Thomas Uhrberg på väg mot sitt första championat på 19 år

1996 och 2004 har Thomas Uhrberg blivit kuskchampion på Jägersro. Med två tävlingsdagar kvar har han kopplat greppet och leder med tre segrar före Joakim Lövgren. Tillsammans med en handfull riktigt vassa prestationer av några hemmahästar satte det sin prägel på luciakvällens tävlingar.


Det var Thomas Uhrberg som inledde kvällen med storfavoriten Love Silvio. Direkt till ledningen och sedan var ju loppet över, men sättet som det 3-åriga stoet tog sin andra seger på var imponerande. Hon såg ut att lunka, men klockorna visade annat.

– Hon fick jobba en del, men det är mycket bra gång och steglängd i henne så det märks knappt hur fort det går.

Uhrbergs plan är att starta henne någon gång till, för att hon ska få lite rutin.

Championatet då?

– Det är inte klart, det är många lopp kvar, sa Uhrberg försiktigt.

Hotet mot Uhrberg är alltså regerande mästaren Joakim Lövgren. Han satte en dubbel, men baissade ändå sina chanser att försvarar championatet.

– Jag hade nog behövt vinna något lopp till, nu tror jag att det blir svårt.

Kanske var det Lady Beluga som imponerade mest. Hon gick i ledningen, fick Uhrbergs Nova Mahiron utvändigt under slutrundan men svarade.

– Det var ju ett tag sedan hon fick ett riktigt lopp, men nu tog hon fram hornen i pannan och krigade sig först.

Lövgrens andra vinnare var Qillerbee som avgjorde säkert efter en fin resa.

– Han trivs bäst när det inte är någon i vägen, nu gick det bra även om jag kanske inte tror att 2640 meter är hans bästa distans.

En annan hemmahäst som verkligen steg fram var Mulberry. En häst som köptes till Christoffer Erikssons stall för ett par veckor sedan. Nu avgjorde han trots ett tufft lopp utvändigt Beachcomber.

– Det kom väl inte som någon överraskning, även om det här var lite av ett test, sa Christoffer. Jag körde på under slutrundan för tanken var att han skulle få jobba lite.

Planen för Mulberry är först och främst en V75–final på Solvalla under annandagen och sedan finns givetvis franska starter med som ett mål.

En tredje hemmahäst som också visade sig riktigt tuff var Elke Frintas Peak of Glory. Hon kunde inte försvara innerspåret den första biten, fick lufsa med i tredje invändigt under första varet innan Per Nordström valde positionen utvändigt ledaren.

– Hon fick sköta starten själv, hon går utan käk och har lite egenheter för sig. Jag såg att Christoffer häst som gick i ledningen hade aktionsproblem så jag tryckte till in i sista sväng och hon gick undan på lätta ben till slut, sa Per Nordström.

Fyra segrar på sex starter och obesegrad felfri.

– Kanske, kanske försöker vi med ett Margaretalopp på Solvalla, funderade tränaren Elke Frinta.

Stall Kolgjini har som bekant toppform på stallet. När Swish the Cash hittade till ledningen i ett tidigt skede så var loppet över. Han lämnade resten av gänget med många längder tillslut.

– Han bara sticker iväg men är stark nog att klara av det. Kanske tar vi honom till Sylvesterloppet på Axevalla på nyårsafton, sa Kolgjini.

Stefan Persson hade också en fin afton. Svarade för ett äkta hattrick när han satte tre vinnare i rad; Vikens Love Kill, Celebrity Broline och Dear Wise As. Där var det Vikens Love Kill som stack ut när han vann Breeders Crown för 2-åringar med 175 000 till vinnaren.

 

Publicerad torsdag 14 december 2023.