V86–jackpot: Kan Ola Samuelsson sitta på lösningen?

Stallformen hos Ola Samuelsson går knappast att klaga på.
Jägersrotränaren menar att hans båda hästar på V86® den här onsdagen har chans att ”vara med i matchen”.


En relativt lättlöst rad förra veckan betydde att det inte blev någon utdelning på sex rätt. Det gör att den här onsdagens V86, som delas mellan Solvalla och Jägersro, beräknas kunna berika en ensam vinnare med alla rätt med minst 18 miljoner kronor.
En kille som nog är väl värd att hålla ögonen på är Ola Samuelsson. Sundbybergssonen som har Jägersro som sin hemmabana har fått en flygande start på året. Stallet har redan över en miljon inkört efter bland annat en dubbelseger på V75 i Kalmar i januari, dessutom vann Heroine Darling finalen av Diamantstoet på Solvalla nyligen.
På onsdag är det hemmaplan som gäller och Samuelsson har två hästar till start inom V86.
Femårige 2 Zinfandel (V86-1) har tävlat frekvent inom rikstoton i vinter, men var senast ute i ett "vanligt" lopp på hemmaovalen. Ett lite struligare löpningsförlopp resulterade i att hästen passerade mållinjen med vad som såg ut som krafter i behåll.
– Han fick ju gå på ute i fjärdespår redan på sista bortre långsidan senast, det blev lite knepigt med positionerna och hästen hamnade aldrig vettigt på det sedan och kom inte ut till slut. Han gick ju i mål med lite sparat därför och det var med spänst i benen. Nu är det ju så att krafterna aldrig räcker till nästa start, men det loppet var bra för huvudet för hästen, det att han inte behövde bottnas, säger Ola och adderar:
– Zinfandel går jämnt och säkert hela tiden och nu har han fått ett bra läge också. Sedan tar han väl sig inte förbi "ettan" (1 Woodbury Wine reds.anm.) här, den är så helsickes kvick från start, men min kan också öppna rätt så bra och borde hamna vettigt på det.
Men formmässigt är Zinfandel på samma nivå som han visat en tid nu?
- Han känns lika fin som tidigare och han får starta på, han uppskattar också att det är hemmaplan, så han slipper transporten, han blir lite nervig då. Det är skönt för honom att vara hemmavid och jag tror att han kommer leverera en bra insats. Samtidigt kliver han ju upp i klasserna mest hela tiden och det är inte så lätt att bara blåsa till de andra till slut längre. Men klaffar det under vägen, så är han med i matchen.

Känns mycket bättre till den här starten
Bläddrar vi fram i programbladet något hittar vi nästa förmåga från stall Samuelsson. Fyraåriga stoet 4 Twenty Dollar (V86-3) som kom till tränarens regi förra våren och har hunnit med en seger på sina totalt nio starter. I den senaste starten var det dock nära att bli en fullpoängare till; Muscle Massive-dottern var knappt slagen som tvåa.
– Hon har gått bra de här två starterna efter ett uppehåll. Hon blev dock lite sliten efter senast och vi fick serva henne lite, efter det har hon tränat på en period och känns riktigt bra nu. Sedan att det är det samma som att hon bara går ut och vinner är kanske lite mycket att begära, men vi fick ett bra läge och en kantboll kan hon absolut vara.
Känns det som att formen pekar fortsatt uppåt nu alltså?
– Ja, plus att hon känns lite fräschare också, hon slet lite med aktionen senast och höll ju på att galoppera över upploppet. Hästen känns absolut mycket bättre och borde kunna leverera.
När hästen tog sin hittills enda seger var det från ledningen. Hon är ganska startsnabb?
– Hon kan lägga iväg bakom bilen. Sedan om hon tar sig till ledningen vet jag inte, jag har ingen riktig koll på gänget som vi möter. Jag ställer väl inga jättekrav på henne här när hon möter hingstarna, men kapacitet att vara med i matchen, det har hon.
Från och med 1 mars är det fritt fram att plocka av skorna igen. Hur är det, är det något som påverkar dina båda starhästar på onsdag?
– Jag tror vi lugnar oss med det lite ännu. Zinfandel har gått bra med skor hittills och orkar nog med de extra grammen på hovarna tills vidare. Vi tar det där när värmen börjar komma om några veckor och det börjar bli allvar på riktigt.
Spelarna ska räkna med dina hästar i alla fall?
– Någon jättehetchans kanske det inte är, samtidigt är båda bra nog att kunna vara med i striden.

Publicerad tisdag 28 februari 2023.