Åbergskvällen är inte bara elit – det är ponnylopp också

Åbergskvällen är inte bara världseliten bland de stora travarna, det är också fyra ponnylopp under eftermiddag och kväll.

Wilma Johansson är en stor ponnytalang från Jägersro. Hon ska försöka vinna Mini–Åbergs med familjens Gransjöns Kiara.


– Det går inte att beskriva hur stort det skulle vara att få vinna Åbergs, säger hon.

Wilma är en rutinerad ponnykusk. I början av juli var hon uppe på Wången, en utbildningsanläggning för stora och små travare, på något som kallas Ponnyelitveckan. Där samlas de framgångsrikaste ponnykuskarna från landet och veckan avslutas med ett lopp för varje kategori på Östersundstravet. Och i kategori A vann Wilma med Gransjöns Krumelur. Om vi sedan nämner att Wilma vann 25 lopp förra året och att hon de senaste fyra åren vunnit mer än var fjärde start så förstår ni att det är en talang.

Wilma får köra de minsta ponnysarna en säsong till, sen går hon upp till kategori B. Och där finns redan talangen Elit Trot.

– Han är lite nervig, men får vi bara ordning på det tror jag att han blir riktigt, riktigt bra.

Men först alltså Mini–Åbergs, där segraren får leda defileringen till Malmö Stads Pris. Under kvällen avgörs också Lilla Åbergs och vinnaren där leder defileringen till Hugo Åbergs Memorial.

Ponnykvällen innehåller även två lopp i World Summer Cup Junior, en internationell kuskmatch med ponnykuskar från Jägersro, Frankrike och Spanien. Efter den första deltävlingen på Mallorca leder Spanien med Frankrike och Jägersro på delad andraplats.

Jägersro kommer att representeras av Filippa Brodda och Tilde Huotari.

På tal om ponny så måste vi också nämna att Mi Olsson vann Nordiskt Mästerskap på Axevalla nyligen.

Är du intresserad av ponnytrav eller bara vill hänga i stallet bland hästarna så är Jägersros Travskola platsen för dig.

Publicerad måndag 24 juli 2023.