Rick Ebbinge: Större än att bli världsmästare

Det blev belgiskt segerjubel efter Svensk Uppfödningslöpning.
L’Amourpourblanca vann loppet på svenska rekordet 1.12,4.
– Det är en fantastisk häst, konstaterade tvååringens tränare och kusk Rick Ebbinge.


L’Amourpourblanca tränas av nederländaren Rick Ebbinge i Halmstad men äger gör Stal Trojaan BVBA i Belgien. Och ägaren inkasserade en segerpremie på 1,6 miljoner kronor när supertalangen på lördagen skar mållinjen som etta i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. Men det är knappast pengarna som värmer mest. I karriärens blott tredje start gjorde L’Amourpourblanca en magnifik prestation och avverkade 1 640 meter med bilstart snabbare än någon tvååring någonsin har gjort i Sverige tidigare.

– Det här är jättestort! Jag är bara inne på mitt andra år som egen tränare och att då få vinna ett sånt här lopp betyder naturligtvis mycket. Det är större än att bli världsmästare, sa Rick Ebbinge, som vunnit kusk-VM 2019 och 2023.

Det blev en våldsam öppning på årets upplaga av Sveriges äldsta klassiska löpning. Erik Adielsson och Duncan Cowan nådde första 500 meterna på mycket snabba 1.06,4 efter att ha fått överta ledningen av L’Amourpourblanca och när den sistnämnde gick ut som första häst i andraspår på den sista bortre långsidan visade klockan 1.11,6 för den första kilometern. Ledaren stretade emot så gott han kunde men märkt av det ursinniga tempot blev han ett enkelt byte för L’Amourpourblanca, som nådde upploppsrakan som ledare och enkelt höll de jagande konkurrenterna bakom sig ända till mållinjen.

- Vi har jobbat jättehårt hela teamet och det är naturligtvis en fantastisk häst. Egentligen var det inte bra att vara med i startrusningen och sedan göra jobbet själv igen på sista bortre, men han klarade det och han gör det så bra, sa Rick Ebbinge.

Andraplatsen tog Diederik Meilink-tränade Romulus Tooma tillsammans med Ulf Ohlsson och trea blev nederländaren Danny Brouwer med Oriana Boko.

 

Four Guys Dream överlägsen i gulddivisionen

I högsta klassen spelades före detta hemmahästen Kentucky River till dagens största favorit på V75, men han hade inget med segern att göra. Det hade ingen annan än Four Guys Dream. Håkan K Persson-träningen öppnade rappt från spår sju bakom startbilen och i utgång av första sväng fick han överta ledningen. Därmed var all dramatik över. I händerna på Stefan Persson stack Four Guys Dream undan till mycket enkel triumf.

– Han var verkligen jättefin! Han är inte så lätt att slå på utsidan när han är så här bra, konstaterade segerkusken.

Det var sjuåringens andra raka seger efter en liten svacka över sommaren.

– Han tog lite illa vid sig av två lopp samma dagi Sweden Cup. Det var inte samma häst i finalen och sedan tappade han formen. Men nu är han tillbaka med besked.

Dante fick jubel

Största jublet fick Dante Kolgjini som skrällde med Boli You SM, draghjälp fram till upploppet och sen var det klart.

– Jag kände redan senast att han var i toppform, nu fick vi ett bra lopp och det kändes kanon redan i sista sväng.

Bakom tog Christoffer Erikssons duo Rossi Garline och Grappa Boy platserna två och tre.

Thomas Uhrberg har haft full form på stallet en tid och nu var det Isseymiyake Secret som enkelt rundade till seger.

– Han är bra, men har haft lite otur. Han kvalade in till det danska kriteriet, men sedan i finalen fick vi dåliga ryggar och i Johan Jacobsons gick han starkt som fyra efter en galopp, sa Uhrberg.

För övrigt noterades att...

...Game On Butcher ordnade dansk seger i klass I, som han med sin tränare Flemming Jensen i sulkyn dundrade hem från ledningen på fina 1.12,6 över 2 140 meter med autostart.

…Daniel Redén-tränade Mi Amore Bros (Örjan Kihlström) visade fin inställning då hon från positionen utvändigt om ledaren kämpade sig till seger i Diamantsto-försöket.

…dagens mäktigaste avslutning kom i klass II när That’s So Spicy gick från sista till första häst över upploppet i händerna på sin tränare Hanna Lähdekorpi.

…även Smile Silvio stod för en rykande avslutning då han hann fram till målfotoseger i bronsdivisionen tillsammans med sin tränare Johan Untersteiner.

 

Publicerad söndag 26 november 2023.