Dante Kolgjini i finalen av Summer Meeting Talents

Final av Summer Meeting Talents sponsored by Melander Stable.

I samband med Sofiero Åby Stora Pris avgörs också kusktalangernas final i Summer Meeting. Tio talangfulla ungdomar gör upp om den prestigefyllda titeln inför storpublik på Åby och Dante Kolgjini är Jägersros representant.


– Det är väldigt uppskattat och det känns bra att kunna lyfta fram den unga generationen i vår sport, säger Jon Walter Pedersen, vd och sportchef på Åbytravet.

Summer Meeting är ett samarbete mellan Åbytravet, Jägersro, Halmstadtravet, Charlottenlund och Bjerke. Tanken bygger på försöks– och finallopp utspridda på de olika banorna. Det är höga prispengar, från 100 000 SEK ända upp till 1 500 000 SEK i finalloppen. Allt för att stärka samarbetet och för att få ett ökat sportsligt utbyte mellan banorna.

Kuskarna i Summer Meeting Talents måste vara under 25 år, får inte ha kört mer än 150 sulkylopp under 2022, allt för att ge talangerna på väg upp i karriären en knuff framåt och ett tillfälle att visa upp sig för den breda publiken.

– Det är kul att vi har kusktalanger från Sverige, Norge, Danmark och även Malta i årets final. Det ger finalen en extra krydda, tycker Jon Walter.

Det handlar inte bara om prestige och äran att vinna. Segrande kusk vinner en studieresa till USA sponsrad av Marcus Melander Stable, en möjlighet att på nära håll studera ett framgångsrikt stall i USA med en färsk storloppsvinnare (Heaven Hanover i Hambletonian Oaks). Vinnaren få också en resecheck sponsrad av de arrangerande banorna i Summer Meeting.

Sofiero Åby Stora Pris är också en del av Summer Meeting som final av Summer Meeting Stayer–serien. I den serien samlade Gangnam Style K flest poäng och det gav tränaren Gordon Dahl möjlighet att välja startspår i finalen. Gordon valde spår ett i en sällsynt öppen final.

– Ett rafflande och mycket jämnt fält, säger Jon Walter Pedersen. Det finns stjärnhästar, hemmahopp, utländska gäster. Helt enkelt en bra och oförutsägbar mix.

Kom sedan ihåg att sätta ett kryss i kalendern för Åby Stora Pris 2024 – eller rättare sagt Åby World Grand Prix 2024. Det blir första upplagan och hela sex miljoner väntar vinnaren. Det högsta förstapriset i travets historia.

Fakta/Kuskarna i Summer Meeting Talents

Marcus T Aadland, Norge

Cortis Denilson, Malta

Vemund M Drolsum, Norge

Hannah Gustavsson, Sverige*

Nicolaj Haagensen, Danmark

Malte Handfast, Sverige

Wilma Karlsson, Sverige

Dante Kolgjini, Sverige

Magnus M Nielsen, Danmark**

Alex Persson, Sverige

* Vinnare 2020

** Vinnare 2022

Publicerad fredag 11 augusti 2023.