Championstriden avgörs sista tävlingsdagen

Striden om kuskchampionatet lever inför årets sista tävlingsdag. Thomas Uhrberg leder med tre segrar före Joakim Lövgren - men Lövgren har fler andraplatser. Och båda har laddat rejält inför avslutningen.
Den näst sista tävlingsdagen slutade 1–1 sedan Uhrberg vunnit med Marabou Brodda medan Lövgren vann med Global Difference.


– Nej, det är inte alls avgjort. Men visst skulle det vara en fjäder i hatten om jag skulle lyckas bli champion, sa Uhrberg efter att Marabou Brodda tagit en imponerande seger. Det är många lopp kvar att köra och det är i alla fall två som verkligen vill bli champion och har anmält många hästar till fredag.

Marabou Brodda var bara bäst i sitt lopp, tredjespår fram utvändigt ledaren – avlöst en kort bit – innan hon fick attackera igen.

– Det är en kalashäst, det är klart att jag är jättenöjd med henne. Nu åker vi kanske till Axevalla på nyårsafton [V75].

I loppet efter kontrade Lövgren med att sätta dit Global Difference

– Han är ”go” när han håller den här formen, sa ”Jocke”. Idag fick  jag lita på min häst som gjorde en kanonprestation.

Trots tredjespår under slutvarvet kunde han plocka ner Uhrbergs Dogleg den sista biten.

– Men jag tror förstås det blir tufft att bli champion.

Sen fanns det förstås några riktigt tappra kamrater som fick göra jobbet i ledningen. Kanske var det amatörtränade Caton som imponerade mest.

– När jag såg att det gick 1.12 första varvet tänkte jag att det här går åt helvete, sa kusken Thomas Linder.

Det var full fart hela vägen, 20–30 meters ledningen och när loppets favoriter började avancerade hade Caton gott om krafter kvar.

–Han var riktigt duktig.

Lite samma taktik hade Henriette Larsen i Julmontén. Hon fick en perfekt start med Gubben Noak och kunde styra loppet i ledningen och när de mer betrodda hästarna avancerade fanns det krafter kvar – en del i alla fall. För när storfavoriten Just Perfect Sisu spurtade var Gubben Noak besegrad – men kort senare galopperade favoriten.

– Visst var vi slagna i det läget, erkände Henriette. Men nu var det vi som hade tur, nästa gång har vi kanske otur. Men Gubben Noak var bra, han har lite svårt att växla tempo.

Annars hade Henriette en fin kväll. Bara en timme senare slog hon till och vann ett sulkylopp tillsammans med Walkyria WF.

– Det har hänt tidigare, men inte så många gånger, sa Henriette.  Walkyria är en häst med mycket kapacitet, men också med mycket vilja. Det var kul att få vinna två lopp, jag tror inte att det hänt sedan i somras.

På tal om mycket kapacitet och mycket vilja; det passar in på Furst Igor som Per Nordström vann med.

– Det här är en av de svåraste hästar som jag har haft att göra med. Han började bra, men sen brann det till för honom och jag har varit på väg att ge upp flera gånger.

Furst Igor har blivit kastrerad, han får träna bakom en speciell grind och det börjar ge resultat.

– Det finns fart och ägarna har varit väldigt tålmodiga.

Ola Karlsson har knallform på sitt lilla stall. Nu var det Parameter som visade lite av sitt kunnande.

– Han har gett mig många gråa hår, det är ju kanske den bästa jag har tränat.

Från tävlingsdagen noterar vi också att Christian Nissen gav Harley Mosebo ett drömlopp och han svarade sedan med att spurta till en säker seger. Johan Untersteiner dubblade med Imperial Mannens och No Talking You.

Publicerad onsdag 20 december 2023.