Tar Per sin fjärde seger på lördag?

Per Nordström vet hur man gör, han har gjort det tre gånger tidigare.
På lördag har han två chanser att vinna Svensk Uppfödningslöpning. Både Monster Wine och Västerbo Gute imponerade i uttagningsloppet.
– Jag har två fina hästar, men be mig inte säga vem dem som är bäst för de kan jag inte. Jag tror att dagsform och löpningsförlopp kommer att avgöra.


2012: Demin Boko.

2019: Revelation.

2020: Islay Mist Sisu.

Där har ni Pers tidigare vinnare. Han satsar också på unga hästar, du kan inte ha ett samtal med honom utan att han kommer in på ämnet. Och i år är det extra intressant eftersom han jämför årets kull med den fina som dominerade Svensk Uppfödningslöpning för tre år sedan.

– Jag har en fantastisk kull och två hästar som startar i det största loppet. Det känns naturligtvis riktigt bra.

1,6 miljoner väntar vinnaren och Per startar alltså två hästar med vinstchans. Och enligt spelarna är det Gustav Johansson och Monster Wine som startar med bäst chans.

– Jag ville inte ändra ett vinnande lag från uttagningsloppet. Gustav är fantastiskt duktig så det ska bli spännande. Mina två hästar var ju de två snabbaste i kvalet och jag tror faktiskt att de ha gått framåt lite efter det. På en bra bana ska det kunna ner mot 1.13, sen får vi se hur långt det räcker.

Taktiken?

– Det går inte att beställa på förhand, men Gustav får köra helt på feeling när bilen släpper och känslan är väl att hästen är lite snabbare ut än medel i alla fal. Det är väl Oriana Boko som jag gärna vill sätta mig i rygg på från början, så får Västerbo Gute nog ett fint lopp där bakom samtidigt som vi hoppas på att de andra håller uppe tempot lite.

Om du berättar lite om hästarna?

– Västerbo Gute är från första kullen efter Gotland [unghäststjärnan i Frankrike]. En ”Ready Cash-are” som var tidigt talangfull men också var lite mildare till sättet, startsnabb och travsäker. Jag tycker väl att Västerbo Gute är av ungefär samma skrot och korn. Han fick vara med i en tuff körning från början och det var hästens första start bakom bilen, det gick 10,5 första 500 meterna och 12,5 på varvet och det märktes av lite mot slutet. Men nu har vi provat det, han har fått en riktig ”lungöppnare” och han borde ha tagit det på rätt sätt.

  Monster Wine gjorde det ju bra redan som tvåa i Breeders Course. Sedan stod vi över Svampen, för jag ville inte gå ut och möta de bästa där också, vi har siktat på det här på hemmaplan. Så hästen fick en liten träningsperiod i stället och borde ha flyttat fram formen med loppet senast, för så hårt har vi ju inte tränat honom ännu. Jag tycker att han gjort allt rätt hittills, sprang på bra hästar direkt från början och nu verkar han ha blivit riktigt bra.

Årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning är minst sagt öppen – men Per Nordström kommer med två hästar som båda kan vinna – om det stämmer lite på vägen.

 

Publicerad fredag 24 november 2023.