Fem hästar i V75–finalerna – uppvisning av Ola Samuelsson

Ola Samuelsson hade förmodligen sitt bästa år någonsin 2022. Frågar du honom själv har han ingen riktig koll, Men 62 segrar tror han är rekord även om han hade nå’t bra år där på 90–talet, fast 4,3 miljoner inkört är rekord.

Och nu har han startat 2023 lika bra. Han har kvalat in fem hästar till lördagens V75–finaler på Solvalla vilket är helt enormt. Och även om Ola alltid ska vara lite iskall och laid–back hörs det att han är stolt.


– Jag har 40 hästar i träning och 20 av dem har inte nått startbar ålder, så det är väl rätt okey.

Ola har jobbat med hästar hela sitt liv, hur kommer det sig då att han som 64–åring presterar som allra bäst.

Är du en late-bloomer?

– (skratt) Nej, det får bli ett riktigt tråkigt svar på den frågan. Bra folk i stallet, hästarna har fått vara friska och bra träningsförhållanden.

Ola har sina hästar i Kvarnby, en lagom skrittur från Jägersro, och tränar på det stora träningsfältet intill tävlingsbanan.

– Där har vi fantastiska möjligheter. Oavsett vad det är för väder går det att träna där ute och dessutom är banorna alltid i bra skick.

 

imageeei8h.png

Där ligger nog en del av hemligheten och Ola är så nöjd med att slippa vinterträningen i sina gamla trakter runt Solvalla.

– Snö, frost, tö. Du tvingades ha brodd för att kunna ta hästarna till hagarna. Här nere finns det knappt brodd att köpa.

Ola är alltså urstockholmare, men lurades ner till Skåne av Lutfi Kolgjini för drygt tio år sedan. Ola tog chansen, ville få en nystart, och nu är han alltså mer framgångsrik än någonsin.

– Med 40 hästar i träning är det inte fler än att jag kan ha bra koll på dem och ha lite individanpassad träning.

Ola har alltså många yngre hästar, men också en del äldre som plötsligt fått en ny vår.

– Ta en sån som Lucifer Sam. Jag trodde nog att han var rätt mätt när han kom, men han har verkligen överraskat. Han sliter med sin aktion, men har ett otroligt hjärta och en riktig vinnarskalle.

El Vego Khalifa är en annan som haft en raketkarriär.

– Han har verkligen blommat ut, speciellt under hösten.

Ola har levt i sporten hela livet, uppvuxen en dryg långsida från Solvalla och med massor av historier runt sin person.

Han hade stående klipptid varje fredag i sin ungdom?

– Nja, kanske inte riktigt så ofta. Men det var ofta, jag hade en jäkligt snygg hårfrisörska.

Café Opera varje lördag?

– Det var mest snack.

Men vi vet att han tillsammans med Jan Raumer glömde en hästtransport med hästar på travbanan på Åland och att det var en färjekontrollant som upptäckte fadäsen, Och smeknamnet ”Muggen” har han fått för att han sitter in sulkyn på samma sätt som han sitter på toalettstolen.

Och sen är han lite av travnörd, kollar in mycket trav och kan hästarna.

– Det blir väl en del. Håller koll på Markus Svedberg (sambo med Olas dotter Jessica) så jag ser när han startar. På så sätt får jag en 08–dos också.

Visst är fortfarande Stockholm lite av hemma för Ola, så lördagens uppvisning i finalerna blir lite speciellt.

Fast det skulle han aldrig erkänna.