Dubbel till Malmqvist – och dubbel till Jägersro i Harpers

Magnus A Djuse vinner med allt och är vid 23 års ålder redan etablerad i Europaeliten bland kuskarna.
I en av de öppnare upplagorna av miljonloppet Harper Hanovers lopp på senare år smög han jätteskrällen Eric the Eel till seger på lördagen.
– Jag tror aldrig att jag har sett hästen faktiskt men hörde att tränaren trodde lite på honom, sa Djuse om den danske hästen som tränas av Jägersros Tomas Malmqvist


Det klassiska kraftprovet Harper Hanovers lopp med en miljon kronor till vinnaren rundade som vanligt av elitloppslördagen på Solvalla med en storpublik på 16 131 personer.
En händelserik dag med stor sport med två bröder Djuse i huvudroller som höll sig framme med flera segrar.
I trekilometersloppet satte sig Magnus A Djuse bakom Eric The Eel och gjorde allt rätt i en maximal styrning trots att han enligt egen utsago aldrig sett hästen tidigare.
På startfållan passade norske Magnus Teien Gundersen på att sno åt sig ledningen med betrodde Imperatur Am. Per Nordström fick en bra start med favoriten Kentucky River men fångades upp av ledaren och blev hänvisad till den krävande positionen utvändigt ledaren hela loppet.
Med två så pass bra hästar längst framme blev loppet "låst" som det heter på travspråk. Under slutrundan tog Magnus A Djuse rygg på Aetos Kronos och Santtu Raitala som fick dra tåget i tredjespår.
Eric The Eel fick sitta kvar till 300 meter från mål. Först då drog Magnus A Djuse i högertömmen och med små medel skaffade han sig segergreppet i god tid före mål.
– Vi hade väl ingen riktigt taktik på förhand, men det är bara att smyga med. Såna här lopp brukar avgöras i spurten. Tomas Malmqvist är en riktigt bra tränare som kan det här med att ställa i ordning, sa Magnus A Djuse.
Under söndagen kör den 23-årige världskusken Timo Nurmos-tränade Brother Bill i Elitloppet.
– Spännande så klart. Synd med spår åtta men jag har inre gett upp! sa han som vinner med allt för dagen.
Tomas Malmqvist, tränaren som triumferade i Harper Hanovers lopp på lördagen, har den största delen av sin verksamhet förlagd till Frankrike där Eric The Eel oftast brukar husera i loppen.
– Han är kanske inte världens bästa häst men det är en fantastisk individ! sa Malmqvist.

Malmqvist hade en bra lördag då hans Invictus Madiba vann ett försök till Sweden Cup, sen hann han inte riktigt med i finalen.

– Jag är jättenöjd med hästen. Han är inte van med de här farterna, nu har han lite avelsarbete men vi är tillbaka om en månad. 
Tapper tvåa loppets moraliske vinnare Kentucky River och trea Imperatur Am.
Per Nordström om Kentucky River:
- Min häst gör ett fantastiskt lopp som går sex svängar i andraspår och slår ledaren, men sedan kunde vi inte stå emot den som kom utvändigt.

Dagens insats i Lady Snärts lopp
Lördagens tävlingar på Solvalla bjöd på vackert väder och sport i absolut världsklass.
Som traditionen bjuder inleddes lördagens V75-finaler med Lady Snärts lopp för den högsta klassens ston där publiken fick bevittna dagens klart svettigaste prestation.
Italienskan Zeudi Amg, åttaårigt sto i träning hos Alessandro Gocciadoro, segrade efter en mäktig svepning av fältet i den sista kurvan.
Gocciadoro hamnade sist i fältet efter en tappstart och på den sista bortre långsidan satt italienaren sist i fältet med Zeudi Amg. 400 meter från mål lyftes hästen ut i fjärdespår och avfärdade ett klart meriterat gäng som ingenting!
Segern blev till slut smått överlägsen på tiden 1.10,2 över 1640 meter auto.
Alessandro Gocciadoro kunde höja armen i en segergest 75 meter från mål.
- Det var nära galopp bakom bilen men sista 300 meterna gick otroligt fort. Hon har många kvaliteter. Hon går från alla positioner. Hon kommer att stanna i Sverige och tävla här, men jag vet inte vad som blir nästa start, sa Alessandro Gocciadoro i vinnarcirkeln.

Det talas om Elitloppet...
Jörgen Westholm har en topphäst på gång i Castor the Star
Senast på Umåker gav femåringen en av världens bästa hästar Francesco Zet en match och nu var han återigen ögonbrynshöjande bra efter ledning från start till mål.
Castor The Star sög i själv och lämnade konkurrenterna över upploppet och fullbordade en trippelseger för Mats E Djuse. Dagens största favorit spelad på 78 procent på V75.
Det talas om Elitloppet nästa år för hästen som nu vann bronsdivisionens final.
– Det känns i alla fall som att han kommer att duga bra i eliten så småning om. En fantastisk häst, sa Mats E Djuse som blivit ordinarie kusk på stjärnan.
Mats vann även klass I-finalen med Daniel Wäjerstens Heartbeat Thunder. Hästen tog här sin tredje raka seger sedan hästen kom i den nya regin. Wäjersten valde en annan häst i loppet och lämnade över Heartbeat Thunder till Mats E Djuse som suttit bakom vid samtliga segrar.
Alessandro Gocciadoro lät Dragons Bar kliva till ledningen men varvet från mål valde Djuse att köra fram utvändigt och syna favoriten. Fyraåringen var helt enkelt kusligt bra som kunde mata ner italienaren och vinna med huvud.
Segertiden 1.11,6 över 2140 meter auto! Stall Tornado äger framtidslöftet.

Kit Crown igen
Kit Crown var en av de mera betrodda hästarna i Diamantstoet och vann loppet efter att Ulf Ohlsson kört sig till ledningen efter 550 meter i femtonhästarsfältet.
Öystein Tjomsland fick överta träningen under fjolåret och samtliga sju segrar sedan dess har Kit Crown bärgat från ledningen.
- Hon var i fin författning när hon vann V75 senast uppe i Umeå också och det var tacksamt att hon fick ta över ledningen, sa Ulf Ohlsson.
Tidig galopp för favoriten Ultra Violet.
Readly Lavec travar upp i gulddivisionen för tränaren Oscar J Andersson och det stora ägargänget. Segern i silverdivisionen med en kvarts miljon till vinnaren blev kassaskåpssäker efter ledning hela vägen.
- Han är ju så fantastiskt snabb från start och vi fick stjäla loppet lite grand. Men jag förväntar mig att han ska komma i riktigt bra form under sommaren, "hotade" Eskilstunatränaren.
Peter Untersteiner var tvungen att göra segergest efter mål med stallets Smile Silvio, knapp favorit spelad på 28 procent i klass II-finalen.
Oligark Tooma agerade hare i ledningen och blev för het. Efter 1.06,5 första 500 och 1.09,0 på varvet var det trötta ben 700 meter från mål. Johan Untersteiner-tränade Smile Silvio avslutade tungt från kön och vann med huvud och hals före Mellby Imperial med pappa Peter i sulkyn.

Publicerad lördag 27 maj 2023.