Untersteiner drömmer om en ny gul kavaj

Tre hästar i Svenskt Travderby. Lika många i Derbystoet.
För Johan Untersteiner finns potential för en riktig supersöndag.
– Det är kul att vi har sex hästar i finalerna, det är då som pengarna ska delas ut, säger Halmstadstränaren.


Det har gått sex år sedan Johan Untersteiners största ögonblick på en travbana.
I derbyt 2017 passerade han tillsammans med Cyber Lane mål som vinnare efter en stenhård slutstrid. Kan det var dags igen denna söndag? Untersteiner har nämligen hela tre möjligheter för uppgradering av garderobens gula kavajsamling.
Uttagningarna förra tisdagen var hektisk för Halmstadstränaren. Stallet hade hästar i samtliga tolv uttagningar till derbyt, respektive Derbystoet. Resultat blev sex finalister. Tre i vardera av de klassiska fyraåringslöpningarna. Samtliga sex andraplacerade, för övrigt.
– Hästarna presterade väl och vi har flera fina hästar i finalerna. Det är klart att jag hade velat vinna något lopp och vi var ju också väldigt nära, men det viktigaste är att de gör bra lopp och det är kul att vi har sex hästar i finalerna. Så får vi se nu, för det är i finalerna som pengarna ska delas ut, säger Johan.

Dancer Brodde - en derbyfavorit
Johans val i finalen av Svenskt Travderby föll, förstås, på 7 Dancer Brodde (V75-6).
En häst som länge gällt som en av de stora förhandsfavoriterna inför årets öppna upplaga. Inte minst efter sin seger i Breeders’ Crown som treåring i höstas och i Kungapokalen tidigare i våras.
I uttagningen senast fick han, från ett tufft utgångsläge, dock nöja sig med andrapriset.
– Jag tyckte han gjorde ett jättebra lopp, jag var väldigt nöjd med vad hästen presterade; han skötte sig kanonfint i ryggar och gjorde ett rejält slutvarv. Det vara bara det att Kolgjinis Barack Face var för bra, helt enkelt. Det var bara att lyfta på hatten, de hade en bättre häst för dagen.
Det blev därmed spår långt ut bakom vingen, men dock ett framspår. Det är såklart viktigt?
– Eftersom han är så naturligt startsnabb och det är det långtifrån alla som är i det här loppet, så kändes det väldigt bra med ett framspår. Han kan kliva iväg bra från början så vi får prova framåt och se vad som händer.
Taktiken känns ganska given. Eller?
– Det är klart att om jag kommer till ledningen så vill jag köra där, det är inget snack om saken. Sedan får vi se vad som händer, men jag tror inte att jag måste ha ledningen för att vinna derbyt med honom, fast det är klart att det är kortaste vägen till mål, säger Johan som också informerar om en ganska så intressant ändring:
– Han planeras att gå barfota runt om nu, för första gången i livet. Det är inget vi testat tidigare utan det gör vi bakom bilen på söndag, helt enkelt. Man måste våga för att vinna, vi måste gambla lite.

Global Duhbe - en liten joker
Untersteiners övriga bidrag i derbyfinalen är mer av outsider-karaktär.
Men 6 Love Keeper (V76-6) och 11 Global Dubhe (V75-6) är knappast några duvungar i sammanhanget de heller. Båda har visat en skarpt uppåtgående utvecklingskurva under året.
– Love Keeper är en liten "sill" som haft en fantastisk utveckling, det var inget som jag trodde på i början av säsongen. Ägarna kommer ju från Halmstad och deras största dröm var att vara med i Sprintermästaren, så vi tog ut honom där och blev trea vilket var en jättestor skräll för oss. Att han sedan skulle prestera lika bra över lång distans, det trodde jag faktiskt inte, jag tänkte det skulle vara en klar nackdel för honom men det har som sagt varit en fantastisk utveckling på hästen. Sedan få han såklart, normalt sett, inrikta sig på en lite mindre peng i finalen.
Global Dubhe då, som stod för en riktigt strong insats senast i uttagningen?
– Det är en häst som jag trott på mycket under hela säsongen. Vi började väldigt försiktigt med honom och har spänt bågen efterhand. Tyvärr blev det galopp i finalen av Sprintermästaren och i försöket senast fick han ju ett omöjligt förstavarv. Hästens akilleshäl är att han inte är särskilt startsnabb så därför var det ganska naturligt att vi valde spår elva för honom. Han gillar distansen, det visade han senast, en liten joker tycker jag att han är. Med överpace tar han nog ned många till slut alltså.

Mary Ann - givet val i Derbystoet
Derbystoet avgörs några lopp tidigare under söndagen på Jägersro.
Som sagt, även här en trio finalister. Johan väljer själv att köra 6 Mary Ann Lane (V75-3) som tidigare i somras knep bronset i Stochampionatet.
– Hon tycker jag bara går från klarhet till klarhet. Det är egentligen en häst som jag inte tyckte tillhörde de bättre så sent som i somras, men hon har verkligen utvecklats ordentligt. Hon har startat på med kontinuitet och varit hel och frisk i sina ben som hon slet med under treåringssäsongen. Hon blir bara bättre och bättre för varje gång.
Det var ett självklart val att köra henne i finalen?
– Jag har kört henne hela sommaren nu med ett bra resultat och från ett vettigt utgångsläge kändes det ganska så givet att jag skulle köra henne.
Vad säger du om stallkamraterna då, 10 Bikana Wine (V75-3) och 12 Mellby Korall (V75-3)?
– Bikana Wine är en häst som jag faktiskt tycker haft mycket otur nu under sommaren. Hon har visat bra form en längre tid nu, men haft bedrövliga placeringar. Senast fick hon äntligen ett fint lopp och då visade hästen att hon hänger med de bästa också. Nu får hon smyga med och hoppas på tempo; hon är rätt så stark och tål att tuffa på i ett tufft tempo länge, säger Johan och fortsätter:
– Mellby Korall kör min far Peter och han har haft fina framgångar med henne, de vann ju bland annat ett Breeders’ Crown-försök näst senast. Hon gjorde också ett bra lopp i försöket, från ett dåligt utgångsläge, så mina hästar kommer i fin form allihopa.
Hur ser du på dina chanser i Derbystoet?
– Jag tycker det ser väldigt jämt ut och Derbystoet är ju "bara" 2140 meter, de är så pass jämna så det är oftast positionerna som avgör och vi fick ju lite tråkiga lägen. Det är flera bra med som ju vann sina försök så att vinna blir lite långsökt, blir det bra placeringar så får vi vara nöjda.

Publicerad torsdag 31 augusti 2023.