Linn Strandqvist och livet med Dallas

Jägersrotränaren Linn Strandqvist har hamnat i rampljuset på tack vare häst Dallas som efter ett skadefyllt liv går fantastiskt bra och har glänst i två krossarlopp på Solvalla under mars.


– Han har hur mycket energi som helst och älskar att rusa i loppen. Nu vill vi ut i V75 med honom.
I vinnarcirkeln på Solvalla under onsdagskvällen sa du att Dallas var ett bevis på att man aldrig ska ge upp med en skadad häst.
– Då kanske jag sa för mycket. Även jag har tvingats ge upp hästar som inte fungerat som man tänkt men just med Dallas var magkänslan den rätta. Oavsett om han inte blivit så här bra och kommit sist i loppen kommer han alltid att vara som ett barn för mig. Han hade fått skrotat som ridhäst på gården om inte annat. Men i slutänden handlar ju allt om pengar. Det kostar enormt mycket pengar att jämt stå på djursjukhus med en häst som Dallas gjort.
Åtta år gammal är han pånyttfödd och har showat på Solvalla två onsdagar i mars på V86 och tjänat 230 000 kronor på två raka segrar, försök och final Solvallaserien. Överlägsen på den Sverige-snabbaste tiden i år (1.11,1 över 1640 meter) i början av mars och lika outstanding på onsdagen över medeldistans.
– Han är ju ingen som måste ha sprinterdistans som många trodde efter den första segern. Nackdelen med full väg är att det i de vanliga vardagsloppen lätt går för långsamt. Tempot pullas upp i ledningen och då ligger han och är het och nästan kväver sig. Nej, han älskar att rusa. Dallas har kapacitet men framför allt har han en kämpavilja som inte många har. Han tycker att det är roligt att tävla och jag undrar om någon annan häst tycker att det är så kul som han känner att det är. Han springer och tycker att han är kung.
Körande Jorma Kontio sa att det var mycket krafter sparade i mål.
– Dallas är oförskämt pigg efter loppet. Jorma drar ju aldrig i honom utan brukar bara prata med honom under loppen. De har blivit synkade de där två på ett fantastiskt sätt. Visserligen drogs tussarna 100 kvar nu mera för säkerhets skull, men "norsken" är fortfarande oryckt med Jorma.
Är du orolig för att drömmen ska ta slut med den sjukdomshistorik han har?
– Folk pratar större lopp med mig men allt sånt där är så avlägset för mig fortfarande. Han har haft dubbla senskador, och efter det har han genomgått halsoperationer och haft kolik flera gånger. Ändå är jag inte rädd för senskadorna. Dessa ska vara läkta enligt alla konstens regler. Utan de är mer kolikerna. Dallas har en mage som kan ställa till problem. Men vi tar en dag i taget.

V75 nästa och då bronsdivisionen?
– Ja, V75. Men var och när vet jag inte. Vi kommer inte att hålla på och traggla i vardagsloppen i alla fall. Vi har en bra häst och rider på det så länge vi kan. Han är bra för sin klass. Jag vill lyfta skötaren Erica Gustavsson som till mig och min familjs liv när vi behövde det som allra mest. För fyra månader sedan födde jag barn och Dallas är ju som att ha ett eget barn och Erica ger verkligen allt till den här hästen. Vi har tre barn jag och min sambo Richard och flickan som nu är fyra månader är faktiskt döpt efter Dallas. Hon heter Tezz och Dallas är ett av mellannamnen. Det säger lite om vilken plats i mitt liv han har den här hästen, säger Jägersrotränaren Linn Strandqvist.

Publicerad torsdag 30 mars 2023.