Rackham redo inför årsdebuten

En högintressant årsdebutant.
På onsdagen är Rackham på tillbaka på tävlingsbanan.
– Han känns mycket stabilare i kroppen jämfört med i fjol. Vi kommer att sikta mot de största loppen, säger Christoffer Eriksson som andas optimism inför V86-1.


Han vann gulddivisionen på 1.11,2 över full distans och slutade femma trots blytung resa i Hugo Åbergs Memorial.
Trots det blev fjolårets säsong inte det genombrott som Christoffer Eriksson och många andra hoppats på för Rackham.
Kanske blir det som sjuåring som den karismatiske fuxen lyckas etablera sig i eliten på allvar.
Det är i alla fall tränaren inne på.
– Jag tror att han har sina bästa säsonger framför sig, definitivt, säger Eriksson om hästen som fick prova lyckan i Frankrike i vintras, men inte hade marginalerna med sig.
Efter att ha varit tvåa i mål trots tung resa i debuten på Vincennes blev han fråndömd placeringen på grund av dåligt trav. Hästen följde upp med ett andrapris i Laval innan han galopperade i den tredje starten på fransk mark.
– Jag tycker att hästen var fantastiskt bra i första starten då vi blev diskade. Sedan var han väldigt duktig även som tvåa och känslan i jobben var att han hade prickat toppformen till den tredje starten. Tyvärr fick han inte chansen att visa det utan galopperade direkt ur volten. Det kunde ha blivit bättre utdelning, men jag tycker ändå att han fixade det på bra sätt.
Att hästar härdas och utvecklas av att tävla i Frankrike är inte ovanligt, ofta för att de kan tvingas ta ut sig mer på de större banorna där.
– Det upplevde jag också, att han var tröttare i mål där än vad han brukar vara här hemma. Vi får hoppas att det gjort honom tuffare. Jag var i alla fall överraskad över hur spänstig och fin hästen kändes när jag satte igång honom efter vintervilan.
Kändes han annorlunda än tidigare?
– Ja, det var stor skillnad. Tidigare har han nästan rullat fram när han haft uppehåll, han har lagt på sig enormt mycket vikt och sett ut som en köttbulle. Nu har han fått en mer stabil kropp och bättre hållning. Vi har alltid trott att det ska finnas utveckling i honom upp i åldern och det känns som att det börjar visa sig nu.
Stall Eriksson har visat fin form över vintern och ståtar med 23 i segerprocent.
En skarp kontrast mot i fjol.
– Ja, verkligen. Då tog jag årets första seger 8 april. I år har det bara rullat på. Men jag tycker också att vi har bättre hästar än någon gång tidigare, det har aldrig sett så bra ut i stallet som det gör just nu. Så förhoppningsvis kan vi hålla den här nivån.
Varför har det gått bättre den här vintern?
– Vi har haft bättre träningsförhållanden. Att det blir mycket regn gör inget för oss som kör jobben på fast underlag. Jag kan inte minnas när vi hade en bättre träningsvinter. Det var bara när tjälen släppte i marken förra veckan som det blev problem. Men då har vi åkt in på Jägersro och tränat där istället.
Har du några specifika mål inför säsongen?
- Målet är att vara med i de största loppen, jag tycker att han hör hemma där. Den första stora uppgiften är Paralympiatravet så går allt enligt plan på onsdag siktar vi på det.

"Förberedd helt enligt planerna"
I fjol årsdebuterade Rackham med en strong prestation då han via tredjespår till dödens blev knappt slagen på 1.12,3/2 140 meter autostart.
– Han var jättebra då och jag räknar med att han är minst lika bra på onsdag. Hästen har gått två banjobb med strax under 1.16/2 000 meter som snabbast. Det är likvärdigt med hur han var förberedd i fjol, med skillnaden att han som sagt är lite spänstigare nu. Det finslipande jobbet kunde jag inte köra hemma eftersom banan flutit bort, men min granne Martijn de Haan har en helt nylagd bana som det aldrig harvats i så det var bara att åka dit och köra istället. Där kunde jag köra precis som önskat så hästen är förberedd helt enligt planerna.
Hur offensivt kommer du att köra?
– Det beror förstås på tempot, men jag kommer att ge honom chansen att vinna loppet. Går det väldigt långsamt är jag inte rädd för att kliva fram tidigt. Hästen fungerar bäst med hårt, jämnt tempo.
Ändrar du något i utrustning eller balans jämfört med i fjol?
– Han kommer att tävla barfota och med sin vanliga vagn. Den enda ändringen kan bli i huvudlaget, jag har inte bestämt om det blir halvstängt eller can’t-see-back. Hästen har provat båda och blir lite mer taggad med halvstängt, så är han lat i värmningen kanske jag lägger på det.
Tror du på seger?
– Jag räknar med att hästen gör en riktigt bra insats och målet är givetvis att vinna loppet. Jag tror på honom, säger Christoffer Eriksson.

Publicerad onsdag 22 mars 2023.