Malmqvist och Goop har en Åbergshäst ihop

Häst nummer sex till Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial kommer från Frankrike.

Det handlar om Howdy Partner som tränas av Tomas Malmqvist.

– Jag tror att han kommer att passa på en 1000–metersbana och hoppas på lite effekt av det, säger Malmqvist.


Minns hur Jazzy Perrine (och Björn Goop) chockade alla under Elitloppshelgen, nu kommer alltså Malmqvist till Åbergs med en häst som också tävlat i tuffast tänkbara konkurrens på Vincennes.

– Normalt har har gått med skor fram, men nu ska det bli barfota runt om. Jag har också precis fått klart med Björn Goop som kusk.

Howdy Partner har hela sin karriär tränats av Malmqvist och ägare är den danska travprofilen Jens Glud Hansen som också är uppfödare. En gång tidigare har Howdy Partner startat på sprinterdistans, det var på Jägersro i 4-åringsloppet under Åbergskvällen 2021 – det häftiga som Bengurion Jet vann på 1.08,8.

– Då fick han inget optimalt lopp, det stämde inte riktigt, minns Tomas.

Tankar inför Åbergs?

– Spårlottningen kommer att bli viktig, jag vill ha ett spår så långt in som möjligt. Sen vet jag inte riktigt hur snabb han är den första biten, det körs ju inte riktigt på det sättet i Frankrike.

Howdy Partner har tjänat 3,4 miljoner, travat 1.10,4 (2100 meter) och tog sin senaste seger i Grand National du Trot på Amiens i mars.

– Jag har ytterligare hästar på väg in, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist. Men de är bara till 99 procent klara så jag ligger lågt tills vi har allt klart.

Förutom Howdy Partner är även Power, Hell Bent for Am, Go On Boy, Önas Prince och Vivid Wise As klara för Åbergs.

Precis som förra året är förstapriset 1 609 000 kronor, alltså 1000 kronor per meter. Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 25 juli. Lottningen till Åbergs sker sedan i samband med tisdagens tävlingar på Jägersro.

Publicerad måndag 17 juli 2023.