt och det går bra nu också. Gemensamt för alla tre är att de är väldigt bra hästkarlar som vet var gränsen går för att träna hårt, utan att träna för hårt. Man har fått lära sig otroligt mycket, konstaterade landets kanske mest meriterade lärling, som gav ett gripande svar på varför han tvekar inför att bli tränare själv.
- Det är många som ställer den frågan, men det är en tuff tid. Man måste ha en bra ekonomisk grund och bra folk, och sedan våga ta steget och chansa. Jag kanske är lite för bekväm, men jag trivs med att hjälpa Daniel. Det är ingen stress och man har tryggheten i att man får lön varje månad. Jag har en liten pojk hemma, Oliver som fyller två år idag. Det krävs otroligt mycket slit att ha en egen rörelse och jag är hellre en bra pappa än en bra tränare, förklarade Florhed.
Kupongens femte SM-titel gick till Tom Johansson som tog hem Ungdoms-SM efter en snygg styrning bakom Anders Svanstedt-tränade Putte.

Montékungen Jonathan Carré fick nöja sig med bronset där och silvret i Monté-SM, men kunde ändå åka hem med ett guld sedan familjens Jolicoeur spurtat hem Amatör-SM.

Vi noterade också en seger för Thomas Uhrberg som visade upp Kings Witch i ett lysande skick och vann på fina 1.12,4.

Publicerad söndag 1 oktober 2023.