Power i Hugo Åbergs

Power I Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial.

Robert Berghs stjärna blev häst nummer fem att tacka ja till till sommarens stora travfest.

– Det ska bli ruskigt spännande att se honom på sprinterdistans för första gången i hans karriär, säger Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro.


Power har verkligen hittat formen på slutet och efter midsommarens seger i Skellefteå svarade han för en mäktig avslutning i norska Jarlsberg som tvåa bakom Banderas Bi.

– Han fick två försiktiga upplägg och visade senast att formen sitter där, säger Robert Bergh och fortsätter:

– Han var sedan riktigt fin i ett jobb i veckan och det var då jag beslutade mig för att tacka ja till Åbergs.

Power har alltså aldrig startat över sprinterdistans, men visade senast att snabbheten finns där. Och Robert Bergh själv har goda minnen från Åbergs, 2014 vann han med Ed You (ägd av hockeytvillingarna Sedin) även om han inte var först i mål. Un Med d’Heripre var först i mål men diskades för träning och segern gick då till måltvåan Ed You.

– Jag har själv varit diskad några gånger så jag vet vad som gäller. Det är helt fantastiskt att det kan hända och att den här hästen får dra nytta av någon annans tunga motgång, sade Robert Bergh den gången.

Klar för Åbergs är också Hell Bent for Am efter uppvisningen i Halmstad senast.

– Det ska bli roligt att få åka till Jägersro och köra Åbergs, sa Erik Adielsson. Det är något alldeles speciellt för mig.

Och Hell Bent for Am har tagit loppet perfekt:

– Allt verkar bra med honom efter segern på Halmstad och därmed tackar vi ja till att vara med, hälsar tränaren Sabine Kagebrant.

Till Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial, som avgörs över 1609 meter, kommer också vinnarna från Årjängs Stora Sprinterlopp den 15 juli och St Michel i Mikkeli den 16 juli att få en inbjudan. Förutom Power är även Hell Bent for Am, Go On Boy, Önas Prince och Vivid Wise As klara för Åbergs.

– Nu ligger jag nog lågt någon dag och avvaktar storloppen i Sverige, Finland och Frankrike under helgen, förklarar Ahlkvist.

Precis som förra året är förstapriset 1 609 000 kronor, alltså 1000 kronor per meter. Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 25 juli. Lottningen till Åbergs sker sedan i samband med tisdagens tävlingar på Jägersro.

Publicerad torsdag 13 juli 2023.