Vinnarskallen som aldrig blir riktigt nöjd

Preben Sövik är en vinnarskalle.
Han hatar att förlora och mycket värre än en andraplats finns knappt.
Så när vi pratar om säsongen så plockar han fram Just Perfect Sisu.
– Vinsten i Jarlsberg när vi vann den norska motsvarigheten till Sprintermästaren var stort natt få vinna, men den största besvikelsen är nog andraplatsen i Derbyt.


Idag startar Preben tre hästar i Breeders Crown–semifinalerna på Solvalla. Målet är givetvis att alla tre ska kvala in till finalerna. Även om lägena kunde ha varit bättre.

Men om vi backar till säsongen som har hunnit bli drygt tio månader lång så är Preben ungefär där han hoppades vara. Målet var att köra in tre miljoner (han erkänner nu att han funderade om det var möjligt) och nu saknas det bara knappa 100 000 kronor. Han har vunnit storlopp och V75, antalet hästar har ökat så att han knappt har plats för en stallkatt. Han har också fått nya hästägare som satsar hårt. Efter någon V75–vinst fick han ett sms från Lennart Ågren (SRF Stable) som undrade om han hade plats för någon häst.

– Det är roligt att ha en sådan ägare i stallet.

Framgångarna har alltså gett resultat. Preben har kunnat handla från en dyrare hylla på auktionerna, fått in en del kända hästar som han ska försöka förbättra eller i alla fall få att fungera.

– Det känns bra att det snurrar på, men jag försöker hela tiden jobba långsiktigt.

I den långsiktiga planen ingår en gård. Han känner ingen stress, tittar hela tiden runt vad som finns på marknaden – men det ska vara rätt gård. Det ska finnas utvecklingspotential.,

– Jag ser inte bara hur gården ser ut idag, jag vill också se möjligheterna att utveckla den. Det vore fel att sätta sig på en gård där inte möjligheterna finns.

Idag håller han till i två stall inne på Jägersro, men har en del konvalescenter har han inhysta på Skönabäck. Nästan hela tiden medan vi snackar så jobbar Preben. En häst ska ha nya skor, Ola Samuelsson tittar förbi med några papper. Energin är det inget fel på.

Vi återkommer till hans vinnarskalle.

– Visst är det med blandade känslor som jag ser tillbaka på derbyt i Norge. Jag körde trots allt in en halv miljon i loppet. Men jag vill vinna, jag vill inte bara vara med för att vara med.

Utvecklingskurvan går i alla fall åt rätt håll.

2021: 374 000 kr inkört.

2022: 1 906 443 kr inkört

2023: 2 908 000 inkört på de tio första månaderna.

Och hela tiden finns det planer. Han har gjort klart med några boxar på Grosbois där han ska kunna ha hästar. Exakt vilka är inte bestämt och det blir nog lite skiftande.

– Det tar bara tolv timmar ner dit. Så jag kommer att byta hästar beroende på vilka som har passande lopp och hur de trivs där nere.

Just Perfect Sisu är en tänkbara häst för Frankrike. Han har ett par andra brons– och silverhästar som skulle ha fina uppgifter i Frankrike.

– Istället för stenhårda silverlopp kanske det går att hitta passande uppgifter där nere. Jag har också en känsla av att efter Prix d’Amerique blir det lite lättare.

Men först alltså tre hästar till start i Breeders Crown–semifinalerna på Solvalla. Just Perfect Sisu, Eireann och Every Day Elegant. Ingen är favorit, två med bra lägen och den tredje med dåligt.

Men förmodligen blir inte vinnarskallen Preben nöjd med annat än tre finalister. Eller rättare sagt; att de tre vinner. 

 

   

 

 

Publicerad söndag 5 november 2023.