Kolgjini visade upp råtalang och en stoskräll

Adrian Kolgjini suckade djupt inför tävlingskvällen. Usla startspår med alla hästar, men när kvällen var över hade han tagit två segrar och en tredjeplats på fyra chanser.

På något sätt så retade det upp tävlingsmänniskan Kolgjini som förvandlade en grå januaritisdag till något bra.


Den som stack ut bland Kolgjinis hästar var förstås Blackhawks Face. Spår elva var väl inget problem, bara Blackhawk Face fick det på sina villkor. Så Adrian rundade mer eller mindre korvkiosken i första sväng för att undvika alla störningsmoment. Sen sände han framåt och tog över ledningen 1400 meter från mål. Och redan då hördes det ett jubelrop från delägaren Anders Friberg (skånsk fotbollsprofil med meriter från Allsvenskan) som inkasserade framgången i god tid.

– Blackhawk Face har ju allting, men han har bråkat och stökat sedan han var ung, sammanfattade Adrian om fyraåring som nu tog andra raka vinsten efter sex raka galopper.

Hemligheten?

– Det ska vara på hans villkor, då löser han det. Men han är ruskigt svår från start och han blir tjurig och dummar sig om jag tar för mycket i honom. Sen gäller det att vara försiktig också, men kapacitet har han. Jag har börjat lära känna hästen och han har börjat förstå vad det går ut på. Det är skönt att han levererar och visar vad han kan.

 

imageq02kv.png

Nu är planen att han ska få starta på i vanliga lopp för att få mer rutin och självförtroende. 

– Vi har fortfarande en lång bit kvar, men får vi till det kommer han att gå långt.

Adrian levererade sedan en rejält skräll när Crowning Kronos spurtade hem ett stolopp. Adrian sökte tidigt rygg från sitt dåliga startspår (12), följde med i attackerna och visade sig inte förrän 300 kvar.

– Hon har haft en hel del otur och dåliga lägen, men när hon får ett rygglopp kan hon avsluta riktigt bra.

Dubbelsegrare under kvällen blev också hästägaren Anders Borgström från Skurup.

Anders, som döljer sig bakom stallnamnet Templar, fick se sin Hank DK vinna för Niklas Lindblad. Hank DK, som tränas av Sebastian Nilsson som tidigare var lärling hos Lars I Nilsson och numera är amatör, hade en bra uppgift – men det höll på att stöka till sig 600 kvar.

Simon Templar prisutdelning.jpg

 

– Han hängde lite på högertömmen och när jag skulle ta ut honom ett spår så fick vi bråka lite och han snubblade till. Men han ställde sig snabb och avgjorde enkelt, sa Lindblad.

Sen fortsatte Count On Me K A T med att bli tvåa efter ett smyglopp av kusken Thomas Uhrberg.

– Det var väl den av mina som överraskade mest. Det var ett tag sen han startade och han var ju riktigt bra, tyckte Anders Borgström.

Det loppet vann Höwings Zeus som helt enkelt var bäst från positionen utvändigt ledaren.

Dagens andra seger tog Simon Templar. Taktiken var att skugga ledaren, men när kusken och tränaren Conrad Lugauer fick fritt avgjorde Simon Templar på ett par steg.

– ”Conni” har gjort ett fantastiskt jobb med den hästen, berömde Anders och Conrad log med hela ansiktet och sa.

– Han fick förstås en superresa, men han var extra fin idag. Jag gillar verkligen den här hästen, han hade det inte lätt i det tuffa tempot men gjorde det fantastiskt bra.

 

Ebullient prisutdelning.jpg

Per Nordström inledde kvällen med att sätta dit Ebullient som vann från ledningen.

– Han har varit lite småstrulig, men det känns att han är på rätt väg, sa Per och avslöjade lite av planerna för stjärnan Önas Prince.

– Han har snart jobbat färdigt med avelsbiten och då skärper vi träningen. Jag hoppas att vi kan årsdebutera i mars och förhoppningen är också att vi kan träna lite tuffare när han visat att det går bra att kombinera tävling och avel.

Christoffer Eriksson tog din dagsseger med Ingo som tidigt fick gå fram och ta över ledningen. Sen var det inte några större problem och Christoffer var nöjd efter vinsten.

– Han behöver varva igång och fick jobba ordentligt nu. Planen är att han ska få gå ner till Frankrike igen, han är lite vassare där nere och trivs bra på Vincennes. Så när vi känner att formen finns där så blir det en resa ner.

Ingo målgång.jpg

 

Ola Samuelssons fina stallform håller i sig och nu vann Andover Heaven på för årstiden toppfina 1.12,4.

– Han var riktigt bra, berömde också kusken Stefan Persson.

Joakim Lövgren avslutade dagen med att visa upp toppstammade Roxanna i ett bländande skick. ”Jocke” körde som om han hade bästa hästen – och det var helt rätt.

– Vi märkte direkt att det var en riktig häst som tycker om att tävla. Hon var okey i debuten, sen har vi jobbat på med henne. Nu mötte hon lite lättare kamrater och var själv lite bättre också.

Tillslut noterar vi att framgångarna för Gustav Johansson fortsätter. Från ledningen vann han enkelt tillsammans med Arcoveggio.

 

Publicerad onsdag 25 januari 2023.