Timo Nurmos avslöjar att Lulius Boko aldrig har varit trött

Precis som Calgary Games är Lulius Boko obesegrad när han går ut i Svenskt Travderby på söndag.
Den karismatiske hingsten har inte varit i närheten av förlust i sina åtta starter – och snackhästen har seglat upp som en stark utmanare till storfavoriten Francesco Zet.
– Vi har inte känt botten i hästen och han har vunnit med mycket krafter kvar varje gång. Jag vet inte hur bra han är, säger Timo Nurmos som jagar sin femte tränarseger i Svenskt Travderby.


Finländaren kan onekligen det här med just Derbyn. Förutom sina fyra vinster i Svenskt Travderby har han även vunnit Derbystoet två gånger. Han har dessutom vunnit fem Derbyn i Finland och två finska Stoderbyn. Lägg därtill tre Europaderbyn så kommer man upp i makalösa 16 olika Derbyn för Solvalla-tränaren.
– Det är väldigt svårt att uppnå och helt otroligt när man tänker efter. Man vet hur svårt det är att bara få med en häst till en derbyfinal och ännu svårare att vinna. Att vi har lyckats göra det så här många gånger är något jag är mycket stolt över, säger Timo Nurmos.
Han har en extrem fingertoppskänsla att ställa hästarna i ordning när det vankas de stora unghästloppen på hösten, främst Svenskt Travderby och Svenskt Travkriterium. En unghästarnas mästare som har plockat fram och format åtskilliga stjärnor genom åren. Calgary Games som vann Derbyt i fjol är fortfarande obesegrad efter nio starter och har i år tjänstgjort som avelshingst på Menhammar stuteri. Han har varit omåttligt populär i aveln och betjänat över 300 ston världen över.
När Calgary Games i fjol gick in i Svenskt Travderby så gjorde han det som obesegrad i sex starter. Det slutade med en förkrossande seger från dödens på nytt världsrekord 1.11,7/2640a för Jorma Kontio.

Snabbaste tiden av alla - med krafter och tussarna kvar
Lika mytomspunnen är Nurmos bidrag till årets Derby i 4 Lulius Boko (V75-6), som har gjort åtta starter och vunnit varenda en av dem i läcker stil. Framförallt har hästen imponerat stort i de senaste starterna och bara blivit bättre och bättre. Intrycket på Solvalla näst senast var strålande i jänkarvagn för första gången och med lättare balans. Senast i uttagningsloppet till Svenskt Travderby sprang hästen barfota runt om för första gången och dansade hem segern på den snabbaste kvaltiden av alla, 1.12,6/2640a med ett till synes "ton" sparat i Björn Goops tömmar över mål. Det ser onekligen ut att kunna vara en ny superstjärna i vardande.
– Dom två senaste loppen som hästen har gjort har varit hans två bästa. Han har verkligen gått framåt med loppen precis som jag har velat och planerat. Hästen har haft mycket krafter kvar i mål och vi har inte känt botten i honom ännu. Varken i lopp eller i träning, säger Timo Nurmos.
– Banan var inte speciellt snabb på Jägersro senast så tiden 1.12,6 är otroligt bra. Sedan exakt hur mycket krafter det var sparade och hur fort han hade kunnat springa är svårt att säga. Men hästen har som sagt inte varit trött någon gång efter ett lopp och vi har aldrig ryckt tussarna på honom. Han gick med urryckare senast men de behövde aldrig dras.
– Inte heller hemma i träningen har han varit trött utan är väldigt stark och springer lätt i backen. Det är lite precis som med Calgary Games, han har heller aldrig varit trött i varken i lopp eller i träning och vi har aldrig ryckt tussarna på honom heller.

Valde ut honom som fölunge i hagen
Precis som med Calgary Games - och Ready Express - så valde Timo Nurmos ut Lulius Boko redan som fölunge i hagen. Redan då såg han något som han fastnade lite extra för.
– Mamman var i USA och hästen är svenskfödd men Lulius växte upp i USA första året. Jag var och tittade på honom i samband med att jag var i Lexington och tyckte att det var ett jättefint föl. Jag hade även mamman Julia Kemp i träning och det är toppstam i alla led. Både genom pappan Muscle Hill och sedan är det samma moderstam som Andover Hall och Trixton.
– Lulius Boko har en väldigt fin exteriör och har en lätt och fin aktion, precis som Calgary Games. Travet flyter fint och han är lugn och snäll att köra och hantera. Båda hästarna har en stor karisma men annars är de två olika typer av hästar och man kan egentligen inte jämför dem med varandra.
– Båda hästarna är snygga och har värsta sortens motorer och inställning av bästa klass. De har mycket bra självförtroende båda två, säger Nurmos.
Som treåring gjorde Lulius Boko endast tre starter, precis som en viss Calgary Games.
– Han fick en halsinfektion på sensommaren som tog lite tid och det gjorde att jag ville matcha honom snällt sedan. Därför startade vi inte så mycket men jag kände vad som fanns i hästen och ville sikta på fyraåringssäsongen istället.

"Känna jättefin - kan vinna från alla positioner"
På söndag smäller det som sagt på Jägersro när travsportens Blå Band, Svenskt Travderby ska avgöras med evig ära och fyra miljoner kronor i förstapris. Det har målats upp lite som ett dunderderby mellan kullens kung Francesco Zet och den läckra utmanaren obesegrade Lulius Boko. Den sistnämnde vann spårlottningen och startar från bricka fyra bakom bilen medan Francesco Zet och Örjan Kihlström har spår fem.
Hur har Lulius Boko känts efter försöken och hur är din feeling inför söndagen?
– Han fick vila lite i hagen några dagar sedan han kom hem och därefter har han gått några lätta jobb. Hästen känns jättefin och jag är mycket nöjd. Jag har varit med så länge och brukar säga till alla inblandade, ägare och skötare, att nu ska vi njuta fram till Derbyt.
- Det blir spännande när vi inte har känt botten i hästen. Vi vet inte hur bra han är. Han är mycket snabb ut men är en häst som kan vinna från alla positioner. Vi respekterar motståndet men nu är vi med i matchen i alla fall, säger Timo Nurmos.

Kan vinna finska Derbyt på lördag
Men det är inte bara Svenskt Travderby som Timo Nurmos kan vinna till helgen. Han har dessutom hela sex hästar inkvalade till Derbystoet, och tränar således halva finalfältet. Vi ska återkomma till det strax men även på lördag kan Nurmos värma upp genom att vinna det finska Derbyt. Han har två hästar med där i E.L.Jetpack och Velvet Gold som var etta respektive tvåa i sitt uttagningslopp.
– Båda hästarna gick mycket bra i försöket där de hamnade i samma heat. Jag tycker att vi har en bra chans att vinna med E.L.Jetpack, säger Nurmos.

Tränar halva finalfältet i Derbystoet
Och på söndag har han som sagt halva finalfältet i Derbystoet, en enastående bedrift som tränare.
– Det är väldigt kul för alla inblandade, ägare och skötare. Bäst chans tycker jag att 2 Lara Boko (V75-3) har. Hon var strålande redan i Stochampionatet där hon var nära att vinna trots ett tufft lopp. Sedan vann hon med mycket krafter kvar i uttagningsloppet till Derbystoet och hon har bra spår i finalen och är snabb ut. Jag tror att hon kan komma till ledningen efter en bit och då är det bra chans. Men hästen kan vinna från andra positioner, det såg vi i Oaks i fjol när hon vann från dödens. Hon ser mycket fin ut i träningen och är en tuff häst i mycket bra form. Inga ändringar.

Och här är Timos kommentarer kring de andra hästarna i Derbystoet:
- 1 Senorita Tokio (V75-3) opererades i halsen efter Oaks i fjol och sedan var hon lite småsjuk i början av sommaren och hann aldrig komma i toppform till Stochampionatet. Men nu är hon väldigt fint i ordning och vann sitt uttagningslopp enkelt från ledningen med krafter kvar. Hon har ett önskespår för hennes del här med innerspåret eftersom hon är så snabb ut. Hon kommer att gå med urryckare för första gången, annars inga ändringar.
– 3 Rihanna W.I. (V75-3) är en riktig hedersmärr som har kvalat in till alla stora finaler både i år och i fjol. Hon har ofta haft dåliga lägen men kämpat så tappert varje gång och hästen gör alltid sitt bästa. I uttagningsloppet gjorde hon ett jättebra lopp och vann i övertygande stil utan att vara tom i mål. Kan inte vara med och köra om någon ledning utan får sikta på ett lopp i andraspår så långt fram som möjligt. Hon kommer att kriga på bra hela vägen hem igen. Inga ändringar.
– 6 Mirci A'lir (V75-3) överraskade mig att gå vidare till finalen. Hästen har utvecklats väldigt mycket sedan hon kom till oss och framförallt de senaste veckorna. Man kan nästan säga att det är som en annan häst numera. Hon har blivit stark och fin i kroppen. Det är mycket bra gjort av henne att vara med i Derbystoet och hon kan tjäna fina pengar. Inga ändringar.
– 8 Miss Imperatrice (V75-3) har börjat karriären på bästa sätt med fem raka segrar innan hon rundade nästan alla senast och blev tvåa i försöket. Hon kämpade på bra från sitt bakspår och är en häst under kraftig utveckling. Dåligt spår nu men hon är bra och klaffar det med löpningen därifrån så gör hon inte bort sig. Troligen blir det jänkarvagn för första gången, annars inga ändringar.
– 11 Isabelle Cash (V75-3) är en häst som jag håller mycket högt och hon gjorde ett väldigt bra lopp i försöket. Hon gick ett starkt slutvarv ute i spåren från sista häst och fram till en dryg längd efter vinnaren i mål. Det var en femstjärnig prestation och jag hade känt i träningen innan att hon var på gång. Hästen var lite sjuk i början av sommaren och kommer normalt att gå mycket framåt nu när hon fick ett lopp i kroppen. Tyvärr spår elva igen och det är normalt sett omöjligt att vinna sådana här lopp därifrån. Men hon kommer att leverera en riktigt bra insats igen som det känns och inte omöjligt att hon kan vara bland de tre ändå om det inte strular på vägen. Troligen blir det ryckhuva för första gången, hon gick med fast huva i försöket. Annars inga ändringar och alla våra hästar går med optimal balans och utrustning, säger Timo Nurmos.

Publicerad fredag 2 september 2022.