San Moteur imponerade – dubbel till Jägersro

San Moteur imponerade i finalen av Paralympiatravet och Jägersro tog en dubbelseger.


Ett av svensk travsports stora affischnamn imponerade stort när Paralympiatravet avslutade en formidabel tävlingsdag på Åbytravet. De enastående sportsliga prestationerna avlöste varandra och San Moteurs insats i Paralympiatravet var något alldeles extra. Han utklassade de andra när han tog hem förstapriset på 1,5 miljon kronor i händerna på Björn Goop.
Efter en försiktig start bakom bilen kastade Goop loss efter ett halvvarv och forcerade San Moteur till ledningen 1300 meter kvar, när Örjan Kihlström bakom Mister Hercules släppte täten efter att ha tagit över den efter femhundra meter. San Moteur kom upp till varvet på tiden 1.09,8 och fortsatte i pigg stil att dra på under slutrundan. I sista kurvan kom Hades de Vandel upp på utsidan och försökte gå i närkamp, men när Björn Goop lättade lite på tömmarna inne på upploppet stack San Moteur ifrån till en mycket lätt seger. Vinnartiden blev 1.10,8/2140a och intrycket på stjärnhästen var rent lysande. Det var den sexårige hingstens 17:e seger i 22:a starten och den andra i år på lika många stater. Han har nu sprungit in drygt 8,9 miljoner kronor. Vid sidan av banan stod en mycket nervös ägare och uppfödare Håkan Arvidsson som kunde pusta ut efter segern.
– Det är ett fantastiskt lopp och en fantastisk häst. Sist han vann var det en lättnad och nu är det bara glädje faktiskt. Det var ett fruktansvärt tufft lopp och det var körning hela vägen. Jag vet inte vad det är frågan om, men han är stenhård och tål vad som helst. Jag var orolig hela tiden för det är en jäkla press och alla förväntar sig så mycket. Det är en häst som jag har tagit fram själv och det är helt fantastiskt. Nu laddar vi mot Elitloppet och det ska bli otroligt roligt, sa Håkan Arvidsson.

"Det var sämsta taktiken som blev"
Tränaren och segerkusken Björn Goop log med hela ansiktet när han tog emot publikens ovationer på Åby-travet.
– Det är alltid mycket känslor och det är mycket nerver och mycket som står på spel. Det är mycket som kan gå fel så det blir alltid en känslostorm. Håkan är min morbror och en känslomänniska. Han är väldigt duktig och har ett stort tålamod med hästarna, sa Björn Goop.
– Det kändes jättebra hela vägen och hästen kändes fin. Han var lite överladdad idag och det kan han vara ibland. Det var sämsta taktiken som blev att få Örjan i rygg för det är inget man vill ha och inte med den hästen. Men det kändes bra hela vägen och in mot upploppet.
- Det är en fantastisk häst och har alltid varit det. Vi ska inte glömma våra föräldrar i det här, Håkans pappa och min pappa som har lagt grunden till den här hästen. Han hade bara fått ett lopp i kroppen och det känns som att han kommer att bli ännu bättre nu med ytterligare ett lopp, fortsatte Björn Goop.
Tvåa i mål blev Hades de Vandel och trea blev Rackham. Däremot galopperade Mister Hercules i rygg på ledaren trehundra meter kvar, när Örjan Kihlström drog ner det norska huvudlaget.

Kentucky River suverän - "Är starkare än Önas Prince"
Det bjöds som sagt på en rad sportsliga prestationer av mycket hög klass den här tävlingsdagen.
V75 inleddes med en suverän seger för favoriten Kentucky River som imponerade stort för Per Nordström i Lyon Grand Prix. Trots en stenhård öppning, där han tog ledningen i kamp med hårt pressande Power Doc, så fick han senare en ny uppvaktning av Invictus Madiba varvet kvar. Men Kentucky River var hur stark som helst och prisade ifrån konkurrenterna över upploppet till en lätt seger i en snabb avslutning. Segertiden blev 1.12,2/2140a och förstapriset var 250 000 kronor.
– Jag vet vad den här hästen kan. Han har lite smyhyss för sig som senast, men idag kände jag att han var med på noterna. Jag höll bara i honom från början och efter 50 meter kände jag att det var safe och kunde köra för ledningen. Han öppnar 1.08 och avslutar med 1.08 och vinner med krafter kvar. Det är en riktig kämpe och lång distans passar honom bra, Han har en fruktansvärd motor och har tränat ihop med Önas Prince. Jag tror till och med att han är starkare än honom. Det största målet i år är Jubileumspokalen, sa Per Nordström.

Hidalgo Heldia höll undan på 1.10,1
Efter att Joviality och Dancer Brodde haft uppvisningar i Drottning Silvias Pokal respektive Kungapokalen, så vann Björn Goop med sin egentränade Peter Pan som spurtade vasst och avgjorde kort före mål i den tredje avdelningen.
Robert Bergh utnyttjade open stretch bakom Laredo Boko som kort före mål tog sig förbi knappt den ledande Dallas i den femte avdelningen.
Och i den sjätte avdelningen, tillika Silverdivisionen, drog Hidalgo Heldia i ett stenhårt tempo hela vägen, och höll precis undan före en tapper Karat River som Johan Untersteiner hade sänt fram utvändigt inför slutvarvet. Segertiden för Conrad Lugauers Hidalgo Heldia blev 1.10,1/1640a.

Publicerad söndag 7 maj 2023.