Gocciadoro dominerar finalen

Han kallas gul kusk.

Nu dominerar han med fyra hästar i Breeders Course 3 years old 2023 second final på Jägersro.

– Det är två av mina absolut bästa 3-åringar, sa Alessandro sedan han tillsammans med  Everything Bi plockat ner stallkamraten Eros Jet i uttagningsloppet på Solvalla.


Han väljer själv att köra Everything Bi (fast i röd-gröna hästägarfärger) som vann på Solvalla och imponerade stort. Till sina tre andra hästar han han lånat in det bästa som finns i kuskväg; Örjan Kihlström, Magnus Djuse och Finlands kanske vassaste kusk Santtu Raitala.

Everything Bi är en Biasuzzi–häst och det uppskattade Gocciadoro.

– Jag frågade om jag fick ta med mig hästen till Sverige, att det fanns många fina lopp för en så fin häst. Så det är roligt att vi nu är klara för finalen.

Och Eros Jet fick sedan chansen att vinna ett försök och därmed var den också garanterad ett bra spår i finalen.

– Finalen av Breeders Course är också en av höjdpunkterna under Åbergskvällen, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist. Jag tror att vi får se några av Europas bästa 3-åringar.

Precis som namnet antyder är han italienare, men har de senaste åren haft en filial på en gård strax utanför Stockholm.

Gocciadoro har vunnit massor med stora lopp, en stofinal i Breeders Course så sent som i maj på Solvalla. Och fyra hästar i en final är inte något unikt för Gocciadoro som i princip tränar alla bra italienska hästar. I ett av Italiens största 3-åringslopp Gran Premio Orsi Mangelli tog han de fyra första platserna 2019. Och så här inför finalen i Malmö är det kanske värt att uppmärksamma att han vunnit det italienska Derbyt med en häst som heter Zlatan.

Breeders Course är nog det mest internationella vi har när det gäller insatslopp. Det är för 3-åriga hästar som är födda i Europa. Uttagningsloppen är också spridda på olika banor och bl a har de holländska tränarna haft stora framgångar i Breeders Course.

Just från Holland kommer obesegrade Ester Degli Dei.

- Det är en häst med mycket potential. Det har varit långtifrån slutsålt och hon har vunnit mycket enkelt vid samtliga segrar, säger tränaren Paul Hagoort. Under bra förhållanden ska hon kunna springa under 1.11. När hon vann på 11,4 var det inte perfekta förhållanden..

Nu hittar vi finalister från Italien, Holland, Tyskland och Sverige, ägare från hela Europa och de absolut bästa kuskarna.

Startlistan, 1640 meter

1 Everything Bi, Alessandro Gocciadoro

2 Ester Degli Dei, Robin Bakker (Paul Hagoort)

3 Noah Boko, Mika Forss (Jerry Riordan)

4 Eros Jet, Magnus A Djuse (Alessandro Gocciadoro)

5 Et Gar, Örjan Kihlström (Alessandro Gocciadoro)

6 Easy di Girifalco, Santtu Raitala (Alessandro Gocciadoro)

7 Emma Jet, Michel F Rothengatter

8 Ni Hao Bros, Peter Untersteiner (Jerry Riordan)

9 Global Enjoy, Johan Untersteiner

10 Cincinnati Beach S, Micha Brouwer (Danny Brouwer)

Startlistan omfattar häst, kusk och tränare om annan än kusken.

 

Publicerad måndag 24 juli 2023.