Malmqvist skickar A–laget till Solvalla

Nästan 20 miljoner intjänat tillsammans.
Frankrikespecialisten Tomas Malmqvist förgyller elitloppshelgen med flera hyperintressanta gäster.
– Jag har aldrig haft så väl förspänt den här helgen. Det är fem väldigt bra hästar som alla ser ut att ha prickat formen, säger ledaren av den svenska tränarligan 2023.


I fjol slog stallet rekord med 30 miljoner kronor inkört, vilket placerade honom på tredje plats i den svenska tränarligan bakom Daniel Redén och Timo Nurmos.
Men till skillnad från dessa körde Tomas Malmqvist in lejonparten av sina pengar på fransk mark.
Precis som då toppar han ligan inför årets stora travhelg med drygt tio miljoner inkört hittills.
– Jag tycker att det kunde ha gått ännu bättre nere Frankrike, vi har haft många andraplatser. Men på det hela taget får jag vara nöjd. Tränarligan är som Vasaloppet, vi drar på i början men det är långt kvar till mål och att hålla undan blir svårt. Kan vi nå samma siffror som i fjol blir jag väldigt nöjd, säger Malmqvist vars stora stjärna i den franska filialen är 6 Jazzy Perrine (V75-5, söndag), tidig kulletta bland stona med drygt fyra miljoner insprunget i fjol.
På söndagen gör hon sin första start på svensk mark, i Fyraåringseliten för ston där hon ställs mot USA-härdade superstjärnan 9 Joviality.
Och detta med en synnerligen medioker resultatrad då starten på 2023 gått i moll.
– Jag tycker att hon är inne i en bra period nu och har varit väldigt bra i de två senaste starterna, men blivit fastlåst. Näst senast galopperade hon i en trång situation och även senast hade hon mycket krafter kvar över mål. Samtidigt har det varit tuffa lopp där hon mött de bästa hingstarna. Hon känns jättefin i träningen och det ska bli kul att prova henne på en slät tusenmetersbana, jag inbillar mig att hon kommer att gilla det. Det är en häst som är väldigt snabb i benen, däremot vet jag inte hur hon kan öppna bakom bilen eftersom hon inte är så van vid det, berättar Malmqvist som anmält sin häst med amerikansk sulky - något som inte är tillåtet i Frankrike.
– Jag har aldrig provat det på henne så vi får känna hur fungerar i värmningen. Men jag ser ingen anledning till att hon inte skulle passa i den.
Kommer du att prova ett stängt huvudlag också?
– Nej, hon får tävla med sitt vanliga norska huvudlag.
Hur fort kan hon springa över 1 640 meter på Solvalla?
- Det är helt omöjligt för mig att säga. Men oavsett hur fort de andra springer så tror jag att hon kommer att hänga med och ha en pollett kvar till slut.

Springer under 1.10
I Sweden Cup, som körs innan V75 på lördagen, plockar Malmqvist ut två hästar.
3 Invictus Madiba (V5-1) spurtade formidabelt som tvåa i Fyraåringseliten i fjol och kommer närmast från en strong prestation som tvåa bakom Kentucky River på Åby.
– Jag tycker att han gjorde ett väldigt bra lopp i Göteborg, men det blev omöjligt att vinna när Per (Nordström) kom till ledningen så lätt. Efter det har hästen åkt tillbaka till Frankrike för att verka i aveln.
Är det något som kan påverka tävlingsformen?
– Nej, inte negativt i alla fall. Han har gjort det hela tiden och hade laddat upp med det inför Fyraåringseliten i fjol. Vi förväntar oss att han är minst lika bra som senast.
Hur snabb är han bakom bilen?
– Jag vet inte eftersom man inte kör på det viset här nere och han inte varit ute i något sprinterlopp. Men jag tror att han är väldigt snabb, om det sedan räcker till att köra om ledningen är svårt att säga. Han har hovar att gå barfota i två heat så vi maxar utrustningen med barfota, jänkarvagn och norskt huvudlag redan i försöket så han borde vara segeraktuell. Han trivs mycket bättre på svenska banor än i Frankrike.
Ska han stanna kvar i Sverige över sommaren?
– Nej, han har mer avel så vi åker hem efter det här. Däremot kan det tänkas att han kommer tillbaka i höst. Skulle vi lyckas samla tillräckligt med startpoäng kan Jubileumspokalen bli aktuell.
Hur fort kan han springa över 1 640 meter på Solvalla?
- Han borde kunna lite under 1.10, det tror jag.
I Sweden Cup startar även sverigebekantingen 3 Bandit Brick (V5-3) som gjorde en ganska slät figur i Köpenhamn senast.
– Jag tycker att han höll hög nivå i de två starterna innan och hade förhoppningar på honom senast, men hästen var segare än jag förväntat mig. Han har varit betydligt rappare i träningen efter det loppet så jag räknar med att han är mycket bättre på lördag.
Det var tal om att du skulle prova helstängt huvudlag och ladda för spets senast, hur blir det nu?
– Vi stod över det stängda huvudlaget då och förmodligen sparar vi det i försöket också. Skulle han gå till final kanske det åker på. Men jag har inte bestämt mig och måste fundera lite mer kring det först.
Hur fort kan han springa över 1 640 meter på Solvalla?
- En låg 1.10-tid, så får vi se hur långt det räcker här.

"Starka och väl förberedda för det här"
Malmqvists två bidrag till helgens största spelform, lördagens V75, kommer båda ut i Harper Hanovers lopp (V75-7).
9 Calle Crown var tapper tvåa bakom Önas Prince i Copenhagen Cup i sin andra start efter långt uppehåll.
– Vi opererade en kota på honom efter sista starten i fjol och sedan fick han vila och tränas upp, vilket tog sin tid. Det har fallit väl ut, hästen är fräschare nu och känns jättefin i träningen. Han var lugnt jobbad inför comebacken och inte speciellt vässad inför Copenhagen Cup heller så enligt all logik borde han vara ännu bättre på lördag. Distansen är inga bekymmer, även om jag inte kan säga om det är plus eller minus jämfört med medeldistans. I mina ögon är 15 Moni Viking bästa hästen i fältet om han kommer upp i sin tidigare nivå, men det vet man ju inte om han kan göra igen. Övriga räknar jag med att Calle matchar och med klaff på vägen kan han vinna.
Mindre känd för den svenska publiken är 11 Eric the Eel som i sin senaste start var sexa bakom elitloppshästarna Hohneck och Etonnant.
– Medan Calle är hård och van att möta de allra bästa så har Eric kommit en lite annan väg och är på väg upp i den högsta kategorin. Det var nytt för honom att möta eliten och han hamnade lite väl långt bak, men fullföljde fint och har nog aldrig varit så bra som nu. Det skiljer inte så mycket mellan mina två för dagen och jag bli inte överraskad om Eric strider om segern med rätt resa. Båda hästarna är starka och väl förberedda för det här så jag räknar med att de presterar och hävdar sig väl.
Ändrar du något i utrustningen gentemot hur de tävlat i Frankrike?
– Nej, båda tävlar barfota och med norskt huvudlag som vanligt.
En häst som saknas under elitloppshelgen är fjolårets tvååringskung Fiftyfour som inte synts på tävlingsbanan i år.
– Han har tränats i Frankrike i vinter och mår alldeles utmärkt för dagen. Förra veckan gick han sitt första riktiga banjobb på 1.17 full väg. Vi kommer till E3-kvalen på Färjestad 12 juni. Egentligen hade jag planerat att göra en start innan, tyvärr det fanns inga passande lopp som låg rätt i tiden. Jag hade gärna tagit ut honom i Treåringseliten, men eftersom det är en final fick han inte plats där.
Vilka är dina bästa vinstchanser under helgen som du ser det?
– Det är svårt, alla hästarna är riktigt bra, men man måste ändå ha tur för att vinna den här helgen. Ska jag ranka är det nog Invictus Madiba först och Calle Crown tvåa. Sedan är Jazzy Perrine den jag är mest spänd på att se, men hon möter ju världens bästa sto och har dessutom en massa snabba hästar på insidan, säger Tomas Malmqvist

Publicerad fredag 26 maj 2023.