Kallbloden Jim och Jerven tar plats på Jägersro

Jägersro har fått två nya charmknuttar; Tekno Jim och Jerven U.N. Två unga kallblod som finns på Jägersros Travskola.

Men kallblod i Skåne?

– De passar perfekt in i vår verksamhet, säger Anna Rogell, utbildningsansvarig på banan.


Tack vare er alla som skänkte pengar till Mustaschkampen i höstas (ATG belönade den framgångsrikaste banan) har drömmen om två kallblod blivit verklighet för Jägersros Travskola. Firma Jim&Jerven som köptes efter nyår och hämtades från Rättvik och Julmyra i förra veckan, har funnit sig väl tillrätta i den skånska myllan och charmar alla som tittar in i skolstallet.

– Vi har hittat två snälla kallblod, unga (sex och sju år) som vi tror ska passa perfekt hos oss.

Tanken är att kallbloden ska bilda en brygga mellan russ och stor häst. Det kan vara ett väldigt stort steg från att sitta bakom ett russ till att sitta bakom en stor travare.

 

imagetvy8n.png

– De här är lite mindre, säger Anna och ställer sig intill Jerven (han med den vita bläsen) för att visa. Dessutom är de inte lika snabba som ett varmblod.

På stallgången uppträder de exemplariskt när Sara Olsson–Alonso och Ida Ottoson–Thors pysslar om dem.

— De är jättefina att jobba med. Jim är en riktig guldklimp, charmig och lättkörd. Jerven är lite mer spänd, lite mer framåt. Men de har bara på de här dagarna de varit hos oss hunnit bli riktiga kompisar.

Anna Rogell tror också att de två kallbloden ska passa till vuxna som vill köra häst, men kanske i ett lite lugnare tempo. Dessutom kan det vara en lite större utmaning för kuskarna att hantera ett kallblod.

– De kräver lite mer körhand. Här får kuskarna lära sig att köra häst, inte bara att åka med.

Både Jim och Jerven är ridna och ska även få prova under sadel när de hunnit vänja sig lite mer vid miljön på travskolan.

Tanken är inte att tävla de två kallbloden utan att de istället ska vara med och utbilda nya kusktalanger. De får dessutom vänja sig med en hel del uppmärksamhet, kallblod i Skåne är inte helt vanligt.

– Den 22 april, på vår nästa V75–dag, ska vi också visa upp dem för publiken. Det ska bli jätteroligt.

Kallblodsbanan Jägersro – det trodde ni inte, va?

_DSC4949.jpg

Publicerad fredag 17 februari 2023.