Per Nordström kvalade in två till finalen av Svensk Uppfödningslöpning

1,6 miljoner kronor väntar vinnaren i den stora finalen på Jägersro den 25 november.
– Vi har två fantastiskt fina hästar, säger hemmatränaren Per Nordström, som kvalade in två hästar till Svensk Uppfödningslöpning 2023.


I samband med onsdagen V86-tävlingar avgjordes uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning 2023. Jägersrotränaren Per Nordström hade framgång med en stalldubbel i det försök där Monster Wine vann knappt före Västerbo Gute.

– Verkligen kanonbra att ha de två snabbaste tiderna i kvalet. Monster Wine var tidigare fin tvåa i Breeders Course och fick sedan en liten träningspaus. Vi hoppade medvetet över Svampen och gick all in för det här och det var nog rätt taktik, säger Per Nordström, som fortsätter;

– Västerbo Gute fick ett fint lopp i försöket men var lite väl taggad så vi ska öppna upp lite så att han ska vara lite lugnare i finalen. Gute har tagit två segrar och ett andrapris och det är bra gjort av en tvååring.

Tränaren Per Nordström har tidigare vunnit Uppfödningslöpningen tre gånger, 2012 med Denim Boko, 2019 med Revelation och 202 med Islay Mist Sisu,

– Vi ska göra allt, skritta, mysa, massera och träna lite. I det här läget går det inte att göra några stora saker utan vi hoppas att kunna konservera formen, säger Nordström om förberedelserna inför den kommande finalen.

Kuskvalen inför är givna.

– Vi ändrar inte ett vinnande koncept, så Gustav Johansson fortsätter att köra Monster Wine och själv kör jag Västerbo Gute.

Startlistan till finalen blir klar söndagen den 19 november.

Kan det bli en fjärde tränarseger för dig i det här storloppet?

– Har vi bara lite tur med löpningsförlopp så ska vi vara med och göra upp om det, men i en tuff final måste allt klaffa, säger Jägerstrotränaren.

Först ut på Solvalla var Diederik Meilinks RomulusTooma som i händerna på Ulf Ohlsson levererade en rykande spurt och tog ner ledande favoriten Duncan Cowan strax före mållinjen. I det efterföljande uttagningsloppet på huvudstadsbanan var det Fredrik Wallin-tränade Matchmadeinheaven som var starkast till slut. Stoet kom närmast från seger i storloppet Svampen Örebro och nu tillhör hon förhandsfavoriterna i Svensk Uppfödningslöpning, där förstapriset uppgår till 800 000 kronor.

- Hittills är hon drottningen i kullen. Det var en bra häst som vann det första loppet här och det är säkert någon bra på Jägersro också, men hon är en av dem som kämpar om segern i finalen, sa kusken Rikard N Skoglund.

 

Soundtrack gjorde sin andra start för hemmatränaren Tomas Malmqvist på Jägersro och efter tredjeplatsen i regidebuten var det nu dags för överlägsen seger. Från spår tolv bakom startbilen rundande han motståndet och innan mållinjen nåddes hade han lämnat konkurrenterna med många längder.

- Han var mycket, mycket fin i dag. Jag har kört jobb med honom och då har jag varit lite besviken på honom, men när det blir lopp blir det annorlunda, sa kusken Ken Ecce.

I Hästägarekannan blev det favoritseger genom Patricia van der Meer-tränade Without a Doubt, som trots att han fick utstå press i ledningen höll undan med säker marginal.

Det har gått bra när jag har kört honom. Han är väldigt mysig att köra så det är lätt att gilla honom, sa kusken Gustav Johansson.

Publicerad torsdag 9 november 2023.